Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Фірташа відлякали повертатись в Україну

Майже детективна історія з можливим поверненням в Україну олігарха Дмитра Фірташа, яка супроводжувалась погрозами МВС та закриттям неба країни для чартерів, завершилась тим, що бізнесмен приїжджати відмовився.

Дмитро Фірташ мав прилетіти до України 2 грудня під приводом проведення з’їзду Федерації роботодавців, але напередодні його прес-служба офіційно заявила, що пан Фірташ таки відмовився від плану повертатись до Києва.
Одного з найбагатших громадян України, голову ради директорів Group DF Дмитра Фірташа заарештували після Євромайдану у Відні на вимогу США.

За кілька днів він вийшов на свободу під рекордну для австрійського правосуддя заставу у 125 мільйонів євро.
США звинувачують пана Фірташа в організації міжнародної корупційної схеми і вимагають його видати.

За версією слідства, підозрювані у цій справі – ​а у ній проходять шестеро людей, серед яких індійський парламентар, угорський, індійський та шриланкійський підприємці – ​підкупили індійських чиновників з метою здобути дозвіл на розробку титанової шахти в індійському штаті Андхра-Прадеш.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Захист бізнесмена називав звинувачення проти нього політично вмотивованими та виступав проти екстрадиції пана Фірташа до США.

У травні 2015 року австрійський суд відмовився видавати Дмитра Фірташа, йому також повернули паспорт. Хоча в Австрії на нього ще чекає апеляція на рішення щодо екстрадиції.

В Україні також є справи, у яких фігурують низка активів бізнесмена, а частина з них була арештована судами.

Крізь терни до України

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Інформація про можливе повернення Фірташа під приводом участі у з’їзді очолюваної ним Федерації роботодавців почала з’являтись більше тижня тому.

І за цей час правоохоронці зробили все можливе, аби відмовити бізнесмена повертатись.

Спочатку про приїзд Фірташа з’явились чутки, згодом про це написали німецькі ЗМІ з посиланням на прес-службу бізнесмена, а потім помічники Фірташа почали напряму зв’язуватись з журналістами й анонсувати його приїзд.
Офіційної інформації не було, тож все було більш схожим на зондування ґрунту – ​як українські й американські силовики зреагують на таку можливість.

Першим на «чутки» зреагував речник МВС Артем Шевченко, який 26 листопада заявив, що «у МВС немає проваджень, в яких він фігурує як підозрюваний».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він нагадав, що МВС розслідує кримінальне провадження щодо компанії Ostchem, в якому Фірташ проходить як свідок.
Проте частина агенцій подавала цитату чиновника з реченням, що у МВС немає підстав затримувати Фірташа. Хоча пан Шевченко це спростовував, але саме в такій інтерпретації їх передали більшість ЗМІ.
Офіційних заяв перших осіб правоохоронних органів не було, але вже в п’ятницю ситуацію з поверненням Фірташа прокоментував колишній радник глави МВС Антон Геращенко, якого представили досить специфічною посадою – ​член колегії МВС.

«Фірташ в Україну не приїде, побачите. Якщо він сюди приїде, його арештують», – ​заявив він в ефірі програми «Шустер Live» у п’ятницю.

Але тут же тему прокоментував депутат від БПП Сергій Лещенко, нагадавши, що проти Фірташа в Україні справ немає.
Він натякнув, що уряд з Фірташем «домовились» й ніхто його затримувати не буде, окремо нагадавши, що навесні 2014 року Петро Порошенко домовлявся з паном Фірташем щодо формату участі у виборах у союзі з Віталієм Кличком.
Прес-служба Федерації роботодавців та помічники бізнесмена вже домовлялись з журналістами про акредитацію «на приліт», але в неділю вдень у гру вступив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

29 листопада вдень він вперше офіційно повідомив, що «після прибуття в Україну Дмитра Фірташа затримає поліція за фактом звернення Мін’юсту США до Генпрокуратури.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пан Аваков розповів дуже складну юридичну схему, за якою бізнесмена можуть притягнути до відповідальності.
Він послався на ратифіковану в 2006 році конвенцію ООН щодо протидії корупції, за якою Генпрокуратура у відповідь на запит США дасть вказівку поліції затримати Фірташа на 72 години. Потім суд може винести рішення про арешт бізнесмена на 40 днів.

Але через те, що Конституція не дозволяє видавати своїх громадян, пан Аваков анонсував звернення до США з проханням передати в Україну матеріалів справи.

У кампанію із відмовляння Фірташа включились і батальйони – ​перший комбат «Азову» Андрій Білецький заявив, що у разі прильоту бізнесмена в Україну його затримають ще й його бійці.

Авіаблокада?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Паралельно із заявою Арсена Авакова, з’явилось повідомлення від Державіаслужби, яка суттєво ускладнила надання дозволів на чартерні рейси в Україну бортів з іноземною реєстрацією.

Цей крок чиновники пояснили «міркуваннями безпеки», проте низка ЗМІ з посиланнями на «джерела» припустила, що це пов’язано саме з можливим прильотом Дмитра Фірташа чартерним рейсом, що правоохоронцям було б дуже складно проконтролювати.

У розвиток цієї версії журналісти навіть змалювали сценарій, що пана Фірташа підштовхують летіти простим авіарейсом, який влада зможе змусити посадити у Словаччині чи Румунії. Правоохоронці цих країн, мовляв, затримають Фірташа й передадуть США.

Пояснення страху прильоту Фірташа і постійні гучні попередження з боку МВС у журналістів було простим – ​справа може розвалитись і його доведеться відпустити.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цю версію в понеділок підтримав депутат від близького Фірташу «Опозиційного блоку» Вадим Рабінович, який заявив, що для вироблення стратегії не допуску збиралась нарада вищих українських посадовців.

Хоча деякі ЗМІ з посиланням на власні джерела намагались спростувати таку версію, стверджуючи, що посилення контролю за чартерами пов’язане не з Фірташем, а можливим прильотом до України 7 грудня віце-президента США Джона Байдена.

Попри всі ці перипетії, ще у понеділок ввечері акредитація журналістів на з’їзд Федерації роботодавців тривала, а приліт бізнесмена таки передбачався на ранок 2 грудня.

Фірташ передумав

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І тільки пізно ввечері 1 грудня ситуація нарешті прояснилась – ​Дмитро Фірташ оприлюднив на сайті Федерації роботодавців власну заяву, в якій повідомив про відмову від плану повернутись в Україну.

«Мені дуже прикро, що сьогоднішня українська влада здійснила безпрецедентні кроки та зробила усе, щоб зірвати мій приїзд в Україну», – ​йдеться в заяві.

Він назвав дії влади проти нього «злочинними» й розцінив їх як «політичні переслідування».
Після заяви пана Фірташа Арсен Аваков висловив жаль, що бізнесмен передумав летіти, адже поліція його «реально чекала».

«Якщо не прилетить – ​реалізуємо свої претензії до нього за результатом судового процесу, який веде уряд США щодо екстрадиції з Австрії. Рано чи пізно», – ​написав пан Аваков в Facebook.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він нагадав, що МВС розслідує дві справи, пов’язаних з паном Фірташем щодо компанії OSTСHEM та передачі компанії «РосУкренерго» 11 мільярдів газу.

Також, за даними пана Авакова, поліція відкрила справу щодо отримання рефінансування банком «Надра» на суму 5 мільярдів гривень нібито під гарантію пана Фірташа.

Хоча до таких аргументів поліції дуже скептично поставився ще один депутат від президентської БПП, член колегії МВС Мустафа Найєм.

«Відмова Дмитра Фірташа від в’їзду в Україну – ​це ще один раунд договірного матчу з олігархами», – ​написав пан Найєм у Facebook. За відмову від прильоту бізнесмен, за словами депутата, міг би отримати якісь преференції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Мустафа Найєм припустив, що у разі прильоту пана Фірташа в Україну офіційний Київ опинився б перед складною дилемою: Конституція не дозволить видати свого громадянина США, а арештувати за українськими справами поліція не зможе.

При цьому, на думку депутата, США не стала б передавати в Україну матеріали своєї справи, «не тому, що їм не потрібен Фірташ, а тому, що не довіряють українським судам та слідству».

Джерело: ВВС

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності