Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

ДПІ

ПРО ЕЛЕКТРОННІ СЕРВІСИ – НА «ГАРЯЧІЙ ЛІНІЇ»

MarijНещодавно з начальником управління ІТ та обліку платників ДПІ у м. Івано-Франківську Олегом Марієм відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо електронних сервісів, запропонованих ДФС України. Пропонуємо найбільш актуальні питання-відповіді.

Яку функцію виконують створені електронні сервіси?

Електронні сервіси Державної фіскальної служби – напрям діяльності відомства, коли за рахунок використання сучасних інформаційних технологій є можливість задовольнити запити платників з найвіддаленіших куточків України. Наявність електронних сервісів – це реформування формату відносин з платниками, завдяки якому скорочується час на оформлення та подання звітності до органів фіскальної служби, підвищується оперативність надання та якість звітності, знижуються корупційні ризики завдяки уникненню безпосереднього спілкування з працівниками контролюючих органів.

Де можна отримати необхідну інформацію по оподаткуванню?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На загальнодоступному інформаційно-довідковому сервісі «Зір». Він запрацював у тестовому режимі з 1 січня 2014 року та об’єднує в собі понад 12 тисяч запитань-відповідей з «Бази знань», 586 нормативних та інформаційних документів та 380 витягів з письмових консультацій.

Даний сайт дозволяє здійснювати пошук інформації з певного податку, напрямку чи діяльності, а також дає змогу користуватися Податковим кодексом України. Він працює з використанням ключових слів та шляхом перегляду інформації за певні періоди.

Інформаційне наповнення «ЗІР» здійснюється на підставі функціональних повноважень ДФС з урахуванням результатів всебічного аналізу інформації про потреби клієнтів, які звертаються до Контакт-центру та з метою мінімізації витрат часу представників бізнесу на спілкування з державою.

З якою метою було створено сервіс «Пульс»?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сервіс «Пульс» був запроваджений з метою інформування про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників податкової та митної служби. Усі бажаючі мають можливість повідомити про неправомірні дії, або бездіяльність співробітників ДФС та оперативно вирішити суперечливі питання, що виникають у сфері адміністрування податків. Інформація приймається працівниками сервісу за тел. (044) 284-00-07 з понеділка по п`ятницю з 8:00 до 20:00, а в неробочий час можна залишити її на інтерактивний відповідач.

Інформація негайно передається для опрацювання, а результати її розгляду повідомляються невідкладно або протягом 1-3 робочих дні.

Чи можна через сервіси дізнатися про ризики щодо діяльності партнерів по бізнесу?

Так, для цього варто скористатися електронним сервісом «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який дає змогу оцінити податкові ризики діяльності з вашим партнером по бізнесу, чи можливо не є платником податку на додану вартість, є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, ще є сервіс «Реєстр платників ПДВ», що інформує про зареєстрованих платників ПДВ (діючі реєстрації). Сервіс «Анульована реєстрація платників ПДВ» допоможе дізнатися про осіб, позбавлених реєстрації як платників ПДВ за заявою платника податку, з ініціативи контролюючих органів чи за рішенням суду, а за допомогою сервісу «Перевірка свідоцтва платника єдиного податку» можна впевнитись в тому, що таке свідоцтво є дійсним.

Для перевірки надійності ділового партнера достатньо знати його код ЄДРПОУ або ж точну назву, ввести відому інформацію в одне з полів і система здійснить пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання, і повідомить результати пошуку.

Яку ще корисну інформацію можна отримати завдяки електроним сервісам?

 У теперішній час платники податків мають змогу скористатися ще такими сервісами:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

-«Електронний кабінет платника податків» — це персональне, автоматизоване робоче місце платника, за допомогою якого можна, зокрема підготувати, заповнити та подати звітність;

-«Декларування on-line» — надає змогу заповнити декларацію про майновий стан і доходи підприємцям та громадянам в електронному вигляді;

-«Реєстр страхувальників» — інформація про взяття на облік платника ЄСВ, його реєстраційний номер та клас професійного ризику.

Також на веб – порталі розміщено сервіси «Митна статистика», «Акредитований центр сертифікації ключів», «Електронна звітність», «Електронна митниця», «Адреси масової реєстрації».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом по податках і зборах через Інтернет?

Для отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом по податках і зборах в онлайн-режимі запрошуємо платників податків скористатись послугами онлайн-сервісу ДФС – «Електронний кабінет платника податків».

Цей сервіс, зокрема, дає змогу побачити стан розрахунків із бюджетом по податках і зборах, підготувати, заповнити і надіслати податкову звітність в електронному вигляді, перевірити  звітність  на наявність арифметичних помилок, переглянути подану звітність незалежно від способу іі подання.

До того ж використання електронного сервісу забезпечує доступ платника податків до податкового календаря, який нагадає користувачу терміни надання податкової звітності та сплати податків і зборів. Окрім цього, клієнт може переглянути свої облікові дані за даними ДФС.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вхід до Електронного кабінету платника податків здійснюється шляхом авторизації на веб-ресурсі ДФС за допомогою електронного цифрового підпису.

УТВОРЕНО ДПІ У М. ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДФС В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 Відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 236 „Про Державну фіскальну службу України” та від 06 серпня 2014 року № 311 „Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України” 15 вересня 2014 року утворено ДПІ у м.Івано-Франківську Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

ДПІ у м. Івано-Франківську Головного управління ДФС в Івано-Франківській області є правонаступником ДПІ у м. Івано-Франківську Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Реєстраційні дані

Найменування: Державна податкова інспекція у м.Івано-Франківську Головного управління ДФС в Івано-Франківській області

 Скорочене найменування: ДПІ у м.Івано-Франківську ГУ ДФС в Івано-Франківській області

 Організаційно-правова форма: Орган державної влади

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 Основний вид економічної діяльності: Державне управління загального характеру

 Код ЄДРПОУ: 395085514

 Дата державної реєстрації: 24.11.2014

 Номер державної реєстрації: 11191020000013186

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 Місцезнаходження юридичної особи: Україна, 76018, Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, буд. 20

 Керівник: Слободян Любомир Ярославович

 

УТОЧНЕНО ПОРЯДОК ЗНЯТТЯ З ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМЦІВ 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У зв’язку з законодавчими змінами стосовно процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців, Міністерство фінансів України своїм наказом від 14.11.2014 р. №1127 затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, які уточнюють та доповнюють процедуру зняття з податкового обліку приватних підприємців, які припинили діяльність.

Як і раніше, підставою для зняття фізичної особи – підприємця з обліку у відповідному контролюючому органі є повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем, а також відомості відповідної реєстраційної картки. Оновлений Порядок передбачає, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності, а контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такої фізичної особи – платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених Податковим кодексом України. Також, встановлено, що фізична особа зобов’язана в установлені строки подати відповідному контролюючому органу податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 17 листопада 2014 р. за N1453/26230 та набрав чинності 19 листопада 2014 року у зв’язку з його опублікуванням у газеті “Урядовий кур’єр” від 19.11.2014 N215.

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З НОВОГО РОКУ НАБЕРУТЬ ЧИННОСТІ НОВІ ПРАВИЛА ВИЗНАЧЕННЯ КРИТЕРІЇВ НА ОТРИМАННЯ АВТОМАТИЧНОГО БЮДЖЕТНОГО ВІДШКОДУВАННЯ 

 Міністерство фінансів України своїм наказом від 14 листопада п.р. № 1128 затвердило у новій редакції Порядок визначення відповідності платника податку на додану вартість критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Новий Порядок передбачає, що для отримання права на автоматичне бюджетне відшкодування сум ПДВ платник повинен одночасно відповідати критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 Податкового кодексу. У 2015 році критерії значно змінено.Відповідність показників критеріїв проводиться на аналізі даних звітних показників платника та наявної податкової інформації в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подачі звітності.

За результатами проведення автоматизованої звірки відповідності даних платника ПДВ критеріям на автоматичне відшкодування Державна фіскальна служба України не пізніше 15-го календарного дня після граничного терміну подачі звітності формує два переліки платників ПДВ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

перелік платників ПДВ, що відповідають критеріям, визначеним у Кодексі, та мають право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ;

перелік платників ПДВ, які не відповідають критеріям, визначеним у Кодексі, та не мають права на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ.

Далі зазначені переліки доводяться до відома територіальним органам Державної фіскальної служби, які письмово інформуватимуть платників ПДВ про невідповідність критеріям, визначеним у Кодексі, які дають право на автоматичне бюджетне відшкодування, з наданням детального пояснення і розрахунків за критеріями, значення яких не дотримано.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 17 листопада 2014 р. за N 1454/26231, офіційно оприлюднено 19 листопада 2014 року в газеті «Урядовий кур’єр» та набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ПЕРЕБУВАЮЧИ НА СПРОЩЕНІЙ СИСИТЕМІ ФІЗИЧНА ОСОБА ПІДПРИЄМЕЦЬ МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ 

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку може здійснювати зовнішньоекономічну діяльність як на території України, так і за її межами, за умови, що ним не здійснюються види діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Згідно зі ст. 1 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність» із змінами та доповненнями, зовнішньоекономічна діяльність – діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України «Про підприємництво» (ст.5 Закону).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Статтею 4 Закону передбачені види зовнішньоекономічної діяльності, до яких, зокрема, належать експорт та імпорт товарів, капіталів та робочої сили.

Відповідно до п.291.3 ст.291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим гл.1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Пунктом 291.5 ст.291 ПКУ визначені види діяльності, здійснюючи які фізичні особи – підприємці не можуть бути платниками єдиного податку.

У разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми (пп.5 пп.298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

ВІД’ЄМНЕ ЗНАЧЕННЯ ПДВ, СФОРМОВАНЕ ДО 1 СІЧНЯ 2015 РОКУ, ВІДШКОДОВУВАТИМЕТЬСЯ В ПОРЯДКУ, ЯКИЙ ДІЯТИМЕ У ЦЬОМУ РОЦІ  СТАНОМ НА 31 ГРУДНЯ 2014 РОКУ 

Перехідними положеннями Закону України від 31 липня 2014 року №1621-VII передбачено, що суми бюджетного відшкодування, заявлені до 1 січня 2015 року, підлягають відшкодуванню в порядку, встановленому відповідно до статті 200 Податкового кодексу України у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. Тобто, від’ємне значення ПДВ, сформоване до 1 січня 2015 року,  нікуди не зникає, а повертатиметься з бюджету в чинному станом на 31.12.2014 р. порядку.

Таке роз’яснення щодо відшкодування залишків ПДВ надано ДФС України на запит газети центральних органів виконавчої влади України «Урядовий кур’єр».(«Урядовий кур’єр», №214 від 18 листопада 2014 року).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ДФС України підготувала порядок обліку від’ємного значення ПДВ попередніх податкових періодів, що задеклароване впродовж звітних (податкових) періодів до 1 січня 2015 року. Незабаром цей проект буде оприлюднено на офіційному веб-порталі для публічного обговорення. А додаткові можливі варіанти використання залишків від’ємного значення у 2015 році нині на рівні ДФС опрацьовуються спільно з бізнесом та громадськістю.

Нагадаємо, що з нового року в Україні почне діяти електронний формат адміністрування ПДВ,

Порядок електронного адміністрування ПДВ затверджено постановою КМУ від 16.10.2014 №569. Зазначений порядок почне діяти з 1 січня 2015 року. Водночас ДФС України налаштована на подальше вдосконалення системи електронного адміністрування ПДВ.

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ПОМИЛКОВО ПРОБИЛИ ЧЕК АБО ПОВЕРТАЄТЬСЯ ТОВАР – ЯК ДІЯТИ?

Суб’єкти господарювання мають два варіанти вирішення ситуації у разі помилкового проведення через касові апарати суми розрахунку, або поверненні покупцем товарів. По-перше, реєстрація видачі коштів у разі скасування помилково проведеної через реєстратор розрахункових операцій суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми. По-друге, якщо алгоритм роботи РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків, дозволяється реєструвати видачу коштів (скасування помилкової суми) за допомогою операції «службова видача». Водночас, забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

У випадку, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 грн, то матеріально відповідальна особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів. В акті необхідно зазначити дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар, відомості про товар, суму виданих коштів, номер, дату і час видачі розрахункового документа, який підтверджує купівлю товару.

Аналогічний акт складається і при скасуванні помилково проведеної через РРО суми розрахунку, де вказуються дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Акти про видачу коштів та акти про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку передаються до бухгалтерії суб’єкта господарювання і зберігаються протягом трьох років. У разі відсутності у суб’єкта господарювання бухгалтерії, зазначені акти підклеюються на останній сторінці книги обліку розрахункових операцій.

Разом з тим, суб’єкти господарювання зобов’язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

 

БЛАГОДІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇ НЕ ЗМОЖУТЬ ПЕРЕДАТИ КОШТИ ВОЛОНТЕРАМ, ЯКЩО В СТАТУТІ ЦЕ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для перерахування коштів у вигляді благодійної допомоги неприбутковою організацією безпосередньо її отримувачам або через волонтерів можливе, якщо така благодійна діяльність не суперечить статутній діяльності такої неприбуткової організації.

Якщо неприбуткова організація використовує кошти, звільнені від оподаткування, на цілі, не передбачені статутними документами, це стане підставою для виключення цієї організації з Реєстру неприбуткових організацій та установ.

 

ЗМІНЕНО ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ ПЛАТНИКІВ ПДВ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наказом від 14.11.2014 року за № 1130 Мінфін затвердив нове Положення  про реєстрацію платників податку на додану вартість. Нове положення набрало чинності з 19.11.2014 року.

Значна частина змін зумовлена тимчасовою окупацією України. Зокрема, Мінфін анулював з 01.06.2014 року реєстрацію осіб як платників ПДВ, які станом на 31.05.2014 року мали місцезнаходження (місце проживання) та перебували на обліку в контролюючих органах на території Криму. Відновити свою реєстрацію ці особи зможуть після їх евакуації на іншу територію України або звільнення Криму від окупації.

Платники податку на додану вартість, внесені до реєстру платників ПДВ до 19.11.2014 року, не підлягають обов‘язковій перереєстрації.

    

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Підготовлено інформаційно-комунікаційним  відділом  ДПІ у м. Івано-Франківську ГУ ДФС в області

Loading

Реклама

Соціальні новини

ДПІ

Чи підлягає оподаткуванню військовим збором матеріальна допомога?

Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, вона не входить до складу заробітної плати, тому не розглядається як об’єкт оподаткування військовим збором.
Нагадаємо, об’єктом оподаткування військовим збором є, зокрема доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами (п. п. 1.2 п. 16 прим. 1 підр. 10 р. XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року
№ 2755-VI із змінами і доповненнями)
Більш детально з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дані роз’яснення у категорії 132).

Затверджено новий перелік медичних виробів, які оподатковуються ПДВ за ставкою 7%

Кабінет Міністрів затвердив новий перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких обкладаються податком на додану вартість за ставкою 7%.
Перелік має 97 позицій найменувань медвиробів згідно з УКТЗЕД. Зокрема, у порівнянні з попередніми, у нього не ввійшли соски та пелюшки для немовлят, тому їх продаж оподатковуватиметься за ставкою 20%
Постанова КМУ від 03.09.14 р. № 410 набуде чинності з дня опублікування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Терміни давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб’єктів господарювання становлять 3 роки

Строки давності для застосування штрафних (фінансових) санкцій становлять 1095 днів, з дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо податкова декларація була надана пізніше, – за днем її фактичного подання.
Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання, а спір стосовно такої деклараціїи та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.
У разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку.
Зазначена норма визначена статтею 102 Податкового кодексу України.

 

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності