Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Безготівкова система Швеції: “за” і “проти”

Швеція може стати першою країною, яка повністю відмовиться від використання готівки. Це пов’язано з низкою прихованих ризиків, які несуть в собі готівкові кошти.

За інформацією Bloomberg, скандинавська країна продемонструвала найнижчий у світі показники обігу готівки (дані за 2018 рік – найсвіжіші з доступних). Зокрема, на готівкові кошти припадало 1,3% ВВП Швеції. Наприклад, такий показник у США за 2018 рік становив 8,2%, а єврозони – 10,9%.

Голова центрального банку Швеції Стефан Інгвес зазначив, що деякі молоді шведи навіть не уявляють, як виглядає готівка. Попри це, повний перехід на цифрові платіжні операції пов’язаний з низкою проблем.

Наприклад, поки невідомо, як вирішуватиметься питання, якщо виникне масштабний збій у роботі цифрових мереж, а готівки, завчасно накопиченої, для поверення до старої системи не буде.
Також варто пам’ятати і про високі ризики кібератак. У Bloomberg наголошують, що саме кібератаки можуть принести більше збитків, ніж класичні пограбування банків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Стефан Інгвес не заперечує, що Швеції потрібно завжди мати готівковий запас на випадок, якщо “вимкнеться світло” і цифрові мережі не зможуть повноцінно працювати. Однак у реаліях пандемії коронавірусу люди почали сприймати контакт із грошими як ризик для власного здоров’я.

Тому сьогодні готівка у Швеції менш популярна, ніж будь-коли раніше. Шведи намагаються по-максимуму використовувати безготівкову оплату.

За даними місцевого онлайн-банку Klarna, до початку пандемії його клієнти використовували безконтактну оплату в 63% випадків, а сьогодні цей показник збільшився до 73%.

За словами одного з представників Klarna, люди не хочуть зайвий раз торкатися до монет купюр, або натискати на кнопки банкомата, щоб зняти готівку. Пандемія коронавірусу тільки посилила цю тенденцію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще одна цікава зміна у Швеції, яка почала діяти в умовах пандемії – гроші на кишенькові витрати, які зазвичай отримують діти від батьків, теж можуть перейти у цифру. Наприклад, найбільший банк країни Svenska Handelsbanken уже пропонує спеціальну “цифрову скарбничку”, яка дає змогу дітям управляти своїми фінансами зі смартфона.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності