Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Глава УГКЦ Святослав застеріг ПЦУ… забувши “про колоду у власному оці”

Предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав застеріг ПЦУ від участі в політичних баталіях.

Про це Святослав розповів  інтерв’ю “Главкому”.

Святослав наголосив, що політики не повинні використовувати Церкву як інструмент агітації.

Проте у тексті томосу про автокефалію патріарх Варфоломій згадує, що президенти, представники Української держави упродовж кількох десятиліть, відколи Україна стала політично незалежною, просили про автокефалію українського православ’я. Тобто чинний Президент лише продовжує цю лінію”, — наголосив голова УГКЦ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Блаженніший Святослав нагадав, що всі бачили 5 січня в храмі святого Георгія у Константинополі колишнього президента Віктора Ющенка, котрий коментував, чому за його часів цієї події не відбулося.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИСвященик назвав імена кандидатів, за яких не можуть голосувати греко-католики

Тому вплив Президента по-різному можна оцінювати. Але дати відповідь на запитання, наскільки до кінця це втручання легітимно відбулося, має сама Православна церква, що має іншу парадигму стосунків із державою, ніж це існує в католицькому світі”, — повідомив митрополит.

На думку голови УГКЦ, в отриманні автокефалії церквою України, безперечно, є ще й політична складова.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Адже ця подія справді зачепила глибокі струни українського суспільства. Сама громадськість відзначила факт об’єднавчого Собору 15 грудня як найважливішу знакову подію минулого року. Безперечно, що на такій популярній події кожен політик, вибудовуючи свою піар-кампанію, шукатиме свої вигоди”, — зазначив Святослав.

Голова Української греко-католицької церкви сподівається, що “православні брати є достатньо зрілими, щоби не дати себе використати, як політичних агітаторів на майбутніх виборах, бо інакше це дискредитує моральний авторитет Церкви”.

Мабуть, глава УГКЦ в ревнощах до того, що нова Об’єднана Православна Церква України постала завдяки патронату чинного Президента, забув, що за останні два десятиліття жодні вибори усіх рівнів не відбувалися без опосередкованого втручання УГКЦ, , зокрема в контрольованій нею Галичині.brevno

Нагадаємо, що Ісус Христос у Своїй Нагірній проповіді навчав, що небезпечно наслідувати фарисеїв, які всіх і все критикують. Ісус підкреслює це, наводячи такий приклад: «Чи може сліпий вести сліпого? Хіба не впадуть вони обидва в яму?» Як же тоді Ісусовим слухачам ставитися до інших? Не так, як фарисеї, оскільки критикувати когось — це серйозна провина. Ісус запитує: «Як можеш казати братові: “Брате, дозволь мені вийняти скалку з твого ока”, якщо у власному оці не бачиш колоди? Лицеміре! Спочатку вийми зі свого ока колоду, і тоді чітко побачиш, як вийняти з братового ока скалку» (Луки 6:39—42).

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності