Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

DPI

1 квітня 2014 року набрав чинності «антикризовий закон»

Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 31.03.2014 №1166-VII запроваджується режим суворої економії державних коштів.

Введення в дію норм Закону здійснюється поетапно.

У 2014 році діятимуть постійні основні ставки: податку на прибуток підприємств в розмірі 18%, податку на додану вартість –20%.
З 1 квітня 2014 року запроваджено оподаткування ПДВ операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення  за ставкою 7%. Зменшено неоподатковуваний ПДВ імпорт товарів, який переміщують у міжнародних поштових відправленнях, із 300 до 150 євро.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До 1 жовтня 2014 року продовжено пільгу з ПДВ по операціях з постачання зернових та технічних культур сільськогосподарським підприємствами (крім виробників такої продукції та підприємств, які придбали таку продукцію у її виробників). В той же час виробники сільськогосподарської продукції, вирощеної на землях, які перебувають у їх власності, при експорті такої продукції мають можливість реалізувати її за нульовою ставкою та відшкодувати податковий кредит.

Ставки податків і зборів, окрім збору за спеціальне використання лісових ресурсів та екологічного податку з утилізації знятих з експлуатації транспортних засобів, визначених в абсолютних значеннях (крім євро), будуть коригуватися на індекс споживчих цін, індекс цін виробників промислової продукції.
Ставка плати за користування надрами на газовий конденсат підвищена з 39% до 42%, на нафту збережена на попередньому рівні – 39%. Розширено коло платників збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ.

Удвічі збільшено ставки збору за користування радіочастотним ресурсом України. Також удвічі збільшено ставки акцизного податку на нові автомобілі та мотоцикли з об’ємом двигуна понад 0,5 л; встановлено ставки акцизу на мотоцикли з об’ємом двигуна до 0,5 л на рівні 0,06 євро за 1 куб. см. і підвищено удвічі ставки акцизного податку на автомобільні кузови.

Встановлена єдина ставка акцизного податку на дизпаливо (98€ за 1000 кг) замість диференційованих ставок залежно від вмісту сірки (від 46€ до 98€ за 1000 кг). Введено оподаткування альтернативного палива.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Базою оподаткування податком на нерухомість встановлено загальну площу об’єкта житлової нерухомості замість житлової.
Введено збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при здійсненні операцій з купівлі юридичними і фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

Пенсійні виплати, розмір яких перевищує 10 тис. грн., будуть оподатковуватися ПДФО за ставкою 15% (17)% із суми перевищення.

З 1 травня 2014 року збільшується на 42,5% ставка акцизного податку на пиво. З цієї ж дати змінюються пропорції розподілу ЄСВ між фондами соціального страхування. Вони проводитимуться таким чином:

– на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 34,3% (збільшиться на 1,1%);
– на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття – 0,5% (зменшиться на 1,0%);
– на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням – 1,7% (зменшиться на 0,2%);
– на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності – 1,61% (збільшиться на 0,1%).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Скасовується спеціальний порядок нарахування пенсій у розмірі 80% від заробітної плати суддям, прокурорам і держслужбовцям і для даних категорій встановлюється загальний принцип нарахування пенсій у розмірі 70% від зарплати.

З 1 липня 2014 року оподаткування доходів у вигляді заробітної плати оподатковуватиметься по старому – за ставками 15% (17% від суми, що перевищує 10 розмірів мінімальних зарплат на 1 січня податкового року).

Встановлюється прогресивна шкала оподаткування податком на доходи фізичних осіб пасивних доходів, а саме: дивідендів, відсотків, роялті, інвестиційного прибутку, з обов’язковим проведенням річного перерахунку нарахованого (утриманого) податку. Ставки будуть такими: 15%(у 2014 році дохід до 248,472 тис. грн.), 20% (у 2014 році дохід від 248,473 тис. грн. до 482,328 тис. грн.) і 25% (у 2014 році дохід понад 482,329 тис.грн.). Збільшуються на 31,5% ставки акцизного податку на тютюнові вироби

З 1 вересня 2014 року збільшуються на 25% ставки акцизного податку на спирт та алкогольні напої.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 1 січня 2015 року буде здійснюватися індексація нормативної грошової оцінки земель для визначення бази оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком.

Платником податку на доходи фізичних осіб при наданні нерухомості в оренду є орендодавець

Дохід від надання майна в лізінг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. У разі, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного кварталу. При цьому, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації  про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У разі нотаріального посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця.  При цьому, нотаріус несе відповідальність, передбачену законом, за порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації.

Таким чином, у разі якщо фізична особа – орендодавець у 2013 році здавала квартиру в оренду фізичній особі – орендарю, яка не є суб’єктом господарювання, то податок на доходи фізичних осіб орендодавець мав сплачувати щокварталу протягом 2013 року. При цьому податкову декларацію такий платник повинен подати до 01.05.2014 року.

Дохід від надання в оренду нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 15 (17) %.
Особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм визначено ст. 170 Податкового кодексу України.

В Міндоходів Прикарпаття проведено понад 50 профілактичних заходів протидії корупції

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Працівниками відділу внутрішньої безпеки ГУ Міндоходів в області велика увага приділяється заходам роз’яснювального характеру з питань антикорупційного законодавства.

Так, протягом І кварталу 2014 року проведено 56 профілактичних заходів, виступів, бесід, лекцій в колективах. Також постійно ведеться профілактична робота серед громадян та в колективах за участю представників ЗМІ, громадських організацій, бізнесу, влади та органів місцевого самоврядування.

За результатами перевірок – керівникам територіальних органів ГУ Міндоходів в області винесено 6 подань для вжиття заходів реагування, 5 матеріалів направлено до правоохоронних органів для надання правової оцінки діям посадових осіб Міндоходів області, 3 працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, для оперативного реагування на скарги і звернення громадян та суб’єктів господарювання з метою подолання проявів корупції, усунення непорозумінь у спілкуванні громадян з посадовими особами органів доходів і зборів або неякісного обслуговування працівниками Міндоходів, діє антикорупційних проект «Пульс».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Номер цілодобової телефонної лінії оновленого сервісу «Пульс»: (044) 284-00-07

Loading

Реклама

Соціальні новини

ДПІ

Хто та коли сплачує збір за першу реєстрацію транспортних засобів

Відповідно до Податкового кодексу України платниками збору за першу реєстрацію транспортних засобів є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, а саме: колісних транспортних засобів, суден, літаків та вертольотів.
Перша реєстрація транспортного засобу – реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше. Першій реєстрації підлягають також і не нові автомобілі, тобто ті, які вже використовувалися, проте на території України до цього не були зареєстровані.
Базою оподаткування є об’єм циліндра двигуна в куб. сантиметрах.
Сплачувати збір слід за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати. Ставки збору, в залежності від об’єму двигуна транспортного засобу, наведені у статті 234 Податкового кодексу.
Від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, що придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів. У разі відчуження зазначених транспортних засобів, особи, які отримали такі транспортні засоби у власність, зобов’язані сплатити збір в загальному порядку.
Платники збору зобов’язані при першій реєстрації в Україні пред’являти квитанції або платіжні доручення про сплату збору з відміткою банку, а платники, звільнені від сплати збору, – відповідний документ, що дає право на користування такими пільгами.
У разі відсутності документів про сплату збору або документів, що дають право на користування пільгами, перша реєстрація в Україні не проводиться.
Юридичні особи після першої реєстрації в Україні транспортних засобів в десятиденний строк повинні подати до відповідного органу Міндоходів за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби за формою, встановленою наказом Міністерства доходів і зборів України від 05.12.2013 р. №767, який зареєстрований в Міністерстві юстиції 23.01.2014 р. за №139/24916. Разом з розрахунком збору за першу реєстрацію платник обов’язково повинен додавати копію реєстраційного документу, завіреного відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив таку реєстрацію.
Органи, що проводять державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані повідомляти органи Міндоходів про зареєстровані транспортні засоби, а також про осіб, на яких вони зареєстровані. Форма та порядок подання вказаної інформації затверджені наказом Міндоходів від 05.12.2013 р. № 768. який зареєстрований в Мінюстиції 23.01.2014 р. за №140/24917.
Порядок справляння збору за першу реєстрацію транспортного засобу визначений в розділі VІІ Податкового кодексу України.

Переобладнав власний транспортний засіб для використання альтернативних видів палива – отримай податкову знижку

Податкова знижка на суму витрат з переобладнання транспортних засобів на використання альтернативних видів палива встановлена підпунктом. 166.3.7 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України. Відповідно до цієї статті Будь який платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки витрати, сплачені платником податку у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу для роботи з використанням у вигляді палива моторного, сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами.
Платник податку, який здійснив переобладнання транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, повинен забезпечити проведення оцінювання відповідності переобладнаного транспортного засобу вимогам правил, нормативів і стандартів України відповідно до Порядку переобладнання транспортних засобів від 21 липня 2010 р. №607.
Для отримання податкової знижки фізична особа, яка здійснила у 2013 році переобладнання транспортного засобу та використовує альтернативні види палива, повинна до 31 грудня 2014 року подати до територіального органу Міндоходів за місцем своєї реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи з обов’язковим заповненням додатка №6 до Декларації. Разом з декларацією слід подати документи, що підтверджують витрати, здійснені по переобладнанню транспортного засобу, сертифікат відповідності та свідоцтво про реєстрацію (технічний паспорт) для такого транспортного засобу.
Якщо до кінця 2014 року платник податку не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2013 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності