Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

80 коп/місяць з кожного українця на фінансування політпартій

Київ – ​Верховна Рада підтримала законопроект, який запроваджує державне фінансування партій і вимагає їх звітувати про надходження і використання коштів. Для платників податків, які тепер теж частково фінансуватимуть українських політиків, сума стягнення передбачена невелика – ​менше 1 гривні на місяць – ​порахував автор закону, депутат від «Блоку Пера Порошенка» Сергій Лещенко. Крім того, бонуси з бюджету передбачені для партій, які дотримались гендерної квоти щонайменше 30% представництва жінок. А от за порушення порядку фінансування політичних партій закон передбачив кримінальну відповідальність. Радіо Свобода ретельно вивчило текст законодавчої новації.

ff2Як було?
Законом «Про політичні партії» жодним чином не регламентовано фінансову активність політичних сил: немає обмежень щодо членських внесків, не встановлено будь-яких вимог до змісту щорічних звітів політичних партій про доходи і видатки, а також звітів партій про майно. Такі звіти підлягають щорічному оприлюдненню (причому не важливо, в яких ЗМІ – ​інформація може з’явитися у будь-якій районній газеті із накладом у 2 тисячі примірників), однак не подаються до жодного органу влади для аудиту чи навіть збору статистичних даних. Чинний закон «Про політичні партії» не вносить обмежень для фінансування виборчої кампанії будь-якої партії: фактично під час передвиборчої кампанії на рахунок партії можуть бути перераховані десятки мільйонів гривень, які ніхто ніде потім не фіксує. Цікаво, що ніякої кримінальної чи адміністративної відповідальності за неоприлюднення фінансового звіту партії до цього часу не було передбачено.

Як стало?
Тепер частину коштів на фінансування політичним партіям виділятимуть з державного бюджету, а іншу частину грошей партії можуть отримувати як від фізичних, так і юридичних осіб. Для фізичних осіб встановлено обмеження у 400 мінімальних заробітних плат, а для юридичних – ​800. При цьому передбачено, що партії мають публічно відзвітувати про те, хто саме дав їм гроші (із зазначенням прізвища та імені, адреси реєстрації) та скільки.

Бюджетна ціна питання
У цьому випадку передбачена спеціальна формула: 0,02% від мінімальної зарплати помножити на кількість виборців, які взяли участь у останніх парламентських виборах. Приблизно ця сума складає трохи більше 440 мільйонів гривень і видається вона на рік усім партіям (пропорційно), які подолали необхідний бар’єр для фінансування.
Цей закон нарешті розірве зв’язок між олігархами та політичною системою
Сергій Лещенко
«Цей закон нарешті розірве зв’язок між олігархами та політичною системою і цей закон передбачає, що фінансувати партії будуть українські громадяни. Випереджаючи невдоволеність, скажу, що в середньому на місяць український громадянин буде виділяти 80 копійок на місяць на всі політичні партії. Думаю, це невелика ціна за те, щоб була демократія, а олігархи не грабували бюджет через своїх політичних сателітів», – ​зазначив автор законопроекту депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

Фінансування з бюджету: для усіх чи лише для обраних
Це ганьба зараз фінансувати комуністів, Тігіпка і всіх решту
Руслан Князевич
Згідно із законом, право на державне фінансування мають партії, які на останніх парламентських виборах отримали не менше 2% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні в загальнодержавному виборчому окрузі. Втім, такий бар’єр буде актуальним після наступних парламентських виборів. Чергові вибори мають відбутися через 4 роки. Поки ж фінансування поширюватиметься на наявні у парламенті партії, які отримали на виборах 5%. Відповідну поправку голови комітету з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича з голосу внесено у перехідні положення закону. «Я вважаю, це ганьба зараз фінансувати комуністів, Тігіпка і всіх решту. А залишаємо лише ті політичні партії, які отримали право на розподіл депутатських мандатів», – ​сказав Князевич під час виступу у парламенті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У кого будуть важелі контролю за фінансуванням і витрачанням?
Основні функції контролера покладені на Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), яке наразі ще не функціонує (зараз лише сформували конкурсну комісію, яка відбирає кандидатів на посади працівників агентства). Також контролюватиме походження грошей з бюджету буде Рахункова палата та ЦВК, яка слідкуватиме за наповненням виборчих фондів.
Фінансування політичних партій з державного бюджету почнеться з 1 липня 2016 року, а от звітувати звідки взяли гроші, партії повинні вже з 1 січня 2016 року. Втім, Сергій Лещенко припускає, що норму про липень 2016-го можуть зупинити законом про бюджет. «Можуть просто сказати, що грошей у наступному році на це немає. Таке теж можливо, бо подібне вже було», – ​побоюється депутат.

«Наступний крок – ​заборона політичної реклами»
Голова Комітету виборців України Олексій Кошель в ефірі Радіо Свобода висловив переконання, що новий закон поліпшить якість роботи парламенту.
– Я б не оцінював цей законопроект як формальний. Він справді має надзвичайно велике значення, і з часу оприлюднення закону, коли він ще не був ухвалений, ми чули про нього лише позитивні оцінки. Фактично з наступного року ми відкриваємо завісу в бухгалтерії політичних партій, і я переконаний, що наприкінці першого кварталу побачимо хвилю журналістських матеріалів, розслідувань, публікацій, викриттів. Тобто вперше українці змусять політичні партії ставати прозорими і звітувати про кожну копійку. Давайте для порівняння згадаємо сумні сторінки нашої історії, коли у коробках з-під ксероксів з Адміністрації президента носили гроші і фінансували виборчу кампанію.
Звісно, будуть конфлікти, скандали і спекуляції, партії будуть звинувачувати журналістів в тому, що вони перекручують факти, але це перший крок до прозорості. Варто зробити і другий крок, який, на мою думку, буде більш революційним. Ми повинні додати норму, яка зробить українську політику дешевшою і менш залежною від олігархів. Одна з таких норм – ​це заборона політичної реклами. Це дозволяє у 3–4 рази зменшити вартість передвиборчої кампанії.
Результатом цього закону про державне фінансування партій повинна стати більш якісна робота парламенту
Олексій Кошель
Що б я ще відзначив у цьому законі? Те, що партії отримуватимуть кошти, які вони повинні легально використовувати. І одним з таких напрямів має бути фінансування роботи їхніх офісів, в тому числі аналітичних центрів і експертних груп. Це означає, що буде більш якісна робота, розроблятимуться якісніші стратегії. Зараз у партіях домінують піар-відділи, помічники, водії, секретарі. Тобто результатом цього закону про державне фінансування партій повинна стати більш якісна робота парламенту.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності