Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

48 годин прослуховування без санкції суду, – проект нового Закону

Нова редакція Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» покликана врахувати появу нових органів, що повинні мати право на проведення ОРД, а також узгодити термінологію, що накопичилася за 27 років дії чинного акта.5bb833ef22a449a57f62f205

Серед іншого в проекті №1229 пропонується за певних умов дозволити проведення усього спектра ОРД та пошукових заходів без санкції суду. Тобто, якщо у правоохоронних органів виникне необхідність «запобігти вчиненню тяжкого чи особливо тяжкого злочину, припинити терористичні акти чи інші посягання спецслужб іноземних держав», достатньо дозволу керівника оперативного підрозділу із негайним повідомленням про це прокуророві.

Якщо останній не заперечуватиме, то у керівника підрозділу буде 48 год., аби оформити клопотання та направити його до суду. Зрозуміло, що у разі відмови суду в наданні санкції на ОРД усі такі дії припиняються. Проте в проекті нічого не сказано про долю отриманої за ці 2 доби інформації.

Суд має винести ухвалу про обмеження прав і свобод громадянина протягом 3 год. з моменту надходження клопотання. І повинен дати санкцію у трьох випадках: якщо готується злочин відповідної тяжкості, якщо «можуть бути отримані дані, які самостійно або в сукупності з іншими можуть мати суттєве значення для з’ясування обставин підготовки злочину» або в інший спосіб неможливо отримати відомості про злочин та особу, яка його готує.

Втім, особа може самостійно погодитися на контроль своїх розмов, пославшись на необхідність усунення загрози для життя чи здоров’я. У такому випадку санкція суду також не потрібна.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності