Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Антикорупційному суду таки бути

Верховна Рада узгодила з Венеціанською комісією законопроект «Про Вищий антикорупційний суд».

«Переговори з представниками Венеціанської комісії відбулися конструктивно, у них брав участь голова Верховної Ради Андрій Парубій, голова профільного комітету. Найголовніше, про що ми домовились, – це питання, які вже були вирішені з МВФ: підслідність, кваліфікаційні вимоги. У нас є повна згода з Венеціанською комісією. Ті альтернативні рішення, які наша команда запропонувала, фактично прийнятні для всіх сторін», – сказав журналістам один з авторів документу Георгій Вашадзе.

Він також повідомив, що питання повноважень Громадської ради міжнародних експертів обговорюватиметься на зустрічі з юристами та представниками МВФ у понеділок ввечері.

За словами Вашадзе, експерти отримають навіть більше повноважень, аніж розраховувала міжнародна спільнота: «З одного боку, вони будуть визначати доброчесність, конфлікт інтересів, а з іншого боку – кваліфікаційні вимоги до суддів Антикорупційного суду».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він також повідомив, що до законопроекту, на прохання президента України, було внесене положення про зарплату експертів у розмірі близько 7 тисяч доларів. Їм також оплачуватимуть проживання і перельоти.

Крім того, Вашадзе зазначив, що ані Венеціанська комісія, ані представники МВФ не порушували питання додаткових гарантій суддям Антикорупційного суду. У законопроекті народні депутати зазначили, що суддів до відповідальності може притягати виключно генеральний прокурор. Справи буде розслідувати не НАБУ, а Державне бюро розслідувань задля недопущення конфлікту інтересів.

Сторони також дійшли згоди, аби кримінальні справи, які вже розглядаються в суді, не переносилися до Антикорупційного суду після його створення, аби «не перевантажувати» орган.

Нагадаємо, 1 березня Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект №7440 «Про Вищий антикорупційний суд». У МВФ, Світовому банку та Європейському союзі заявили, що законопроект порушує зобов’язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності