Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Чекали початку розкопок 23 роки незалежності…

Чергове поховання жертв червоного терору знайдено на Прикарпатті.
В селищі Єзупіль Тисменицького району членами Івано-Франківського обласне історико-просвітницького товариства «Меморіал» вкотре відкопано черговий доказ злочинів сталінських катів.

Хоча, слід зазначити, що уже відкопані рештки 175 жертв НКВД не є випадковими знахідками. Адже історикам-пошуковцям і місцевому населенню добре було відомо, що на території Єзупільської міської лікарні з 1945 по 1956 роки була тюрма Жовтневого районного відділу Станіславської області (старі назви адміністративно-територіальних одиниць) і там проводилися страти.

Судово-медичний експерт обласного бюро судмедекспертиз Омелян Левицький повідомив, що зі 175 знайдених останків ідентифіковано 39 дитячих та 38 жіночих скелетів.

Цікаво, що місцеві мешканці давно вже здогадувалися про можливі поховання на цій території. Але допоки працівниками місцевого медзакладу випадково не було знайдено кілька людських кісток, ніхто не наважувався починати копати. Чи то така людська байдужість, страх відповідальності, забобони? Невідомо. Але факт залишається фактом. Завдяки документам і ровесникам тих подій відомо ще про чимало таких поховань на Прикарпатті, що теж чекають аби їх хтось знайшов. Зокрема й на території обласного центру…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А в товаристві «Меморіал» кажуть, що це вже друге велике захоронення жертв НКВД, виявлене в Єзуполі. Перше знайшли на початку 90-х років, в ній було близько півсотні скелетів.

Іван Луйко

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності