Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Факти плагіату докторських дисертацій у КНУ ім. Т. Шевченка

Скандально відомого доктора філологічних наук, завкафедри реклами та зв’язків із громадськістю в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професора Валерія Феліксовича Іванова і його підопічних, у яких він був науковим керівником, неодноразово ловили на плагіаті докторських дисертацій.original

Стало відомо, що Валерій Іванов був науковим консультантом дисертаційної роботи «Медійний імідж України в аспекті формування і трансформації». Роботу подала на отримання наукового ступеня доктора наук із соціальних комунікацій Чекалюк Вероніка Василівна. Після виявлення фактів плагіату, вона зняла її із захисту.

Для розгляду цього випадку в університеті була створена комісія, яку очолив проректор з наукової роботи КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Мартинюк.

«За результатами роботи комісії директору Інституту журналістики, голові спеціалізованої вченої ради, завідувачу кафедри реклами та зв’язків з громадськістю, науковому консультанту було зазначено на неналежну якість підготовки зазначеної дисертації», – йдеться у відповіді Віктора Мартинюка.

У 2016 році Валерій Іванов також був науковим редактором монографії Вероніки Чекалюк «Формування іміджу України у ЗМІ». Монографія видавалася Академією української преси (АУП), президентом якої є Валерій Іванов, на грантові кошти міжнародних організацій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, раніше Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки позбавила наукового ступеня доктора наук викладача ДонНУ, завідуючу кафедрою журналістики – Артамонову Інесу Михайлівну. Причина позбавлення докторського ступеня – плагіат.

Науковим консультантом Артамонової, яка у 2009 році захистила докторську дисертацію на тему «Інтернет-журналістика в Україні: Еволюція, соцінформаціонний контекст, системні характеристики», був також Валерій Феліксович Іванов.

Примітний факт, що дисертація про інтернет-журналістику в Україні була списана з російських дисертацій.

Питання про плагітат Артамонової виникло після її захисту у 2009 році докторської дисертації майже відразу. Вчені України і Росії писали численні листи у ДонНУ і Міністерство освіти і науки України, але належної реакції не було кілька років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За інформацією, отриманою від співробітників Київського національного університету імені Тараса Шевченка, приховувати такий ганебний факт довгий час допомагав саме Валерій Іванов, який знав про плагіат і у якого є зв’язки в МОН. Скандал всіляко намагалися замовчати саме через репутації Валерія Іванова.

Впродовж останніх місяців ім’я Валерія Іванова «засвітилось» у низці публікацій щодо відмивання коштів в панамських офшорах. Згідно з оприлюдненими документами, президент АУП Валерій Іванов переказував десятки тисяч євро і доларів на свою панамську компанію Lintown Systems Corp. через латвійський банк JSC Regionala Investiciju Banka (Латвія), що фігурує у низці гучних міжнародних скандалів, пов’язаних з відмиванням грошей мафії і тоталітарних режимів.

За останні кілька місяців пройшли мітинги у КНУ імені Тараса Шевченка та інформагентстві «Укрінформ». Активісти, студенти та їх батьки вимагають відсторонити від роботи в університеті скандального завкафедри Валерія Іванова, який замість наукової роботи займається відмиванням грошей в офшорах і освоєнням грантів міжнародних організацій. Дії Валерія Іванова підривають імідж КНУ імені Тараса Шевченка та українських ЗМІ. Також Валерій Іванов покриває свого сина Дениса Іванова, який знаходиться в розшуку, та якому оголосили підозру у розкраданні 21 млн грн «Укрзалізниці».

Журналісти безуспішно намагаються взяти коментар у Валерія Іванова, а також керівництва Київського національного університету імені Тараса Шевченка, чиновників Міністерства освіти і науки України і вже у нового міністра Анни Новосад.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Журналісти уважно стежать за розвитком справи про офшори, в якому замішані президент АУП Валерій Іванов і його син Денис Іванов. Актуальну інформацію відслідковують на сторінці Facebook Іванови-Leaks.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності