Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чи можна за рахунок конфіскованої марихуани офіційно поповнити держбюджет України?

“Елітні сорти канабісу” по 100 гривень за грам, – що не так у поліцейській сенсації про “найбільшу плантацію марихуани” на Прикарпатті?

12 вересня у Косівському районі Івано-Франківської області в результаті рейду силовиків було викрито велику теплицю, де незаконно вирощували коноплі. Про спецоперацію стало відомо про відразу з кількох джерел. Першим про це написав у Facebook голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Денис Шмигаль. О сьомій ранку чиновник повідомив про 90 тисяч кущів і півтони “готової продукції”, а також першим оголосив загальну оціночну вартість вилученого – 50 млн євро.
Яблунів – це вам не Амстердам! Результат спільної роботи поліції та СБУ із залученням спецпідрозділів! Найбільша плантація коноплі в історії Прикарпаття: 4 гектари, 90 тисяч кущів, 0,5 тони готової продукції – оціночна вартість цього всього не менше 50 млн.євро!”, – написав Шмигаль.

Тож після того, як було заявлено, що уся ця сировина по завершенню слідства буде знищеною, багато дописувачів соцмереж висловоли своє обурення таким, на їх думку, не логічним наміром влади, пропонуючи увесь конфіскат офіційно продати уряду будь-якої з численних країн, де марихуана сьогодні уже легалізована, а також використовується в промисловій (навіть в Україні) та медичній галузі (легалізацію марихуани в медичних цілях прагнула здійснити екс-очільниця МОЗУ місіс Уляна Супрун), таким чином поповнивши держбюджет України, що дозволило б ці кошти також використати на продовження боротьби із наркозлочинністю, щоб не витрачати на це кошти платників податків.

В офіційному повідомленні Служби Безпеки України говориться, що “діяльність організованої групи, яка налагодили масштабне вирощування марихуани та її хімічної обробки”, блокували працівники СБУ. Про участь у спецоперації інших силових відомств у повідомленні СБУ не згадується. Але у цьому повідомленні приводяться зовсім інші, ніж у Шмигаля, цифри.
Так прес-служба СБУ повідомляє, що рослин вирощувалось “майже 100 тисяч”, а подрібненої рослинної маси коноплі знайдено “загальною вагою понад тонну”. “Вартість виготовленого з цієї сировини наркотику на чорному ринку становила б понад п’ятдесят 50 мільйонів євро”, – зазначається у повідомленні Служби Безпеки України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У свою чергу сайт Національної поліції України називає спецоперацію здобутком поліцейських. “Поліцейські спільно зі співробітниками СБУ викрили злочинну групу на організації масштабної нарколабораторії”, – зазначається на сайті НПУ. Національна поліція публікує власні фото з місця злочину, цитує прес-реліз СБУ, але “більш ніж одну тону” канабісу з Косівщини об’єднує з двома іншими вилученнями канабісу. Це дозволяє МВС звітувати відразу про “дві тони канабісу”.
Поліцейські викрили масштабні нарколабораторії та вилучили великі партії наркотичної речовини в Івано-Франківській, Київській та Луганській областях. Тільки на Прикарпатті вартість вилучених наркотиків на «чорному» ринку становить понад 50 мільйонів євро”, – говориться у повідомленні.

69853518_2449556585327340_6483629905023074304_n

“0,5 тон канабісу” за версією голови ІФ ОДА Шмигаля. Фото з Facebook губернатора Прикарпаття, яке не фігурує у фотозвітах СБУ та Національної поліції

Сайт Національної поліції слідом за СБУ повторює ціну, за яку буцімто збувалась готова продукція. “Кілограм готового наркотику організатори збували за 3,5 тисячі євро”, говориться у повідомленні Національної поліції.
Відтак, якщо вірити силовикам, один грам “елітного канабісу з підвищеним вмістом тетрагідроканабінолу” коштує сьогодні на Прикарпатті 3,5 євро або 100 гривень.
Але найголовніше питання навіть не кількості рослин, і навіть не розбіжностей у вазі вилученого (0,5 тон за версією Шмигаля та “понад 1 тону” за версією СБУ). Вилучена “готова продукція” по різному виглядає у Facebook держчиновника та у фотозвітах силовиків. “Подрібнена рослинна масу коноплі загальною вагою понад тонну” на фото Національної поліції знаходиться у поліетиленових пакетах блакитного та чорного кольору. За фото-версією СБУ це ті самі мішки, а також суцвіття канабісу в процесі сушки.

70826825_2473705999526057_3360946401725906944_n

Фото вилученої у с. Яблунів 12 вересня”готової продукції” за версією СБУ (фото Служба Безпеки України)

Натомість “0,5 тони готової продукції” за версією голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації виглядають, як  картонні ящики з конопляною тирсою (відходи виробництва), недбало складені біля стіни. Також зазначене фото взагалі не фігурує у фотозвітах правоохоронних структур.
Як повідомлялось, найдешевшою “елітною марихуаною” за звітами МВС до сьогодні залишається канабіс, вилучений у Жашкові Київської області. Проаналізувавши повідомлення на офіційному сайті Нацполіції користувачі соціальних мереж встановили, що її вартість складає близько 25 гривень за один грам.kjdhgihdguhue

Фото: гумор із соціальних мереж

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Дослідивши матеріали справи та вивчивши надані докази, а також заслухавши думки сторін, Івано-Франківський міський суд ухвалив застосувати щодо усіх трьох підозрюваних, яких підозрюють у злочинах передбачених ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 307  Кримінального кодексу України (незаконний посів або вирощування конопель особою, вчинений за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів конопель у кількості п’ятисот і більше рослин та незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, а також ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтею 310 цього Кодексу, якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, у великих розмірах чи особливо небезпечні наркотичні засоби передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, в особливо великих розмірах відповідно) міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Оскільки інкриміновані їм злочини не відносяться до категорії насильницьких, то судом також було визначено альтернативну міру запобіжного заходу усім трьом підозрюваним – грошову заставу в розмірі 2500 мінімальних прожиткових мінімумів для працездатних громадян (5 0175 00грн).

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності