Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Благими намірами дорога вимощена у пандемію…

Чому ідея “Ми вас витягнемо!” щодо повернення в Україну всіх громадян із охоплених коронавірусом держав Європи загрожує країні масовою епідемією та новими смертями? Яка вартість невиправданого популізму?

Як відомо, що до початку масового повернення наших співвітчизників із країн ЄС, найбільше охоплених інфекцією SARS-CoV-2 та хворобою Covid-19, були одиниці уражених смертоносною заразою. Але коли почали навіть після закриття кордонів України з сусідніми державами (це сталося після звернення Президента України Володимира Зеленського в ніч на 17 березня ц. р.) централізовано та вибірково доставляти людей як авіаційним, так і наземним транспортом, ситуація вийшла з-під контролю.
9797987343ФОТО: законослухняні українці намагаються вчасно перетнути польсько-український кордон.

Особливо в загрозливому становищі прикордонна з Польщею Волинь, де справа фіксації першого випадку SARS-CoV-2  – лише питання часу. На жаль, популізм затьмарив тверезий розум та елементарну логіку…
Як відомо, на українсько-польському кордоні досі працюють такі МАПП: Гребенне – Рава-Руська, Корчова – Краківець (обидва у Львівській обл.) та Дорохуск – Ягодин (Волинь).
Саме сюди й ринули навіть після офіційного закриття кордонів десятки тисяч заробітчан: як із Польщі, так і з інших країн Європи. Тим паче що в РП громадський транспорт, хоч і з певними обмеженнями на кількість пасажирів в автобусах, продовжує безперебійно функціонувати… У результати громадяни безперешкодно потрапляють у Люблінське воєводство на пункт пропуску Дорохуск і…
Ось що відбувається далі, розповів журналістам порталу “Лівий берег” Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця:
Якщо немає авто, то ви можете дістатися до цих точок на кордоні, і наші консули, які там чергують з 15 березня, разом із польськими та українськими прикордонниками допоможуть вам сісти до попутних мікроавтобусів чи автівок, які їдуть в Україну“.
Відтак, фіксуємо перше порушення: в автівки з потенційно здоровими (чи хворими) особами підсаджують так само або уражених коронавірусом, або ні, людей. Оскільки в пункті пропуску змушені чергувати й польські консули (на відміну від польських у м. Луцьку, яким узагалі заборонили контактувати з будь-ким за межами помешкань та Генконсульства!), то і вони або можуть розносити інфекцію, або постраждати від неї насамперед.
Якщо ж немає попутних автобусів – бо зараз черг з легкових автомобілів практично немає на кордонах, – то Прикордонна служба України організовує автобуси з України, які приїжджають на територію Польщі до пункту пропуску, забирають там наших громадян групами до 40-50 людей і перевозять їх на українську сторону“, – продовжив Андрій Дещиця.
Відтак, фіксуємо друге порушення: людей поміщають великими групами в автобуси, що суперечить відповідній постанові Уряду (не більше 20!). Зрозуміло, що наражаються на небезпеку й водії цих транспортних засобів.
А що відбувається далі? Оскільки пасажирський автомобільний та залізничний пасажирські транспорти на Волині не функціонують, то біля МАПП “Ягодин” кояться страхітливі речі. Прибульців з-за кордону, в яких не встановлений стан здоров’я, розвозять через територію області випадкові перевізники! Зрозуміло, що значна частина заробітчан повертається і в свої рідні волинські домівки…
Таким чином, зараза може поширюватися незалежно від зусиль, які здійснює обласна влада щодо подоланні поширення інфекції SARS-CoV-2 та хвороби Covid-19. І можливі захворювання на коронавірус – це результат незрозумілого популізму в вищих ешелонах столичної влади, котра спочатку заявила про закриття кордонів із 17 березня, а потім сама ж почала порушувати це правило, переклавши проблематику ситуації в прикордонні на плечі місцевої влади.
Ніякої логіки в масовому поверненню громадян України в Україну немає ще й тому, що тут, як правило, немає ні сил, ні засобів, ні грошей для виявлення інфекції на ранній стадії та лікування хвороби у спеціалізованих медзакладах. Тоді як у Польщі заявили,що лікуватимуть усіх хворих на Covid-19, у тому числі й громадян України, безплатно.

Джерело: Волинська газета

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності