Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чорні лісоруби можуть спати спокійно, – Прем’єр звинуватив опади у наслідках повеней

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зробив сенсаційне відкриття, а саме, що причиною повеней у західних регіонах України є велика кількість опадів!

А далі додав: “А не вирубка лісів”. Як це вважають природозахисники та екологи.

“Та норма опадів, яка випала тут за останні три дні, була в рази більшою, ніж може спожити цілий карпатський ліс, який не стримав водні потоки, які утворилися. Це, напевне, питання більше до науки – як відбуваються ці трагедії, з чого вони беруться”, – зазначив голова уряду.

Беззаперечно, але, якщо б Карпати не полисіли, як голова Прем’єра, від гігантських за своїми масштабами рубки, яка не припинялася і в час суворого карантину, то, точно таких велетенських збитків повінь не завдала б.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Окрім цього, Шмигаль зауважив, що загалом за останні п’ять років обсяги вирубки і продажу лісу зменшилися, зокрема і в Івано-Франківській області, на 20%.

А ось пересічні громадяни запитують: “Цікаво, чи сам він вірить у свої слова?“. Адже мешканці Карпатського регіону, спостерігаючи щодня перевантажені лісовози на своїх дорогах, пишуть у соцмережах, що відсоток вирубки значно зріс!..

Під час брифінгу протеже Прем’єра голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів (був першим заступником у Шмигаля, коли той очолював ІФ ОДА) також зауважив, що жахливі наслідки негоди насправді спричинені неналежний стан системи водовідведень у населених пунктах.

В цей же час прокуратурою Івано-Франківської області розпочато кримінальне провадження за фактами масового знищення рослинного світу, що ймовірно призвело до стихійного лиха на території Івано-Франківської та інших областей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами УСБУ в області прокуратурою розпочато кримінальне провадження за численними фактами незаконної порубки лісу, що призвело до значних паводків на території Івано-Франківської та інших областей (ст. 441 КК України).

У відомстві наголошують, що у червні 2020 року на території Прикарпаття випала понаднормова кількість опадів, внаслідок чого загинуло 3 особи, підтоплено більше 10 тис житлових будинків, зруйновано 150 км доріг та 90 мостів, пошкоджено 586 доріг та 169 мостів, знищено 4146 м берегоукріплення. Їх виникнення, ймовірно, стало можливим внаслідок масового знищення об’єктів рослинного світу, порубки лісів, неналежного здійснення лісогосподарської діяльності та невиконання заходів по охороні навколишнього природного середовища посадовими особами.

На даний час тривають першочергові слідчі дії. Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділу УСБУ в області.

Про хід його розслідування громадськість буде поінформовано додатково, повідомляє прес-служба прокуратури. Але навряд чи прокуратура посміє у своїх висновках перечити фаховому заключенню, яке зробив Прем’єр: причиною повеней у західних регіонах України є велика кількість опадів, а не вирубка лісів. Тому, мабуть, чорні лісоруби і чиновники, які їх прикривають, й надалі можуть спати спокійно…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Деталі брифінгу дивіться у сюжеті телеканалу ZIK:

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності