Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

А. Рябошапко: підвищення тарифів призведе до зубожіння народу

Андрій Рябошапко – експерт, член Партії розвитку України, поділився своїм баченням нинішньої ситуації в економіці Прикарпаття та держави загалом, що стосується підняття цін на житлово-комунальні послуги:

Актуальною темою, котра не дає спокійно спати пересічним українцям, є підвищення тарифів за послуги ЖКГ. Заробітна плата громадян нашої держави лишилась тою ж, яка була до загострення кризи, а ціни за користування комунальними послугами зросли в рази. В даному контексті я підтримую Партію розвитку України, яка виступає проти таких «реформ у односторонньому порядку», коли наша держава виконує неприйнятні для українського сьогодення умови, а допомога міжнародної спільноти залишається на рівні обіцянок

Так збільшення тарифів на воду не призведе до покращення її якості, а стане причиною зростання боргів населення перед ЖКГ. Вартість води зросла колосально. На Прикарпатті ця цифра сягає понад 41 %, а саме: у місті Коломия підняли ціни на воду з 8 грн. до 15 грн., в Івано-Франківську – з 6 грн. до 8 грн. 28к. за кубометр водопостачання, в Києві ціни виросли в 2,3 рази на холодну і на 58-69% – на гарячу воду, в Чернівцях – на 14,6%, в Чернігові – на 74, 4%, у Львові – на 45-56%, у Дніпропетровську – на 55%, у Кременчуці – на 54%.

Таким чином, оплату за використання води для людей підвищили, а саму систему ЖКГ так і не модернізували. Україна й надалі продовжує жити згідно канонам радянської бюрократії, коли ніхто ні за що не відповідає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рішення влади підвищити комунальні тарифи для населення – важкий тягар, який лягає на плечі простих українців. Песимістичні оцінки експертів щодо економічного розвитку України дають підстави говорити про поспішність та необгрунтованність такого кроку влади. Згідно даних агентства Fitch Україну чекає падіння економіки на 5%. ЄБРР вважає, що економіка України впаде відразу на 7%. А інфляція, яку розганяє підвищення тарифів, буде на рівні 14-16%. Уряд повідомив, що малозабезпеченим громадянам виплачуватимуться субсидії.

Проте, слова залишаються словами. Розміри субсидій – величезні. Тільки для того, щоб забезпечувати населенню низьку ціну на газ, «Нафтогаз України» витрачав мільярди гривень на рік (у 2012 році – 7,9 млрд грн, а в 2013 році – 12 млрд грн). Постає актуальне питання: яким чином влада буде виконувати обіцяне в умовах війни та шалених державних боргів?

Влада не почала збалансованих реформ і продовжує політику «затягування поясів». Усі реформи зводяться до банального підвищення цін для українських громадян. Що ми бачимо? У травні на майже 60% зросли тарифи на газ для потреб населення; у червні тарифи на електроенергію для населення, зросли на 10-40%; у липні – тарифи на воду. Хіба вихід з ситуації, що склалась – це аби державні проблеми та зобов’язання влади перед іноземними партнерами вирішувались за рахунок простих українців? Підвищення тарифів на комунальні послуги для населення не тільки не вирішить існуючих проблем, а ще більше загострить їх.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності