Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Го – китайська гра тернопільських учнів

     Стародавня китайська гра Го вчить думати, будувати стратегії, розвиває у дітях дисципліну та рівновагу, вчить не боятися програвати і впевнено йти до перемоги. Діти, які грають цю та інші інтелектуальні ігри, зазвичай успішні у навчанні, кажуть вчителі.

      За легендою гру Го вигадав китайський імператор Яо, щоб навчити свого сина дисципліни, концентрації та врівноваженості. Інша версія стверджує, що древньокитайські генерали використовували папір та камені, щоб позначати позиції військ. Стародавня китайська настільна гра на двох гравців Го – одна з найскладніших інтелектуальних ігор у світі. Виникла вона близько чотирьох тисяч років тому в Китаї, звідки поширилась в Корею, Японію. Зараз федерації Го існують у більшості країн Азії, Європи, Америки.

      Тернопільські школярі почали грати Го (інші назви – бадук, вейчі) зовсім недавно і вже мають досягнення. Вчать гри в Го у школі розумових ігор, яка діє у школї-ліцеї №6 ім. Н.Яремчука. А також у Тернополі утворили обласну федерацію Го. Її очолює Ігор Придаткевич – батько одного зі школярів Петра Придаткевича, який грає Го і показує успішні результати на турнірах.

     У Тернополі Го грають 25 школярів. Восени минулого року вони вже побували на відкритому турнірі у Кременці. А в лютому цього року взяли участь у відкритому чемпіонаті Тернополя серед дітей віком до 16 років. Загалом у турнірі змагалися три десятки учасників з Тернопільської області, Києва, Білої Церкви, Івано-Франківська. Тепер команда Тернопільської області, яку сформували за підсумками змагань, візьме участь в юнацькому чемпіонаті Європи у Києві 29-31 березня.
Го грають далеко не у всіх областях України. Сильна школа у Рівному, Києві, Харкові, трохи грають в Дніпрі та Одесі, – розповідає Ігор Придаткевич. – Зараз ми хочемо популяризувати цю гру у Тернополі. 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

     При описі цієї гри можна провести паралелі з відомими нам шахами. В шахи грають на дошці-шахівниці – розміром 8х8 клітинок. В Го грають на дошці-гобані розміром 19х19 клітинок, тому варіантів ходів тут набагато більше. Для навчання й тренування використовують менші дошки: 13х13 та 9х9.

      – Гра виникла 4 тисячі років тому в Китаї. Імператор придумав її для свого сина, аби його розвивати. І вони грали Го на пеньочку, де ставили камінчики. Через це ці фішки називають каменями, – розповідає Ігор Придаткевич. – Професійні гравці мають дошки з червоного дерева, а фішки з дорогоцінного каміння. Але для навчання дошку можна навіть розграфити на папері , а замість камінців використати білі та темні квасолини.

В шахах на початку гри на дошку виставляють усі фігури. Партія Го починається з пустої дошки. Суперники по черзі ставлять камені. В шахах фігури стають в центр клітинок, тут же на перетини вертикальних і горизонтальних ліній дошки. В шахах кожна фігура має різну ціну і можливості гри, в Го всі камінці (воїни) рівноцінні. В шахах одна фігура може збити лише одну в суперника. Тут же один воїн може взяти в полон чи збити від одного і до цілої групи каменів за один хід. В шахах мета – взяти в полон короля(мат). В Го переможець той, хто займе більшу територію.

     – Го розвиває стратегічне мислення та інтелект. Як у бізнесі треба зайняти свою нішу, більшу ніж хтось, так і в цій грі треба показати, що ти зробив стратегічно правильно і захопив більшу територію, – каже Ігор Придаткевич.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

      Найнижчим рівнем в світі аматорів є 30 кю. Чим менший кю, тим сильніший гравець. За першим кю, йде перший дан, як в карате. Чим більший дан, тим сильніший гравець. Найкращим гравцям присвоюють професійні дани – від 1 до 9.

      – В Україні є лише 2 гравці, які мають перший професійний дан. Найкращі гравці, які мають 9 професійний дан – це в основному корейці, китайці і японці, – розповідає Ігор Придаткевич. – В світі проводять багато турнірів з Го, як серед аматорів, так і серед професіоналів. До речі, Го вивчають у всіх військових закладах Японії. А під час співбесід з працевлаштування у більшості японських чи корейських компаній запитують претендента про рівень гри в Го. Або пропонують зіграти і дивляться, яка людина. По тому як поводиться гравець можна визначити риси характеру. Чи він агресивно грає, чи навпаки скований або скромний. Правила гри дуже прості. Кажуть, правила можна вивчити за півгодини, а досягти вищого рівня в Го і всього життя не вистачить.

     Як і в шахах, є багато комп’ютерних програм з Го і можна грати онлайн, як з гравцями з усього світу так із комп’ютером. Приміром, Петро Придаткевич грає гру онлайн, шукаючи собі суперників у країнах Азії на азійському сервері pandanet.

       Го настільки складна, що донедавна її не могла перемогти машина.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

     – У 1997 році чемпіона світу із шахів Гаррі Каспарова обіграла комп’ютерна програма, тобто штучний інтелект виявився сильнішим. Донедавна Го залишалася єдиною інтелектуальною грою в світі, в якій комп’ютер не міг здолати людину, – розповідає Ігор Придаткевич. – Компанія Google в 2016 році провела турнір з Го між чемпіоном світу корейцем Лі Седолем і комп’ютерною програмою AlphaGo. Приз – 1 мільйон доларів вперше виграв штучний інтелект з рахунком 4:1. Кошти, які виграла машина віддали на благодійність.

       Го розвиває у дітях багато корисних якостей, які пригодяться у дорослому житті. Гра вчить думати, стратегічно мислити, а також бути стійкими до поразок та розчарувань.

      – Всі хочуть виграти, але бувають і програші. Го вчить, що в житті не завжди виграєш і що треба навчитися гідно сприймати поразку, – каже Ігор Придаткевич. – Треба подякувати тому, хто виграв, бо він тебе навчив. Гра вчить стійкості, врівноваженості, потім діти і поразку нормально сприймають. Го – це гра, відпочинок, інтелектуальний розвиток, знайомство з учасниками з різних міст України та світу. Наприклад, на чемпіонаті Європи будуть учасники з 18 країн, спілкування англійською. Таким чином наші школярі ще й можуть вдосконалити знання іноземної мови. Адже діти вчать англійську, а говорити їм буває важко. Мій син грає в інтернеті і там йому доводиться переписуватися з суперником, може не завжди все граматично правильно, але Петро не боїться спілкуватися англійською. До речі, директор школи-ліцею № 6 проводив статистику, яка показала, що діти, які ходять на розумові ігри з 1 класу, всі успішні у навчанні.

Джерело: te.20minut.ua

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності