Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Білоруська церква теж вимагає автокефалії та незалежності від Москви

Білоруський архієпископ: “Москви ще не було, коли наші храми вже стояли; після України ми просто зобов’язані здобути автокефалію“.
Лідер автокефальних православних Білорусі назвав рідною українську церкву, підкресливши, що православ’я в Білорусі починалося з Київської митрополії, згодом цинічно знищеної московською церквою. У Республіці Білорусь підтримали Україну в її бажанні позбутися від московської залежності, передає білоруське “Радые Свабода”.

Глава Білоруської автокефальної православної церкви архієпископ Святослав Логін підтримав рішення Константинопольського патріархату про надання автокефалії Українській православній церкві.

Наша мета – також легалізуватися в Білорусі і офіційно отримати статус автокефалії … У минулому столітті наша церква робила реальні кроки, щоб отримати автокефалію і визнання“, – підкреслив лідер БАПЦ Святослав Логін, сказавши, що рідною вважає українську церкву, оскільки церква в Білорусі починалася з Київської митрополії, цинічно знищеної московською церквою.

Читайте такожБілоруська православна церква різко виступила проти надання автокефалії Україні

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І донині Москва робить все, щоб українська і білоруська церкви не отримали автокефалії. Українська церква йшла до автокефалії майже 30 останніх років. А ось в Білорусі отримання автокефалії при чинній владі практично неможливо, оскільки та духовно підпорядкована Москві. Тому ми можемо тільки молитися за то, щоб білоруське православ’я жило і наша держава жило. Без незалежної церкви можна з часом втратити і державу“, – переконаний архієпископ.

Логін вважає, що надання автокефалії УПЦ вплине в тому числі і на долю БАПЦ.

Якщо визнають українську церкву, то наступні кроки повинні бути і щодо білоруської церкви. Це дає нам приклад і показує, що ситуація розвивається відповідно до канонів. Канони, як відомо, вимагають для окремого православного народу окремої церкви. Це 34-е апостольське правило. А канони не обговорюються, а виконуються“, – додав він.

Архієпископ Святослав підкреслив, що церква в Білорусі старша московської церкви і РПЦ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Спочатку хрестили Київ, Полоцьк. У нас були вже свої храми побудовані, і тільки потім виникла Москва, яка цинічно, неканонічно підпорядкувала собі Києво-Литовську митрополію“, – нагадав церковнослужитель.

На думку лідера БАПЦ, в останні роки в Білорусі зростає тяга до автокефалії, яку може надати їй Константинопольський патріархат.

 

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності