Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Більше половини української свинини і ковбас нашпиговано антибіотиками

Близько 60% м‘яса свинини і продуктів переробки (ковбасні вироби) містять в собі антибіотики

За словами Юрія Опенько, на сьогодні параметри вмісту антибіотиків у м’ясі та молочних продуктах лежать виключно на совісті самого виробника.

У відповідальних контролюючих органів для своєчасного і системного моніторингу продуктів на вміст шкідливих речовин не вистачає фінансових можливостей. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів експерт в сфері сільського господарства, технолог, ветеринар Юрій Опенько.

«Якість продукції по параметру вмісту антибіотиків лежить сьогодні виключно на совісті самого виробника. Чому так? Тому що структура менеджменту, логістики і розмір фінансування не дозволяє контролюючим органам, а саме Держспоживслужбі, перевіряти якість продукції на вміст антибіотиків у терміни, передбачені до моменту продажу, реалізації цієї продукції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я вам скажу з упевненістю: близько 60% м‘яса свинини і продуктів переробки (ковбасні вироби) містять в собі антибіотики. Хто повинен контролювати: перше — це МОЗ, а друге — це Держспоживслужба», — сказав він.

За словами експерта, антибіотики в продукти харчування потрапляють, як правило, в результаті лікування ними тварин. При цьому в Україні сьогодні дозволені до використання в ветеринарних цілях такі антибіотики, які в Європі вже давно не застосовуються.

Ю.Опенько також додав, що йому відомі випадки, коли на переробку відправляються не просто хворі тварини, а навіть їхні трупи.

Згідно із законодавством, вміст антибіотиків і ветеринарних препаратів заборонено.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я є фахівцем з виробництва свинини, десять років працюю в галузі. І в чому суть — в процесі виробництва, як в молочному скотарстві, так і в м’ясному тваринництві, застосовуються антибіотики виключно з лікувальною метою. У антибіотиків є таке поняття, як каденція ветеринарного препарату. Це період його виведення з організму. У кожного ветеринарного препарату ця каденція своя. В середньому по антибіотикам це 14 днів. Тобто, ми говоримо про те, що якщо я сьогодні використовував той чи інший антибіотик в лікуванні, я повинен витримати 14 днів перед тим, як відправляти тварин на забій. Що ж маємо по факту: свиноматки, наприклад, м‘ясо яких використовується в ковбасах, — сьогодні вони на якомусь етапі виробництва захворіли, їх пролікували, і сьогодні-завтра-післязавтра ветеринарний лікар дивиться, що немає ефекту лікування і відправляє їх на забій, виписуючи при цьому довідку або ветеринарне свідоцтво. І в принципі, на цьому весь контроль державою закінчується. Причому, за фактом, довідка виписується ветеринарними лікарями, не бачачи, в принципі, поголів’я, і дуже часто відправляються лежачі тварини, клінічно хворі, в передсмертній агонії на забій. І є навіть випадки в Україні, що використовуються в переробці трупи тварин.

Тому відповідь, хто це повинен контролювати, — Держспоживслужба і МОЗ. І в принципі, МОЗ перший, хто повинен «дзвонити в дзвін» з цього приводу, тому що неконтрольована наявність антибіотиків — це причини дитячих захворювань патологічних, алергій. Крім того, у нас в країні велика тенденція проблем з вагітністю, — це все наслідки того, що ми їмо», — пояснив він.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності