Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Екс-міністр ЖКГ про грабіжницькі тарифні схеми

Почесний голова Спілки власників житла, екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив, що кияни могли б платити за опалення менше 4 гривень замість 16 за метр площі житла, якби влада була зацікавлена «поставити на місце» монополістів.

Платіжки, підвищення цін і обґрунтованість тарифів – ​головні злободенні питання, з якими сьогодні зіткнулися українці. Якщо розглядати ці проблеми більш глобально, то в поле зору потрапляють проблеми управління прибудинковою територією, створення ОСББ та здійснення права власності в багатоквартирних будинках.

Про те, що чекає господарів квартир найближчим часом, радіостанція Голос Столиці поговорила з екс-міністром з питань житлово-комунального господарства, почесним головою Всеукраїнської громадської організації «Спілка власників житла» Олексієм Кучеренком.

Ви отримали нові платіжки?
– Отримав. І я можу вам сказати, що з одного боку, я і міністр, і голова Асоціації власників житла. А з іншого боку, я такий же споживач, такий же українець, як і всі, і так само я зараз здивований. Я вважаю, що тарифи повинні бути справедливими. Перший час, коли я займався реформою, я більше вникав у проблеми монополістів, підприємств ЖКГ, а потім я зрозумів, що на всю цю реформу треба дивитися очима споживача. Нехай мене не звинувачують у популізмі, у мене є своє поняття про тарифи, я можу пояснити його як фахівець, який вариться в цьому десять років. Коли нам прем’єр чи президент розповідають, якими мають бути тарифи, вони взагалі мало в цьому розуміють.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ви не применшуєте роль прем’єра і президента?
– Ні в якому разі. Вони обидва несуть рівну відповідальність. Сьогодні ціна на газ – ​це парафія Кабміну, а Кабмін – ​це особисто Яценюк, і газове питання – ​це пан Коболєв. А утвердження тарифів – ​це напівлегітимний орган під назвою Нацкомісія, яка створена указом президента. Молодий чоловік Дмитро Вовк адекватний менеджер, але це найсерйозніший державний орган і він поки що не відбувся.

У цій комісії повинен бути керівник з великим досвідом?
– У мене з ним прекрасні, нормальні стосунки. Але при всій моїй повазі я йому в очі кажу: ну молодий ти ще для такої посади.

Розкажіть детальніше про тарифи. Наприклад, на газ…
– Поки Яценюк з панського плеча дозволив платити 3600 гривень, а потім сказав: в лютому може бути 7200, а може я і перерахую. Але я так розумію, що Яценюк натякає, що «якщо я буду прем’єром, я вам знижу». Вже зрозуміло, що 7200 – ​це нереальна ціна, він придумав цю ціну і шантажує нею вже рік, довів до психозу всю країну.

З чого ця ціна на газ формується?
– Ви ніколи не зрозумієте, бо вона в десь «Нафтогазі» формується, вони там хочуть багато заробити. Ось вони сказали: ми порахували ось таку ціну і назвали її ринковою. Запам’ятайте, немає ринкової ціни на газ у світі. Ось ми вважали, що є ринкова ціна на нафту, а тепер ми бачимо, як цей ринок управляється – ​рік тому було 140 доларів, а зараз 38 за барель. Тобто це ринок з елементами політики, і так само з ціною на газ. Коли розповідають цю маячню про те, що є якась ринкова ціна на газ, то мені смішно. Візьміть дві сусідні країни в Європі і побачите, що там ціна на газ може відрізнятися в півтора рази.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

264C7BAE-2570-42A3-BE4D-708526DDB047_mw1024_s_nДавайте повернемося безпосередньо до тарифу…
– У нас, по суті, є дві ціни на газ, якщо не говорити про промисловість. Одна ціна – ​це той газ, який безпосередньо йде людям, які обігріваються за допомогою цього газу своїми котлами, він йде за ціною 3 600 гривень, або по 7200 гривень – ​це після перевищення ліміту в 1200 кубів, який поки ще ніхто не вибрав. А друга ціна на газ 2950 гривень – ​це для теплокомуненерго, для вироблення і поставки послуги з централізованого опалення. І я вважаю, що ця ціна для теплокомуненерго цілком нормальна. Тобто ми повинні копатися в «Нафтогазі», і я впевнений, що там процвітають злодійські схеми.

Раніше такого не було?
– Постійно було, тільки схеми різні. Раніше влада боялася піднімати ціни для населення, тому компенсували ці злодійські схеми з бюджету. Ми ж бачимо, що 115 мільярдів боргу «Нафтогазу», це і є ось ця діра. І є ще такий парадокс. Ось шановна адвокат Тетяна Монтян отримує платіжку і хвалиться нею, а у Монтян квартира площею 140 метрів, і якщо перерахувати на метри, то їй нарахували 3,9 гривні за квадратний метр. Найголовніше, що у них на будинку є лічильник і є регулятор споживання. У той же самий час кияни, у яких в будинках немає лічильників, а таких приблизно половина, отримали платіжки по 16,14 гривні за квадратний метр.

Тобто можна себе захистити від преплат, встановивши лічильник на будинок?
– Я впевнений, і Яценюк про це говорив, що лічильники повинен встановити монополіст. І це правильно, тому що коли ви приходите в магазин, ви не приносите з собою ваги. Просто для того, щоб реалізувати це, Яценюк мав прийняти одну постанову: змінити ліцензійні умови діяльності цих монополістів і записати там, що якщо хочеш торгувати теплом, то повинен бути стовідсотковий облік. Я гарантую, що півтора року, які Яценюк при владі, з головою вистачило б, щоб всі багатоквартирні будинки в Україні були з лічильниками. Ціна питання – ​десь 2,5 мільярда гривень, і то таких, що повертаються, а ми тільки на субсидії витрачаємо 24,5 мільярда. З цього я роблю висновок, що Яценюку і товаришам невигідно, щоб ці лічильники були. Більш того, 12% киян опалюється за допомогою компанії «Єврореконструкція», і там заявили: хлопці, а у нас взагалі не входить в плани установка лічильників, ми без цього нормально жили і навіть не збираємося нічого встановлювати. І саме там чомусь Київ почав встановлювати лічильники за бюджетні кошти, а не за гроші «Єврореконструкціі».

Що робити людям? Виходити і вимагати, щоб їм підключали лічильники?
– Сто відсотків. Я однозначно писав би листа. Пишіть в першу чергу на мера, на заступника, на «Київенерго» з вимогою нараховувати вам по тому лічильником, який у вас стоїть – ​і це не ваша проблема, був він повірений чи не був. І киянам, які платять по 16 гривень, я радив би зараз звертатися в КМДА і просити їх перерахувати за фактом середнього споживання.

Часто звучать заяви, що підвищені тарифи – ​це все рекомендації ЄС. Цей документ хтось бачив?
– Давайте розбивати цей міф. Документа ніхто не бачив, але я припускаю, що кредитори вимагають від нас одного: ми будемо вам давати кредити, йти назустріч з реструктуризації, якщо ви будете менше красти і припините фінансувати з бюджету свої державні монополії – ​теплокомуненерго, водоканали, «Нафтогаз» та інші. А як припинити фінансувати? Тут є два виходи – ​або перестати красти, або просто підвищувати тарифи. І ось вибрали другий варіант. І я смію стверджувати, що це далеко не одне й те ж саме – ​підвищити тарифи, або зайнятися реальним енергозбереженням, мінімізувати втрати і не красти на тендерах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зараз продовжують красти?
– Так. Працюють схеми на закупівлях, і все це намагаються перекласти на населення. Ось найяскравіший вам приклад: «Київенерго» закладає втрати в мережах 20%, при цьому мережі вони забрали комунальні, які належать місту. Для порівняння, в Копенгагені в мережах втрати становлять 3%. А «Київенерго» експлуатує наші мережі вже сьомий рік.

Чим це обумовлено?
– Нічим, фількіною грамотою вони це обґрунтовують. Я наполегливо пропонував КМДА провести незалежну експертизу технічного стану цих мереж і постійно чую у відповідь одну і ту саму маячню: немає грошей, немає грошей, на все немає грошей. Так для цього треба перестати красти і оптимальним чином витрачати бюджет. Дійсно, наших внутрішніх коштів на це не вистачить, знадобляться інвестиційні кошти. Наприклад, є водоканал і потрібні інвестиції, щоб виправити ситуацію. Існує два варіанти вирішення цієї проблеми. Є варіант українського ноу-хау: туди запускається якийсь впливовий авторитет, він приходить туди або за схемою концесії, або за схемою оренди, тому що приватизувати цей об’єкт не можна. І він у змові з місцевою владою підвищує тариф, а за рахунок цього підвищеного тарифу частину грошей пускає на інвестиції. І хто в цьому випадку є інвестором? Ми є інвестором. Адже він не свої гроші приніс, він їх з нас зібрав і половину пустив туди, а на половину поїхав відпочивати. А є цивілізований механізм інвестицій, коли залучається реальний інвестор. Він заходить туди зі своїми грошима, мінімізує втрати, змінює котли, змінює труби, змінює насоси, і виявляється, що на отриманій економії він може компенсувати свої інвестиції.

Раніше експерт з питань енергетики Юрій Корольчук в ефірі радіостанції Голос Столиці повідомив, що постійні конфлікти в уряді та парламенті призвели до того, що зиму Україна зустріне зі значним дефіцитом палива. Він також зазначив, що брак газу в сховищах може призвести до зриву поставок «блакитного палива» в країни Євросоюзу.

У свою чергу, керівник аналітичного департаменту Компанії Concorde Capital Олександр Паращій розповів про те, що Україна різко скоротила видобуток власного вугілля і газу, на 13% скоротилося і виробництво електроенергії. Паращій висловив упевненість в тому, що це призвело не тільки до проблем в економіці, а й до зриву осіннього опалювального сезону.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: ГолосСтолиці

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності