Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

50 чоловік убито послідовником Брейвіка з Нової Зеландії (фото, відео+18)

Сьогодні, 15 березня, невідомі відкрили стрілянину у двох мечетях у новозеландському місті Крайстчерч. За даними ЗМІ, загинули кілька десятків людей.

Як повідомляє The New Zealand Herald, озброєні люди ввійшли до сусідніх мечетей Аль-Нур і Лінвуд Масджид близько 13:45 за місцевим часом, одразу після денної молитви і заблокували вхідні двері.

За словами очевидців, на момент захоплення у мечетях залишалось 200 і 300 людей відповідно. Після цього пролунали постріли.

Повідомляють, що нападників було щонайменше двоє. Вважається, що один із них – австралієць, який написав маніфест, в якому описав свої наміри та написав, що “це – терористичний акт”. Під час стрілянини один із бойовиків вів пряму трансляцію.
 
 
 

Поліція просить жителів міста по можливості не виходити на вулицю. Комісар поліції Майк Буш повідомив про затримання одного підозрюваного. За словами Буша, інші зловмисники можуть перебувати у місті. Пізніше він заявив, що 4 людини перебувають під вартою.

Згодом прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн повідомила, що загинули 40 людей і 48 отримали вогнепальні поранення, затримано четверо підозрюваних в нападі – троє чоловіків і одна жінка. Ніхто з них раніше не фігурував у списках підозрюваних в тероризмі, який складають спецслужбами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще пізніше влада Нової Зеландії повідомила про зростання кількості загиблих внаслідок нападів на дві мечеті в Новій Зеландії до 49 чоловік. Ще 20 людей поранені.

Один із нападників постане перед судом вже завтра, 16 березня, йому висунули обвинувачення у вбивстві, повідомив представник поліції Майк Буш.

Раніше австралійський прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон підтвердив, що один із затриманих у справі про напади на дві мечеті в місті Крайстчерч у Новій Зеландії є громадянином Австралії.

Чоловік, який взяв на себе відповідальність за стрілянину, заявив, що він – 28-річний білий австралієць, який прибув до Нової Зеландії, щоб спланувати і підготувати напад.

Нападник вів пряму трансляцію в соцмережах у той час, як стріляв у людей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Перед нападом Брентон виклав у Twitter (зараз його обліковий запис заблокований) 73-сторінковий маніфест — так само, як зробив Брейвік перед своїм нападом.
Також Брентон написав, що теракт у Стокгольмі 2017 року (тоді загинули п’ятеро місцевих) вважає ключовою подією, що вплинув на його рішення атакувати мечеть. Він згадав 11-річну жертву — Еббу Аккрлюнд — повідомивши, що буде мстити за неї.1552630722-4734-560x315
На ріжках для автомата Брентон написав дати “ключових моментів для становлення європейської цивілізації”. Так, на ріжку для автомата Брентона Тарранта видно напис російською мовою “Сражение при Каргуле 1770” – це російсько-турецька війна, а також “Битва при Булаир 1913”.1552630093-8686-420x400

Поліція просить користувачів соцмереж не ділитися цим відео на своїх сторінках, а жителям Нової Зеландії рекомендує не відвідувати мечеті сьогодні.

Комісар місцевої поліції також повідомив, що частиною нападів повинні були стати вибухи. Поліцейські знайшли бомби, прикріплені до машин нападників. Їх знешкодили.

У країні оголосили найвищий рівень небезпеки.

Цікаво, що муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” Саїд Ісмагілов у своєму Facebook стверджує, начебто громадянин Австралії Брентон Таррант, який розстріляв у ніч на 15 березня півсотні людей у мечетях Нової Зеландії, згадав у своєму маніфесті Україну. За його словами, погрози терориста були спрямовані в тому числі і проти українських мусульман.

“You will find no reprieve, not in Iceland, not in Poland, not in New Zealand, not in Argentina, not in Ukraine”. (“Ви не знайдете спокою ні в Ісландії, ні в Польщі, ні в Новій Зеландії, ні в Аргентині, ні в Україні”), – зі слів муфтія начебто написав Таррант, але редакція “ЗЛ” припускає, що цей допис муфтія можна вдінести до фейкових повідомлень на передодні президентських виборів в Україні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності