Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Директор без зарплати – це реально, нарешті доведено Восьмим апеляційним судом

Директор оскаржив штраф Держпраці щодо невиплати заробітної плати та виграв справу.
Восьмий апеляційний адміністративний суд у постанові від 14 березня 2019 року по справі №857/1476/19 зробив висновок, що відносини, які виникають при виконанні засновником функцій директора підприємства без укладання трудового договору є корпоративними, а отже, відсутній обов’язок укладати трудовий договір, нараховувати та сплачувати заробітну плату.87358863536е6

Суть спору полягала в тому, що засновник підприємства виконував обов’язки його директора без нарахування та виплати зарплати. За результатами перевірки Держпраці наклало на нього штраф з тих підстав, що такі трудові відносини не були оформлені трудовим договором, а також не здійснено обов’язкове нарахування мінімальної зарплати.

Рівненський окружний адміністративний суд розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом спільного підприємства «Мехагробуд» до управління Держпраці у Рівненській області про визнання протиправними та скасування постанов та позов задовольнив.

Позивач вважав, що відповідачем не враховано факт покладення обов’язків директора на засновника позивача на громадських засадах, без нарахування та виплати заробітної плати.

Суд послався на рішення Конституційного суду України від 12.01.2010 №1-рп/2010, у якому зазначено, що реалізація учасниками товариства корпоративних прав на участь у його управлінні шляхом прийняття компетентним органом рішень про обрання (призначення), усунення, відсторонення, відкликання членів виконавчого органу цього об’єднання стосується також наділення або позбавлення їх повноважень на управління товариством. Такі рішення уповноваженого на це органу мають розглядатися в межах не трудових, а корпоративних правовідносин, що виникають між товариством і особами, яким довірено повноваження з управління ним.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності