Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Анонс найважливіших соціально-політичних новин на лютий

Підвищення деяких тарифів, зміни в ЖКГ, валютна лібералізація, зростання зарплат для військових та інші нововведення – у нашій традиційній рубриці про нові закони і правила, які набувають чинності з початку поточного місяця.

Нові платіжки за електроенергію

З лютого вводиться новий порядок розрахунків за електроенергію. Україна запустила реформу ринку енергетики по стандартах Європейського Союзу. На рівні споживачів це означає роздільну оплату за послуги постачання електроенергії і за її розподіл. Тому у лютому українці отримають квитанції з двома рахунками для оплати послуг.

На загальний тариф нове правило не вплине і підписувати нові договори з обслуговуючими компаніями не потрібно. У платіжках будуть нові реквізити, які необхідно скорегувати тим споживачам, що оплачують комунальні послуги за допомогою інтернет.

Подорожчання опалення і гарячої води

У лютому 2019 року на українців чекають нові рахунки за опалення і гарячу воду після січневого підвищення. Залежно від регіону, ці комунальні послуги подорожчали від 4 до 24%. Для жителів столиці тарифи зросли на 22%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Інтронізація Єпіфанія на престол ПЦУ

На 3 лютого запланована інтронізація митрополита Єпіфанія на престол Православної Церкви України. Торжество відбудеться у соборі Святої Софії в Києві під час Божественної Літургії.

«Інтронізація митрополита Єпіфанія – це останній формальний акт, який завершує процес об’єднання і становлення єдиної помісної Української православної церкви», повідомляє архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій (Зоря).

Зведення Єпіфанія на престол ПЦУ пройде за участі архієреїв Константинопольської Православної Церкви. На цей день намічено проведення Собору Священного Синоду, де будуть оприлюднені перші кадрові питання нової Церкви.

Виборча кампанія

4 лютого – остаточний термін подачі документів до Центральної Виборчої Комісії для кандидатів у президенти. 9 лютого завершиться реєстрація і стане відомим фінальний список претендентів на вищу державну посаду. Всі імена будуть занесені до виборчого бюлетеня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Соціальна мережа Facebook змінює правила публікації політичної реклами онлайн. Для тих країн, де вибори пройдуть у 2019 році, включаючи Україну, стартує порядок, згідно з яким розміщувати політрекламу зможуть тільки рекламодавці – резиденти країни, де проходять вибори.

Валютна лібералізація

З 7 лютого набуває чинності прийнятий Закон про валюту. В цілому норми документа працюють за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено» і спрямовані на валютну лібералізацію фінансового ринку.

Закон передбачає збільшення лімітів на валютні операції для фізичних осіб. На суму до 150 тис грн еквівалента на добу можна проводити обмін валют онлайн. І в такому ж обсязі робити грошові перекази за кордон на рік без відкриття рахунків. Перекази коштів по пошті збільшаться до 10 тис євро. Також, у місцевому поштовому відділенні можна буде здійснити обмін валют.

Замість індивідуальних ліцензій на валютні операції запускається система е-лімітів. Згідно з цим правилом вводиться квота у 2 млн євро в рік для юросіб і 50 тисяч євро на рік для приватних осіб. Юридичні особи, нарівні з банками, отримують право ввезення/вивезення великих партій банківських металів і валют. Експортери зможуть реалізовувати валютну виручку протягом 365 днів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В обіг забороняються банкноти рублів із зображенням анексованого Криму.

Додаток Privat 24 відкриває функцію покупки/продажу валюти з 7 лютого із обмеженням до 1 тис доларів в день.

Підвищення зарплат для військових

З лютого 2019 року підвищуються раніше анонсовані оклади для військових:

  • командир бригади – 24,7 тис. грн;
  • командир полку – 21,4 тис. грн;
  • командир роти – 15,4 тис. грн;
  • командир взводу – 13,9 тис. грн;
  • командир танка – 11,2 тис. грн;
  • командир відділення – до 10,9 тис грн.

Нові бебі-бокси

З лютого батькам новонароджених вручать доукомплектовані бебі-бокси – безкоштовні набори речей першої необхідності для дитини «Пакунок для маляти». Набори надають спонсорські компанії.

«Пакунок маляти» формувався на основі опитування молодих мам, а перелік речей буде розширено з лютого 2019 року», – повідомив  міністр соціальної політики Андрій Рева.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прем’єра місяця

З 7 лютого у широкий прокат виходить історико-художня стрічка режисера Олексія Шапаренка «Крути. 1918», приурочена битві українських бійців та студентської сотні проти Червоної армії під станцією Крути на підході до Києва.

Розмитнення єврономерів

22 лютого завершується термін дії пільгового періоду розтаможування автомобілів. До цього часу застосовується ставка акцизного збору з коефіцієнтом 0,5. Після 22 лютого діятиме повна ставка.

Новини для промисловості: ціни на газ і тарифи на перевезення

З 1 лютого «Нафтогаз України» знижує ціну на природний газ для промислових об’єктів на 3,3% – до 10,46 тис. грн за 1 тис. кубометрів.
«Укрзалізниця» скоригувала підняття тарифів на вантажоперевезення. Поточне підвищення становить 14,2%.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності