Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

«Бій» волинської сотні у києві: як це було

top-photoВ день вшанування пам’яті полеглих оборонців Крут волинські хлопці у Києві втрапили у протистояння, потрапивши «під роздачу» таких, як і вони, учасників акції протесту.

В результаті сутички трьох учасників Волинської сотні поранило гумовими кулями, а сама сотня змушена була терміново евакуюватися зі своїх міністерських «казарм» до будівлі Українського дому.
Мова – про конфлікт у приміщенні Міністерства агропромислового комплексу між активістами руху «Спільна справа» і свободівцями.

СТРАТЕГІЧНА «ВИСОТА»

Будівля МінАПК, що на Хрещатику між будівлею КМДА та «козацькою барикадою» – стратегічна для охорони Євромайдану. Вона знаходиться в межах території, що контролюється сотнями самооборони.
cb-dsc0226-sv-v-minapk24 січня міністерство захопили активісти руху «Спільна справа». На восьми поверхах міністерства розмістилися, окрім самим ССівців розмістилася сотня, сформована молодіжкою КУНу, та сотні, сформовані за територіальним принципом.
Того ж 24 січня на восьмому поверсі міністерства отаборилися і бійці «Волинської сотні».
Тут варто нагадати, що захоплення адмінбудівель не на жарт турбувало владу. Це питання для «режиму» було настільки принциповим, що умова звільнення будов стала одним з аргументів під час перемовин влади і опозиції.
Одним з результатів довгих перемовин 28 січня стало те, що представники Євромайдану погоджувалися звільнити захоплені Міністерства. Натомість регіонали пообіцяли проголосувати наступного дня в Парламенті за амністію для всіх учасників акцій протесту. Відповідне рішення було доведено до Народної Ради і узгоджено з координаторами Майдану та представниками самооборони.
Наступного дня, у середу, 29 січня об 11:00 розпочалося засідання Верховної Ради, на якому депутати більшості мали підтримати законопроект про амністію. Але до 11:00 будівля МінАПК все ще лишалася під контролем активістів «Спільної справи» та сотень самооборони, що проживали на поверхах міністерства.
cb-dsc0320-vol-sotnya-peresel-v ukain-dimВ 11:00 до будівлі МінАПК організованою групою увірвалися бійці самооборони Євромайдану, сформованої активістами ВО «Свобода». Ці загони базувалися в приміщенні КМДА і вже мали досвід протистояння з активістами «Спільної справи». Близько двох місяців тому свободівці, застосувавши кийки, сльозогінний газ та світлошумові гранати, вибили «Спільну справу» з приміщення КМДА.
Львівська сотня ім. Святослава Хороброго та штурмовий загін ВО «Свобода» під кодовою назвою «Нарнія» (складається з найбільш придатних до силових дій активістів ВО «Свобода») вибили двері Міністерства та за допомогою палиць, сльозогінного газу, гумострілів та світлошумових гранат. Стали захоплювати приміщення. Активісти «Спільної справи» стали чинити спротив.

«СВОБОДІВЦІВ» ЗУПИНИЛИ ВОДОЮ

На той момент на восьмому поверсі МінАПК знаходились тільки 15 бійців з «Волинської сотні». Інші перебували за межами Міністерства, бо саме в той час вирушили снідати.
cb-dsc0328-kyli jak-poranuluПочувши стрілянину на першому поверсі, десять бійців Волинської сотні, якими керував ройовий, побігли вниз по сходах.
Тим часом свободівці встигли встановити контроль на трьома поверхами. Між третім та четвертим поверхом їх зупинив опір «Спільної справи» та «Волинської сотні». Бійці з ВО «Свобода» почали стріляти з гумострілів, оборонці кидали в нападників столи, та застосовували вогнегасники. Троє бійців «Волинської сотні» отримали поранення гумовими кулями.
В бійці важко було розрізнити, хто свій, а хто чужий.
Остаточно переломило ситуацію на користь оборонців те, що вони застосували пожежні гідранти. Потужні струмені крижаної води змусили «штурмовиків» відступити.
Четверо бійців «Нарнії» потрапили в полон до захисників. Під час бійки постраждав і ройовий «Волинської сотні». Захисники переплутали його зі свободівцем, відтягли у коридор, побили та обікрали.
Комендант «Волинської сотні» депутат Луцької міської ради Павло Данильчук був змушений «розрулювати» ситуацію, доводячи, що захоплений в полон боєць – не нападник.
Тим часом нападники відступили у фойє міністерства, куди не діставала вода пожежних гідрантів. Там розташувалося близько 200 свободівців. Ще близько 300 бійців блокували міністерство зі сторони Хрещатика.
Ситуацію вдалося врегулювати шляхом переговорів. Нардеп від ВО «Свобода» Едуард Леонов таки переконав захисників в тому, що будівлю потрібно залити. Під час евакуації вони зобов’язалися не нападати на захисників МінАПК.

«ДАЛИ ТЯГЛІВ ТИМ … !»

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Бійці «Волинської сотні» потроху збиралися на восьмому поверсі Міністерства та поспіхом пакували речі. Куди передислокується сотня, ніхто не знав.
Трьох поранених гумовими кулями бійців Волинської сотні швидко доправили до лікарів Євромайдану. Одному навіть довелося робити хірургічну операцію: гумова куля, потрапивши у груди, розірвалася на дві частини. Один шматок разом з залишками одягу потрапив у м’яз. Хірурги прописали йому шестиденний постільний режим.
Після зборів сотня організовано покинула приміщення МінАПК та вирушила на нове місце таборування. Ним стала будівля Українського дому.
Тим часом у будівлі МінАПК вже порядкували правоохоронці. Вони відмовлялися говорити про штрум та стрілянину повторюючи завчену фразу про те, що «громадяни самі звільнили приміщення».
На поверхах МінАПК царює безлад. На підлозі калюжі води, каремати, матраси, кийки з гострими гаками, одяг та військові каски.
«Міхалич, тут тротілові шашки», – кричить прибиральниця з сьомого поверху до правоохоронців.
У будівлі КМДА відсипаються «штурмовики» з ВО Свобода. На батареях сохне камуфляж та балаклави нападників.
«Дали тяглів тим пі….м зі «Спільної справи»! От будемо їх вибивати з «Українського дому», то там веселіше бійка буде», – розповідає один з нападників. Видно, що «свободівці» задоволені тим, що дали прочухана своїм ідеологічним ворогам з лівацького руху «Спільна справа».
Натомість комендант «Волин­ської сотні» Павло Данильчук обурений тим, що сталося: «Зараз відбувається нарада з керівниками Самооборони Євромайдану. Чому про плани звільнення МінАПК не були попереджені сотні, що жили в цій будівлі? Чому так жорстко діяли активісти ВО «Свобода»? Будемо з’ясовувати…»

Сергій ШАПОВАЛ (ВолиньPost)

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності