Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Арештовано 300 вищих посадовців в Саудівській Аравії, – ліберали в шоці

Влада Саудівської Аравії оголосила напередодні, 15 березня, про затримання сотень урядовців, включаючи військових і співробітників служби безпеки, за звинуваченням у хабарництві та зловживанні посадовими повноваженнями. Про це повідомляє видання Middle East Eye (MEE, штаб-квартира в Лондоні).9978067863355

Минулої неділі антикорупційна організація королівства, відома як Nazaha, повідомила про арешт і висунення звинувачень щодо 298 осіб. Нанесений державі в результаті їх протиправної діяльності збиток Nazaha оцінила в 379 мільйонів саудівських ріалів (понад $ 101 млн).

Серед затриманих – вісім співробітників міністерства оборони, підозрюваних у хабарництві і відмиванні грошей в зв’язку з урядовими контрактами в 2005-2015 роках, і 29 співробітників міністерства внутрішніх справ в нафтоносної Східної провінції Саудівської Аравії, в тому числі три полковника, генерал-майор і бригадний генерал .
Нагадаємо, в Саудівській Аравії раніше в цьому місяці арештовані члени королівської сім’ї. За даними західних ЗМІ, принц найбільшої арабської монархії Мухаммед бін Салман намагається гарантувати собі престол в разі смерті або зречення свого батька, 84-річного короля Салмана ібн Абдул-Азіза аль-Сауда. Серед затриманих – 77-річний брат короля Ахмед Абдул-Азіз аль-Сауд, племінник монарха, колишній кронпринц Мухаммед бін Найєф.

Вказувалося, що Королівський суд Саудівської Аравії звинуватив їх у державній зраді і в змові з метою скинути монарха і наслідного принца. Арешти пройшли вранці 6 березня. У будинках затриманих були проведені обшуки. Їм може загрожувати довічне позбавлення волі або навіть смертна кара.

За даними джерел MEE, наслідний принц Мухаммед почав вирішальну боротьбу з будь-якою опозицією в правлячій сім’ї, перш за все – зі своїм головним опонентом в особі рідного дядька і брата нинішнього короля Ахмеда, тому що 34-річний кронпринц намір зайняти трон до саміту G20 в Ер Ріяді, який пройде 21-22 листопада 2020 року. Якщо вірити співрозмовникам MEE, принц Мухаммед «змусить свого батька, який страждає недоумством, але в іншому здоровий, відректися від престолу». Це завершить зусилля кронпринца по сходженню на престол, які в останні дні активізувалися на тлі гучних арештів в королівстві.
Нагадаємо, в листопаді 2017 року спадкоємець саудівського престолу почав «боротьбу з корупцією» в королівстві, замкнувши кілька принців і мільярдерів в тюрмі класу «ультра-люкс» в готелі Ritz Carlton в Ер-Ріяді. У березні 2018 року кронпринц Мухаммед заявив, що завдяки його «антикорупційної кампанії» в казну країни вдалося повернути понад $ 100 млрд.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності