Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

ДП “Артемсіль” може опинитися в іноземних руках

Донецьке державне підприємство «Артемсіль» вже скоро буде виставлено на продаж і приватизовано. Як відомо, в березні Кабмін виставив на продаж 431 держоб’єкт Фонду державного майна, серед яких і «Артемсіль». Як повідомили в Кабміні, на підприємстві буде проведено реструктуризацію і підготовку до прозорих аукціонів із залученням приватного інвестора.

З приводу ситуації з «Артемсіль» в парламенті навіть відбулося засідання комітету з питань економічного розвитку. Депутати вважають, що кілька років підприємство свідомо банкрутували.

Наприклад, Держаудитслужбою ще в 2018 році був виявлений факт недоотримання 90 млн. грн. через корупцію і необґрунтованого надання знижок. А в кінці 2019 року ДБР викрила екс-керівництво підприємства, яке створило злочинну схему з вимагання «відкатів».

Як розповів керівник профспілкової організації співробітників «Артемсолі» Андрій Попов – за останні 6 років на підприємстві змінилося 11 керівників. Останній – Вадим Феоктістов був призначений у березні 2020 року. Ситуація на самому підприємстві вкрай важка – ні колектив, ні керівництво не бачать перспектив, працюють за скороченим графіком, в містечку Соледар, для якого «Артемсіль» є містоутворюючим закривають соціальну інфраструктуру. Повідомлення про приватизацію співробітники зустріли в штики.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поки Фонд держмайна призупинив процес приватизації на час карантину. А саме підприємство не працює в повному обсязі – вплинула криза і тепла зима. Наприклад, за 3 місяці 2020 року на «Артемсолі» видобули 248 тисяч тонн солі, що на половину менше, ніж планувалося.

Між самим робочими ходять чутки, що на підприємство вже зазіхнули європейські інвестори. Адже в 2019 році був розроблений міжнародний проект по залученню міжнародних приватних інвестицій на базі ДП «Артемсіль». Він підготовлений спільно з компаніями T Machinery a.s (Чеська Республіка) та «Нива-холдинг» (Республіка Білорусь). Згідно з документом, загальна сума інвестицій становить приблизно 30 млн. Євро до 2024 року.

Самі ж співробітники бояться закриття підприємства.

«Ходять чутки, що підприємство хочуть викупити за безцінь і обанкоротіть, тому що вигідніше розробляти Солотвинські копальні на Закарпатті, якраз під боком у Європи. А Донецька область занадто далеко, логістика економічно не вигідна», – розповіли нам на підприємстві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ДП «Артемсіль» є провідним виробником соляної продукції. На сьогодні це одне з найбільших підприємств Східної Європи, До його складу входить чотири діючі виробничі одиниці: рудники №1,3, №4, №7 і №8.

Своєю продукцією ДП «Артемсіль» забезпечує цілий ряд галузей. У їх числі харчова, хімічна, нафтова, металургійна, енергетична, машинобудівна промисловості, сільське господарство, фармацевтика, косметологія, ЖКГ та інші сфери народного господарства.

Експорт солі охоплює 16 країн світу – Молдову, Білорусь, Польщу, Угорщину, Румунію, Австрію, Грузію, Вірменію, Азербайджан, країни Балтії та інші.

Як повідомлялося раніше, Держпідприємство «Артемсіль» визнали монополістом і оштрафували на 13,4 мільйона гривень. Причиною штрафу послужило порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності