Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Будівельна компанія Польщі потрапила в скандал через операції в Україні

Сумнівні операції і розпочате розслідування навколо української компанії “Енергополь-Україна”, яка є дочкою польської PBG, підірвали позиції останньої. Одна з великих будівельних компаній Польщі була змушена просити кредиторів відкласти виплати боргу, а також отримала відмову від Варшавської фондової біржі в розміщенні нових боргових паперів.further-slider-img-2

При цьому біржа, в своїй офіційній відповіді вказала, що має питання до фінансового звіту PBG за 2018 рік і сумнівається в її можливостях обслуговувати нові борги. Про це йдеться в матеріалах сайтів Seeking alpha і і PBG leaks.

При цьому найбільшу стурбованість інвесторів, кредиторів та акціонерів компанії сьогодні, напередодні зборів акціонерів, які повинні відбутися 25 червня 2019 року, викликає той факт, що PBG посилалася на свої активи в Україні як на надійне джерело доходу.

Однак, як стало відомо з недавно опублікованого журналістського розслідування проведеного незалежними журналістами з проекту PBGLeaks – положення PBG в Україні вкрай хитке, а ймовірність надходження звідти коштів – невисока. Що, на думку журналістів, в першу чергу пов’язане з тим, що багато років поспіль з “Енергополь-Україна” виводилися кошти під приводом виконання фіктивних договорів. В результаті чого з первісної інвестиції PBG в Україну в $30 млн до будівництва дійшло тільки 10. А $20 млн були перерозподілені за сірими схемами.108191

Так само у квітні 2019 року Національною поліцією України порушено кримінальну справу за фактами зазначених вище правопорушень. Безпосередніми фігурантами у справі виступають президент правління PBG Єжи Вишневський та віцепрезидент правління PBG Даріуш Шиманскі, який безпосередньо курував український напрямок.

Ми сподіваємося, що поліція дуже скоро знайде всіх учасників і всі деталі злочинних комбінацій, адже злочинна група діяла вкрай розв’язано. Прикриваючись статусом польського інвестора, вони порушували закони і переводили кошти навіть не особливо ховаючись і не вигадуючи нічого складного. То ж я думаю, що і судді дуже швидко вивчать справу і винесуть свій вердикт“, – розповів про ситуацію Юрій Сухов, адвокат, який представляє в справі інтереси міноритарних акціонерів “Енергополь-Україна”, мешканців житлового комплексу, що будує компанія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, раніше, у 2012 році польська PBG вже переживала складний період і процедуру банкрутства, причиною якого послужили махінації зі звітністю компанії з боку її керівництва. Результатом скандалу стало падіння акцій компанії, а так само сходження в її акціонери трьох великих польських банків (Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski SA – 6,48%, Polska Kasa Opieki SA – 7,68%, BGŻ BNP Paribas SA – 6,1 %).

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності