Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Чергові докази звірств НКВС віднайшли в Галичині

У селищі Більшівці історики натрапили на нові докази радянського терору — масове поховання закатованих українців.

Такі знахідки — один із небагатьох способів зрозуміти масштаби червоного терору, адже часто даних про заарештованих та вбитих немає навіть у розсекречених архівах КДБ.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИЗвільнено голову Українського інституту національної пам’яті В. В’ятровича

Лише за останні кілька років у регіоні перепоховали понад 800 жертв НКВС, яких знайшли у братських могилах у різних селах на Прикарпатті. Про злочини радянської влади добре пам’ятають місцеві мешканці.ibHEfxpCUiW6iI6LgrQYOuWF53fIbCwuujmb21dj

Убитих в’язнів ховали в селищі, майже у самісінькому центрі. Працівники комунального підприємства «Пам’ять», яке займається пошуком і перепохованням жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів, проводять на території селища розкопки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Шукають масові поховання жертв НКВС всього за кількасот метрів від музичної школи. Пошуковці роблять декілька пробних шурфів і майже одразу натрапляють на людські останки. Знахідка вражає: на щелепах видно молочні, а також — постійні зуби, які так і не встигли прорізатися, адже це — дитячий скелет. А за ним — одразу ще один, практично немовляти.

«Нам вдалося відкопати два дитячі скелетовані останки. Це десь років 5-6, як казали експерти. Це — дещо молодша дитина. Під другим останком вдалось натрапити на дорослий», — описує знахідку керівниця науково-пошукових робіт КП «Пам’ять» Ольга Третьякова.

Один за одним археологи піднімають на поверхню останки 40 осіб. У колективній могилі на невеликій глибині у декілька шарів були поховані дорослі і діти. Їхню стать, точний вік та головне — причину смерті, визначить судмедексперт.

Згодом знайдені останки перепоховають за християнським обрядом, щоб віддати їм останню шану. Скільки ще жертв радянського терору поховано у безіменних могилах — історики можуть тільки припускати. Адже лише в Івано-Франківській області місць масових захоронень, імовірно, десятки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«В Івано-Франківській області було 36 районних центрів, кожен районний центр був епіцентром терору. Обласний центр, Станиславів, — це дуже велике місце, де можуть бути поховання. Окрім того, могли бути якісь окремі такі пункти, так, як Дем’янів Лаз, куди вивозили», — каже Василь Тимків.

Він припускає, що поховання датовані 1945-1946 роками, адже у могилі знайшли монету 1946 року.

Стефанія Луців усе життя мешкає у Більшівцях, нині жінці 85, а в 40-х роках минулого століття вона була ще школяркою. Та досі пам’ятає, як із навколишніх сіл енкавеесівці звозили тіла вбитих вояків Української повстанської армії — на упізнання рідним.

«Скидали тих партизанів, що побили. Казали — бандити. І діти всі летіли дивитися. Пам’ятаю як нині: старенька бабця сиділа і так плакала над сином», — пригадує жінка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності