Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Філарет намагається розколоти ПЦУ скликанням нового “собору”

Філарет екстрено збирає помісний Собор: хоче воскресити Київський патріархат, заявляючи, що Київський патріархат не припиняв існувати…

Почесний патріарх Філарет призначив дату “собору”, яким хоче поновити офіційно діяльність Української православної церкви Київського патріархату.preview_w698zc0

Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Значить, він для нас не є обов’язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня“, — сказав Філарет перед початком  форуму “За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!”
Як раніше стало відомо, на закритому зібранні з київськими священниками Філарет заявив, що припинення діяльності Київського патріархату 15 грудня нібито недійсне, адже перед таким рішенням мав відбутись окремий собор УПЦ КП.

Однак на сторінці Православної церкви України з’явилося відео, яке спростовує цю версію почесного патріарха. Втім, Філарет все одно скликав собор і заявляє, що він буде дійсним, навіть якщо приїдуть не всі архієреї.

Припускають, що на собор Філарета з єпископів може приїхати митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, а також, можливо, ще один з єпископів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії. Приїхати може й невелика частина священників Київської єпархії ПЦУ, якою керує сам Філарет. У ПЦУ цьому зібранню великого значення не надають, оскільки після 25 червня київським приходам дозволять переходити з підпорядкування Філарета до митрополита Епіфанія й у почесного патріарха зникне велика частина впливу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і настоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній.

Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності“, – наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідована 15 грудня 2018 року під час Об’єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності