Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Банки вводять 30% валютні комісії для карт

… Якщо на міжбанку банки (продавці і покупці) навчилися домовлятися, то при обслуговуванні людей не прийшли до єдиних стандартів. І за останні дні донезмоги заплутали своїх клієнтів.

Одні перестали виставляти на своїх сайтах ринковий курс конвертації гривні у валюту (для операцій в іноземних інтернет-магазинах і закордонних поїздках) і ввели додаткові комісії: наприклад, Укргазбанк днями встановив її на рівні 30% від платежу. А інші вчинили навпаки – скасували всі комісії і почали конвертувати гривню за реальним курсом: як, наприклад, Укрсоцбанк і Укрексімбанк. Як звичайно, цей курс у кожної фінустанови свій, і як він вираховується – загадка. Наприклад, в Укрсоцбанку він 21 січня по долару склав 21,20 грн., а в Укрексімбанку – 18,15 грн./$ і т. д.

«До цього Ексім працював з комісією в 10%, а тепер її скасував, вирішив показувати людям реальні курси. Банки постійно змінюють свою тарифну політику. І ми також вчинили, як тільки з’ясувалося, що люди роблять з цього бізнес. Він став справжньою модою в західних областях – Тернопільська область, Львівська, Закарпаття… Прикордонних містечках. Люди закидають на гривневу карту гроші, потім доїжджають до найближчого банкомату в Румунії чи Польщі і там знімають валюту. Повертаються додому, і там продають її дорого. Зазвичай це роблять власники привілейованих карток класу Gold з пільговими комісіями по банкоматних операціях, тому наварити можуть багато. А банки потрапляють в мінус. Тільки за один день (вчора) у нас було більше 1000 таких зняттів. Тому ми скасували комісії для всіх клієнтів, і перевели валютні операції за гривневими картками на ринковий курс», – розповіли «Вістям»в одному з банків з іноземним капіталом. Він пояснив, що роботу з комісіями продовжують лише ті фінустанови, які не хочуть сваритися з Нацбанком (який нервово реагує на курс вище 16 грн/$) і виставляти на свій сайт реальну вартість валюти.

Щоб люди не впадали в паніку, коли у них за одну покупку (зняття в банкоматах) двічі списуються гроші з карткового рахунку, банкіри дають додаткові роз’яснення. «Коли клієнт щось купує в іншій країні, списання коштів відбувається в два етапи. Спочатку йде блокування коштів, а потім комісія. Тобто спочатку приходить sms-повідомлення про списання по невисокому курсом, а потім він наздоганяється до реального комісіями, і людина отримує другу sms-ку. Це і є додаткові 30%», – уточнив Лежнін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: УКБ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності