Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

9 помилок, які я більше ніколи не зроблю зі своїми грошима

Я роблю помилки. Багато. У мене завжди найкращі наміри, – але ми всі знаємо, до чого це може призвести, пише Шеннон МакНей з Business Insider. Коли я розумію, що допустила помилку, єдиний спосіб, щоб хоч трохи відчути себе краще – винести для себе якийсь урок.

Я стараюсь точно з’ясувати, що мені потрібно зробити, аби ніколи більше не повторити цю саму помилку. Якщо я не можу на цьому чогось навчитися – то який у цьому був сенс? Я просто продовжуватиму наступати на одні й ті ж граблі знову і знову.

На жаль, життя не завжди настільки просте – і є багато помилок, які я роблю значно частіше, ніж один раз. І тоді я або отримую дійсно жорстокий урок, або ж самостійно приймаю рішення взяти себе в руки і комплексно вирішити проблему.

Не так просто зізнаватися у тому, що я зробила не так, але, сподіваюся, деякі з них допоможуть вам.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Помилка № 1: Створювати нереальний бюджет

Я завжди розписувала свій бюджет… але насправді це був не той тип бюджету, який дійсно приносив би користь.

Зазвичай, це виглядало так: під час одного із занять в університеті, я в блокноті вписувала в колонку всі отримані чайові – я працювала офіціанткою – і прикидала, як розприділити гроші між усіма витратами і рахунками.

Нескладний метод бюджетування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пройшли роки, а у мене був все той же метод розрахунків. І ось я подумки прокручувала минулий місяць і дивувалась – чому я не заощадила стільки грошей, скільки я запланувала? Мене не на жарт засмучувало це, поки я нарешті не навчилась як правильно треба планувати свій бюджет на місяць вперед.

Річ не у тому, щоб прорахувати свої майбутні витрати, а в тому, щоб призначити цілі на що тратити гроші. Так у мене більше контролю над власними фінансами – я почала ставити цілі на виплату боргів і на заощадження. Окрім одного моменту….

Помилка № 2: Не звертати уваги на бюджет

… Коли я ігнорую свій бюджет. Після того, як я твердо вирішила зробити розрахунок і бюджетування звичкою, мені було не складно дотримуватись цього принципу. Це стало ніби моїм другим характером – завжди дотримуватись плану витрат. Поки життя не втрутилось і не змусило мене почати весь цей процес заново.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після того, як я переїхала на інший кінець країни, і потім назад, мені довелось заново вибудовувати усі свої звички – вести облік витрнат, займатись спортом, їсти здорову їжу. На словах це не виглядає, як велика зміна, але повірте – це так.

Щоб зберегти позитивну звичку до складання бюджету потрібна старанність та неймовірна пильність. Тільки усвідомлений підхід допоможе дотриматися своїх благих намірів.

Помилка № 3: Вважати, що усе можна поправити одним вчинком

Після того, як ви допустили промах, легко зробити іще один – якщо думати, що одним вчинком можна усе поправити. Якщо думати – наступного разу я на це не попадусь, я вже навчений досвідом – ви лише даєте собі розслабитись. І це майже ніколи не спрацьовує.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Більшість помилок у обходженні з грошима здаються простими, але це не так – вони відбуваються з більш складних причин. Бюджет, який пішов наперекіс, провалився не тому, що ви потратили більше. Треба сісти і проаналізувати, в чому вийшов прорахунок.

Помилка № 4: Вважати, що наступного разу я справлюсь краще

Ось це міцний горішок. Адже це так просто, сказати собі: “Я зроблю краще наступного разу.” І стає легше. Ніби це був поодинокий випадок, а не модель поведінки, яку я вже не раз за собою помічала.

Чи це дійсно на краще – коли я щоразу себе так підбадьорюю? Абсолютно ні. Однак, це і не означає, що я не можу просто списати помилку, неначе я більше ніколи не повторю її. Набагато краще, коли я стараюсь виправити ситуацію, і потім створюю план, як у більшому масштабі виправити свої промахи у поведінці. Пильнувати щодня – ось ключовий фактор.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Помилка № 5: Витрачати ще не зароблені гроші

Я вже згадувала про те, що треба планувати на майбутнє, замість того, щоб зосереджуватися на сьогоденних потребах. Іще одна помилка, яку я часто робила – я тратила ті гроші, які ще не отримала.

Звучить доволі безвинно. Чому б не придумати, на що я потрачу гроші, які мені подарують на день народження? А тому, що їх можуть не подарувати.

І, витративши гроші, яких я технічно іще не мала, я не раз раптом опинялася у фінансовій ямі

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так що тепер доки гроші не надходять на мій рахунок у банку, вони для мене не існують. Лише після того, як я отримала їх фізично, я починаю включати їх у свої плани.

Помилка № 6: Незапланована покупка з метою подальшої економії грошей – не виправдання

Говорячи про плани … втиснути в бюджет нову статтю витрат просто тому, що десь почався розпродаж, не вдале хороше фінансове рішення. І ця помилка може сильно підірвати бюджет. Якби це було не так, нас би не закидали постійно купонами і спецпропозиціями від магазинів.

Я завжди думала, що це буде одна з найсильніших моїх звичок (хто ж зможе відмовитися від 50% знижки?).Але коли я зрозуміла психологічний розрахунок, який за цим стоїть, мені стало легко подолати цю звичку. Якщо магазин готовий продати пальто, яке коштувало $ 300 за $ 150, а потім збити ще $ 50 перед святами, швидше за все, пальто коштує навіть менше, ніж $ 100. Інакше навіщо б вони це робили?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Дякую, але мені більше не треба. Тепер я обмірковую, скільки я готова витратити і керуюся цим мірилом для товарів, а не ціною, встановленою ритейлерами, які потім ще будуть мене спокушати спеціальними пропозиціями “економії”.

Але варіант, коли запланований для покупки товар знаходитсья дешевше на розпродажі – працює.

Помилка № 7: Покупка товарів низької якості з метою заощадити гроші

На рівні зі звичкою робити імпульсивні покупки, щоб заощадити гроші, є й інша – звичка купувати неякісні товари, щоб заощадити гроші. Але вони лише мають на меті заощадження – на ділі це не так.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я, нарешті, зрозуміла, (після покупки нового зимового пальто щороку протягом трьох років поспіль, тому що вони не витримували холодів Північно-Західної частини країни), що це безглуздо.

Якщо зібрався потратити гроші – отримай за них найкращу можливу якість товрау! На жаль, іноді це означає, що треба витративши трохи більше грошей авансом. Але якщо витрачати більше грошей авансом для покупки якісніших речей, тоді в майбутньому не треба буде тратити гроші так часто на їх заміну. І в довгостроковій перспективі цей підхід заощаджує гроші.

Тим не менш, я не вважаю, що всі речі у моєму списку запланованих покупок повинні бути найвищої якості. Я зважую це, виходячи з того, як часто я буду використовувати цю річ і її призначенням. Скажімо, зимове пальто, яке зможе мене зігріти навіть в умовах сніжної бурі і збереже моє здоров’я – це річ, яка має бути хорошої якості. Але як щодо нової парасольки, яку я скоріше за все загублю? Я куплю найдешевшу, яку лишень знайду.

Помилка № 8: Слухатись порад, які не відповідають вашим цілям

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Це стосується й інших великих одиничних рішень. Я пам’ятаю, як прийняла рішення виплутатись із боргових проблем, перевівши гроші з однієї кредитної картки на іншу. Для мене це не спрацювало. Я зосередилась на одному цьому рішенні, не беручи до уваги інші варіанти. І це мав бути перший крок із багатьох, але не єдиний, аби виплутатись із боргів.

Однією з причин, чому я зробила цю помилку, було те, що я послухалась поради, яка мені не підходила. Я розуміла, що мені потрібне було якесь рішення – на кшталт позики для погашення боргу з виплатою в розстрочку. Проте я не довіряла собі настільки, щоб взяти таку позику. Але тому, що мої колеги сказали мені, що є сенс перевести гроші з однієї кредитки, аби погасити борг на іншій, я так і зробила. До того ж, перші шість місяців мені не нараховували відсотки. Отже, я скористалась їх порадою. І застрягла у боргах набагато довше.

Це була вина не моїх колег. Це була моя вина. Мені треба було слухати себе і свій грошовий інстинкт. Треба було обдумати, чи не йде таке рішення врозріз з моїми цілями і можливостями. Але я цього не зробила. Це точно та помилка, яку я більше не повторю!

Помилка № 9: Звинувачувати свій дохід у власних фінансових проблемах

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Це, без сумніву, одна з моїх найсумніших помилок. Дуже просто сказати: “Якби я тільки заробляла більше … Якби я заробляла стільки ж… Якби я тільки… Якби, якби, якби…”

Але не завжди справа у тому, скільки ви заробляєте. Частіше справа у тому, що ви робите з тим, що ви заробили. Я бачила людей, які заробляли, здавалося б, багато грошей, але заледве могли оплачувати свої рахунки. Я зустрічала людей, які здавалося б, заробляли заледве достатньо, щоб оплачувати свої рахунки, але які при цьому заощаджували гроші і подорожували. Все буває і навпаки, звичайно.

Справа в тому, що бюджет – чарівна річ, і гроші з нього розходяться так, як ви їм це дозволяєте. Бувають, звісно, випадки, коли необхідно заробляти більше, аби в прямому сенсі звести кінці із кінцями. Але для більшості людей жорсткий бюджет – це вирішення проблеми. Простіше кажучи, більше грошей – не означає кращі фінансові рішення.

Shannon McNay, Ready for Zero, Bussiness Insider

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності