Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чартер із заробітчанами до Лондона на випустив… прем’єр Шмигаль?

Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» скасувала рейс PS1118 Київ–Лондон, який мав вчора, 29 квітня, доставити у британську столицю українських заробітчан. Сотні людей з усієї України опинились з багажем у аеропорту, з якого не ходить жодний транспорт. Попри пояснення МАУ, виявляється за всім стоїть “ображений ігноруванням” уряд прем’єра Шмигаля…

У повідомленні МАУ йдеться, що рейс скасовано через заборону Державної авіаційної служби України.

«Рейс мав виконуватися сьогодні, 29-го квітня, о 12:40 і був організований для доправлення до Великої Британії на роботу українських громадян, які мають довгостроковий контракт з роботодавцем закордоном. Рейс був організований на замовлення роботодавця, який завчасно подбав про забезпечення українських громадян довгостроковими контрактами. За цих умов українці можуть легально та офіційно працевлаштованими знаходитися на території Великої Британії. Відповідно, дана категорія не є ризиковою для України. Дані громадяни не будуть потребувати евакуації найближчим часом та не будуть потенційними поширювачами на території України Сovid-19», – йдеться в повідомленні авіакомпанії.

Рейс заборонила Державна авіаційна служба України. Заборону МАУ отримала за дві години до запланованого часу вильоту без вказання підстав та посилання на нормативні документи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«При цьому, авіакомпанія подала усі необхідні документи для отримання дозволів вчасно та розраховувала на завчасне або в розумні строки отримання рішення», – повідомили в МАУ.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: НАЗАД, ЗАКОРДОН, ЗАРОБІТЧАН НЕ ВИПУСТЯТЬ, – ПРЕМ’ЄР ШМИГАЛЬ

Як з’ясувалося згодом, Уряд України готовий вести переговори з європейськими країнами, які виявили бажання офіційно запросити українців на сезонні роботи, і має для цього кілька умов, але ніхто, в т.ч. Великобританія, поки не зголосився на переговори і ці умови, які кулуарно уже обізвали здирництвом та узаконеною работоргівлею.

Необхідно, щоб громадян легально працевлаштовували, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з послом ЄС в Україні Мааті Маасікасом і тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, повідомляється в його Telegram-каналі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Важливою передумовою є легальне працевлаштування терміном від 3 місяців з дотриманням усіх соціальних гарантій та умов праці українців”, – зазначив прем’єр.

Шмигаль наголосив, що координацію цієї роботи здійснюватиме урядовий офіс із питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Також він уточнив, що поки уряд отримав офіційне звернення тільки від Фінляндії. Як повідомляла “ЗА ЛАШТУНКАМИ” Кабмін не хоче відпускати заробітчан, які повернулися в Україну, офіційно: буцімто через закриття кордонів у зв’язку зі спалахом COVID-19, назад на роботу в інші країни.

ФОТО: Сучасний ринок рабів, Лівія, 2018

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наразі пасажири рейсу – мешканці різних регіонів України, які діставалися до столичного авіаційного вузла в умовах відсутності будь-якого регулярного наземного пасажирського сполучення – наразі знаходяться в терміналі Міжнародного аеропорту «Бориспіль».

«Ми, звісно, чули учорашню заяву очільника МЗС України у ЗМІ щодо «нелогічності» відправлення українських заробітчан закордон в умовах пандемії, а також про те, що Уряд налаштований конструктивно і готовий до перегляду позиції, – зазначила директор з комунікацій МАУ Євгенія Сацька. – Але до ранку 29-го квітня жодних офіційних вказівок та документів з цього приводу до нас не надходило. Наразі авіакомпанія намагатиметься отримати дозвіл на виконання рейсу та надати можливість українцям дістатися до роботи, працевлаштуватися та забезпечити свої родини засобами для існування».

«Завдання будь-якої авіакомпанії – забезпечувати безпеку польотів та переміщувати людей між пунктами сполучення за їхньої потреби. На разі, українські авіакомпанії не тільки позбавлені своєї основної діяльності через тотальні карантинні заходи, але й поставлені в умови балансування між політичним заявами та офіційними документами», – поскаржилися в МАУ на ситуацію, що виникла.

До слова, раніше повідомлялося, що Кабмін заборонив українцям виїжджати з країни на заробітки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перед цим один рейс з українськими сезонними робітниками вже прибув до Фінляндії. Так, 23 квітня, на заробітки в цю країну приїхали близько 200 наших співгромадян.

У найближчі два тижні у Фінляндію повинно було прибути ще більше сезонних робітників, але уряд України вирішив заборонити виїзд українців із країни.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності