Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

DPI

Більш як 70 % івано-франківських платників податків подають звітність через Інтернет
Простота та зручність електронного документообігу очевидна, тому все більше платників податків переходять на «електронне» звітування, – повідомив начальник управління інформаційних технологій та обліку платників Олег Марій.
За його словами у м. Івано-Франківську майже стовідсотково скористалися такою формою подання звітності платники ПДВ, 92% – єдиного соціального внеску, 89% – податку на прибуток. Більш як половина електронної звітності надходить від платників екологічного податку, збору за використання води, єдиного податку, тощо.
Посадовець також повідомив, що для звітування до органів Міндоходів в електронному вигляді необхідно мати ключ електронно-цифрового підпису. Електронний цифровий підпис є своєрідним захистом звітності, яка надсилається в електронному вигляді. Цифровий підпис видається безкоштовно в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів. Робота Центру забезпечується сучасним програмно-технічним комплексом, у складі якого використовуються унікальні програмно-апаратні рішення, які забезпечують високий рівень надійності захисту інформації. Платники податків нашого міста можуть отримати електронні ключі в АЦСК ІДД Міндоходів в Івано-Франківській області у каб.110 Центру обслуговування платників податків міської ДПІ.
Олег Марій наголосив, що у випадку подання звітності в електронному вигляді подавати звітність на паперових носіях не потрібно.

Громадяни повинні сплатити земельний податок до закінчення літа
Про це нагадала мешканцям міста Івано-Франківська та сіл, які входять до міської ради, під час прес-конференції заступник начальника управління оподаткування та контролю об‘єктів і операцій Галина Преснякова.
Вона також повідомила, що податківці щорічно, до 01 травня, проводять облік фізичних осіб-платників податку та здійснюють їм нарахування відповідних cум плати за землю. Підставoю для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру України.
Посадовиця навела перелік категорій землекористувачів, які звільняються від сплати земельного податку. Це, зокрема, інваліди першої і другої груп; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей; пенсіонери за віком; ветерани війни; громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. При цьому на власників земельних ділянок, які використовуються для здійснення підприємницької діяльності, ці пільги не поширюються.
Як зазначила Галина Преснякова, до 01 липня поточногo року податківці надсилають землекористувачам податкове повідомлення-рішення прo внесення плати за землю. Впродовж 60 днів з дня вручeння такого повідомлення необхідно провести оплату. В іншому випадку громадяни – власники земельних ділянок зобов‘язані сплатити штраф та пеню.
За словами заступника начальника управління івано-франківськими податківцями запущено механізм регулярної взаємодії з Укрпоштою щодо забезпечення вручення платникам податків повідомлень–рішень по земельному податку. Одночасно з доставкою таких повідомлень поштарі матимуть право приймати кошти на сплату податків і зборів від громадян.
Найбільшу зручність від такого нововведення відчують мешканці сільської місцевості. Адже їм не доведеться шукати відділення банківських чи поштових установ на сплату податків і зборів, – підсумувала свій виступ Галина Преснякова.
У минулому році від івано-франківських громадян надійшло більш як 5,2 млн.грн.плати за землю.

Доходи, отримані за купонами сертифікату «Військові», не оподатковуються
При виплаті фізичній особі доходу за пред’явленим сертифікатом казначейського зобов’язання «Військові» він не підлягає оподаткуванню та не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника. Це стосується як доходу, що виплачується АТ «Ощадбанк» кожні шість місяців (сертифікат містить 4 купони), так і одноразового погашення казначейських зобов’язань.
Також, при продажу сертифікату «Військові» на вторинному ринку, інвестиційний прибуток, отриманий фізичною особою, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника та не підлягає оподаткуванню.
Нагадаємо, що громадяни з метою надання фінансової допомоги вітчизняним Збройним силам для підвищення їх боєготовності та зміцнення обороноздатності держави можуть придбати сертифікати казначейського зобов’язання «Військові» в ПАТ «Державний ощадний банк України».
Міністерством фінансів України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2014 року №100 «Про випуск казначейських зобов’язань «Військові», з 21 травня розпочато розміщення казначейських зобов’язань «Військові» серії В на пред’явника в документарній формі загальним обсягом 100 млн. гривень із строком обігу 24 місяці, номінальною вартістю 1000 гривень, відсотковою ставкою 7% річних та сплатою купонів кожні шість місяців у розмірі 35 гривень.

До уваги неприбуткових підприємств та організацій
Право неприбуткової організації на користування пільгами в оподаткуванні податком на прибуток виникає після внесення такої організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Неприбуткові установи (організації) подають Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ і організацій за підсумками звітного (податкового) року протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року, разом з річною фінансовою звітністю.
Вони сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, що подають у контролюючі органи за звітний ( податковий) рік, і не сплачують авансові внески.
Доходи неприбуткових організацій які звільняються від оподаткування, визначені ст.157 Податкового кодексу України.
Міністерством доходів і зборів України наказом від 27.01.2014 № 85 затверджено форму Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ і організацій, яка набула чинності з 18.03.14 р.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Жовта картка», або коли і як платнику ПДВ подати скаргу на постачальника?
Платник податку на додану вартість зобов’язаний надати покупцю на його вимогу оформлену належним чином податкову накладну. У разі відмови або в разі порушення порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних покупець має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту (додаток 8 до Дек­ларації).
Таке право зберігається за ним протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
«Кримські» податкові накладні також включаються в додаток 8 (лист Міндоходів України від 28.05.2014 року № 10155/5/99-99-19-03-02-16).
Варто зазначити, що надходження заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією. Це передбачено п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Loading

Реклама

Соціальні новини

ДПІ

Подати звітність можна після свят чи вихідних
Якщо останній день терміну подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (до п.49.20. ст.49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI ) – 12 травня 2014 року.
В той же час нагадуємо, що термін сплати по задекларованим сумам у разі виникнення такої ситуації не переноситься. Тобто, останній день сплати – 19 травня.

Про податок на нерухоме майно у зв’язку із змінами, внесеними «антикризовим законом»
З 1 квітня 2014 року базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа, а не житлова (зміни до Податкового кодексу внесені Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 31.03.2014 №1166-VIІ).
З метою забезпечення виконання вимог Закону платникам податку – юридичним особам, які подали до контролюючих органів Податкові декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на 2014 рік, пропонується не пізніше 30 липня 2014 року подати уточнюючі податкові декларації, в яких перерахувати суму податку за період з ІІ по ІV квартал 2014 року, виходячи із загальної площі оподаткування.
Форма Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 05.12.2013 р. №766.
До затвердження нових форм звітності з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платникам податку – юридичним особам у колонці 3 уточнюючої декларації «Житлова площа об’єкта житлової нерухомості» та колонці 7 «Житлова площа відповідно до документів, що підтверджують право власності (усього)», колонці 9 «Розмір частки/поділу житлової площі, яка знаходиться у спільній частковій, спільній сумісній власності3» додатка до такої декларації пропонується вказувати загальну площу об’єкта житлової нерухомості.
Щодо визначення податку фізичним особам, то у 2014 році такі особи сплачують податок за 2013 рік, і базою нарахування податку буде житлова площа об’єктів житлової нерухомості. Нарахування податку на нерухоме майно за 2014 рік фізичним особам відбудеться у 2015 році до 01 липня, і податок буде розрахований за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 із житлової площі, а з 01.04.2014 по 31.12.2014 – із загальної площі.
Нарахування податку фізичним особам проводять територіальні органи Міндоходів і направляють податкові повідомлення-рішення про нараховані суми податку за звітний рік до 01 липня наступного року.
З цього питання Міндоходів видано Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом від 25.04.2014 №263.

Орендарям землі варто потурбуватися про переукладення договорів оренди та скоригувати зобов’язання з плати за землю
Оренда плата за землю не може бути меншою за 3 відсотки від грошової оцінки землі. Таку зміну до Податкового кодексу України щодо розміру плати за землю передбачає Закон України від 27 березня 2014 року №1166-VІІ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».
Зважаючи на той факт, що у договорах оренди землі, укладених до вступу у дію цього закону, сума плати за землю, як правило, значно нижча, фахівці ДПІ у м. Івано-Франківську звертаються з проханням до орендарів переглянути наявні договори оренди землі і скоригувати їх положення відповідно до вимог вищевказаного.
Звертаємо увагу, що мінімальний розмір орендної плати за землю вказаним законом визначено шляхом викладення підпункту 288.5.1 пункту 288.5 статті 288 в новій редакції. Для всіх категорій земель, в тому числі для земель сільськогосподарського призначення, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу «не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки».
Таким чином, ті івано-франківські платники орендної плати за землю, як юридичні, так і фізичні особи – підприємці, які орендують землі в т.ч. сільськогосподарського призначення, але сплачують за оренду землі менші суми, ніж визначає ухвалений закон, а саме менше, ніж 3 відсотки від нормативної грошової оцінки земель (в тому числі за ріллю, сіножаті, пасовища тощо), повинні здійснити коригування грошових зобов’язань.
Не пізніше 20 травня 2014 року платники плати за землю повинні подати уточнюючі податкові декларації, у якій відобразити, до внесення змін у договори оренди, зобов’язання з врахуванням нового визначення мінімального розміру орендної плати за землю.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності