Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

60% вчителів проти дванадцятирічки

Міністр освіти Сергій Квіт оголосив, що з наступного навчального року Україна перейде на 12-річну середню освіту. Однак експерти впевнені, що для повноцінного переходу на нову систему середньої освіти одного року підготовки недостатньо.

У Міністерстві освіти знову вирішили ввести 12-річну середню освіту. Міністр освіти і науки Сергій Квіт заявив, що вже з наступного навчального року школярі вчитимуться додатковий рік.

Відповідний законопроект Вер­ховна Рада має розглянути вже у вересні. Наскільки необхідно перехід на 12-річну середню освіту, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповіла аналітик аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

Наскільки важливим є додатковий рік навчання?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Цей додатковий рік дійсно суттєво нічого не змінює, тому можна зрозуміти людей, які не задоволені таким рішенням. Проте зараз відбудеться не просто механічне додавання одного року. Передбачаються дійсно якісні зміни у змісті освіти. Тобто це означає нові державні стандарти, нові навчальні програми, якісь нові дисципліни чи об’єднання дисциплін. Тобто ця дванадцятирічка – це таке одне парасолькове позначення для досить глобальної реформи середньої освіти.

Що зміниться перш за все?

– Мається на увазі зміна підходу до освіти, коли традиційне для нашої школи завчання, яке дійсно дуже виснажує дітей, не дає їм необхідних знань і вміння користуватися цими знаннями, буде замінена на вміння навчатися. Школярів навчатимуть оперувати інформацією, системно вибудовувати картину світу. Це зменшить навантаження на дітей, а також навчить їх не просто фізиці і хімії, якимось формулам, правилам, а дасть їм можливість використовувати ці знання.

Закордонний досвід 12-річки має на увазі начальну школа, середню школу і вищу школу з основами професії, яку дитина обирає. У нас також буде така система?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Це також планується. Роз’єд­нання початкової, базової і старшої школи, особливо цієї старшої профільної школи, це необ­хідна умова реформи. Ми хочемо бачити дійсно профільну школу, з великою часткою вибіркових дисциплін, фактично як в університеті. Але в такій старшій школі має нав­чатися кількасот учнів. Зараз це досить складно зробити, тому потрібно виходити з матеріально-технічних і організаційних умов, з бажання батьків, вчителів.

Заступник голови КМДА: вимоги вносити благодійні внески в школах протизаконні

Скільки років знадобиться на те, щоб перейти від 11-річки, яка існує зараз, до 12-річки?

– Для того, щоб взагалі почати цей перехід, потрібен час, і я боюся, що навіть того одного року, який залишив міністр в своїй заяві, буде замало. Для якоїсь базової підготовки, написання розробки нових стандартів і програм року-двох більш-менш буде достатньо. А для повноцінного переходу треба 12 років, тому що діти почнуть вчитися з першого класу, і для того, щоб повністю пройти це коло, їм потрібно буде 12 років. Ввеликий ресурс потрібен буде для того, щоб забезпечити повноцінну профільну старшу школу для сільської місцевості, тому що це передбачатиме систему підвезення дітей, а також гуртожитки, тому що щодня возити дітей, в яких різна кількість уроків, додаткові заняття – це малореально.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тобто шкільний автобус не допоможе?

– У цій ситуації ні, це дійсно великі інфраструктурні вкладення. Тобто можливо доведеться розраховувати на якусь міжнародну допомогу, кооперацію з іншими закладами Міністерства освіти, докласти дуже великих зусиль і місцевій владі.

Чи готова система до таких змін?

– Останні опитування показують, що 60% вчителів не підтримують перехід на 12-річну освіту. Більшість з них працює по звичним методикам викладання, а перехід до 12-річки передбачає дуже масштабний процес перекваліфікації вчителів, зміну системи їх професійної підготовки і перепідготовки. Необхідною умовою будь-якої освітньої реформи є дуже ґрунтовний перегляд педагогічної освіти. Власне, з цього потрібно починати, бо нам потрібні нові вчителі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності