Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

БЕРЕГТИ ЛІСИ УКРАЇНЦЯМ СЛІД ВЧИТИСЯ У РУМУНІВ

Колись румуни на прикладі сім’ї Чаушеску навчили світ, як слід поступати з диктаторами, а нині вони показують на власному досвіді, як слід починати берегти свої природні ресурси, зокрема ліси. Хоча, здається на те, що й тут українці нічого не навчаться у своїх сусідів, але все ж…

Ще недавно ситуація зі знищенням лісу в Румунії була значно гірша, ніж в Україні, і ніхто не очікував якихось змін, крім природоохоронних організацій… Хоча вони, напевно, теж не чекали на такий раптовий успіх у своїй діяльності.

Влітку 2015 року міжнародна природоохоронна організація Greenpeace провела моніторинг незаконної вирубки лісів у Румунії.

Результати  дослідження за період 2013-2014 роки були вражаючі:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

–    в Румунії за одну годину зникають три гектари лісу;

–    понад мільйон кубічних метрів лісу вирубано незаконно;

–    зафіксовано принаймні 45 тисяч випадків незаконної вирубки лісів (удвічі більше ніж за період 2009-2011 рр.;

–    незаконні вирубки завдали матеріального збитку в майже 52,1 мільйонів євро;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Аналіз, проведений румунською владою, виявив, що в основному випадки незаконної вирубки лісів припадають на повіти:

–    Арджеш  – 12,85% випадків вирубок по всій країні (5 851 випадків) ,

–    Бакеу  – 7,77% (3 538 випадків),

–    Муреш – 7, 36% (3 351 випадків).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В цілому, однак, Трансільванія є основним джерелом незаконної вирубки дерев, майже 80% від загального збитку, заподіяного в Румунії в період 2013-214 роки. “На три округи – Клуж, Альба і Марамуреш припадає 78% від обсягу незаконно заготовленої деревини на національному рівні: на повіт Клуж припадає 37% від загального числа, Марамуреш Alba – 23% і 18% відповідно”, – говориться в доповіді Валентина Sălăgeanu, координатора організаціїGreenpeace в Румунії.

У листопаді 2015 року Європейська комісія закликала Румунію припинити незаконну вирубку лісів. Розпорядження ЄС  було скероване також в адресу підприємств, які порушують ці правила, а конкретно – австрійської компанії Schweighofer Holzindustrie. Компанія Schweighofer віддавна має проблеми щодо легальності заготівлі лісу. До речі, зараз триває будівництво лісопильної фабрики компанії в Коломиї (Україна).

Європейська комісія пригрозила Румунії міжнародним судом і величезним штрафом.

Офіційний Бухарест повинен був представити Брюсселю  конкретний план дій до 2 грудня 2015 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Румунія стала на висоті завдання і не змусила Європейську комісію чекати.

Вже у вересні відбулись перші реформи у лісовій галузі.

9 січня 2016 року президент Румунії Клаус Йоханніс підписав закон, який передбачає, що незаконна вирубка площі лісів більшої, ніж 1 га вважається загрозою для національної безпеки.

Тобто відтепер контроль за вирубками лісу в Румунії буде значно суворіший, а незаконні вирубки практично прирівнюються до терористичної діяльності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності