Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Експерти навчилися датувати відбитки пальців і більше

Знайти відбитки підозрюваного на місці злочину – лише півсправи. Нерідко той може заявити, що залишив їх раніше. Відкриття вчених США допоможе виявити брехню.
Команда фахівців з Університету штату Айова вирішила вивчити цікаву теорію – вони припустили, що з часом ненасичені жири триацилгліцеридів, що містяться в відбитках пальців, вступають в реакцію з озоном в навколишньому середовищу, повідомляє New Atlas.111564
Вчені проаналізували безліч зразків відбитків добровольців, залишених на різних поверхнях і їх зміну протягом семи днів. За допомогою технології мас-спектрометрії вони точно визначили дату, коли був залишений кожен з відбитків, вимірявши швидкість руйнування триацилгліцеридів.

Важливо, що процес вивчення не знищує зразок, так що його все ще можна використовувати для ідентифікації. Крім того, відбиток можна датувати, навіть якщо він був покритий дактилоскопічний порошком.
Слід підкреслити, повідомляють вчені, що швидкість старіння відбитків не у всіх однакова і залежить від кількості ліпідів в залишеному сліді. Це означає, що поки приналежність «пальчиків» не встановлена, датувати їх важко.

Розроблений англійськими вченими тест дозволяє встановити по відбитку пальців, чи вживала людина наркотики. На це йде всього 10 хвилин. Більш того, процедуру можна застосовувати навіть до померлих людей.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності