Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Головний медик Прикарпаття виявився “чорним лісорубом”

Проблема незаконної рубки лісів на Прикарпатті залишається незмінно однією з найбільш актуальних. Рубки завдають значної шкоди природі, державі та місцевим мешканцям. Втім не зважаючи на наслідки, ними не гребують й місцеві чиновники.kdsgoishouih

Як повідомляє місцева агенція новин Фіртка квітні 2019 року на території Державного підприємства «Івано-Франківський ЛГ», що розташоване в північно-східній частині Івано-Франківської області на території трьох адміністративних районів Тисменицького, Тлумацького, Надвірнянського та Івано-Франківська  зафіксували рубку дерев.

Як стало відомо агенції з власних джерелтут було знищено пів сотні дубів, діаметром від 20 до 60 см.

Дана ділянка межує з кооперативом «Садівницьке товариство «Пролісок», яке розташоване в урочищі Дем’янів Лаз.

На території цього кооперативу розміщена приватна ділянка Миколи Селезінки, де також здійснили незаконну порубку 9 грабів, діаметром від 10 до 15 см, які росли там 26 років. Крім цього, на приватній землі викорчували два кущі ліщини діаметром від 30 до 40 см.cdcec1dd9cae83ef4608e22f31c1e4be

На думку членів кооперативу до обох вирубок причетний Микола Стовбан, який є директором Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з декларацією Миколи Стовбана йому належить земельна ділянка загальної площею 1200 м2.56e984d3322dcafb0d63ac8e7e0d0614

У розмові з батьком Миколи Стовбана Микола Селезінка отримав відповідь, що дерева заважали проїзду машин для будівництва дачі його сина. Мовляв, на порубку він отримав згоду голови правління обслуговуючого кооперативу В. Сингаєвського. Проте Сингаєвський зазначив, що дозволяв підрізати тільки гілля, яке звисало на дорогу.

З цього приводу члени кооперативу звернулись до Державної екологічної інспекції Карпатського округу, Начальника поліції та міського голови Івано-Франківська, з проханням провести перевірку щодо незаконної порубки дерев та кущів.

У виконавчому комітеті Івано-Франківської міськради на звернення Миколи Селезінки роз’яснили, що сектор нагляду муніципальної інспекції з благоустрою, як структурний підрозділ Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою уповноважені складати протоколи про адмінправопорушення за ст. 152 КУпАП (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населених пунктів).

За чинним законодавством незаконна порубка і пошкодження дерев і чагарників згідно ст. 65 КУпАП кваліфікується, як адміністративне правопорушення. За це передбачений штраф від 15 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від 75 до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.9ae1e5da3d1b6dbb2b10dc2a43cad349

Крім того, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, яка заподіяла істотну шкоду, вважається кримінальним правопорушенням згідно ст. 246 ККУ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За це передбачається штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років чи позбавленням волі на той самий строк.

Через знищені дерева та кущі на приватній ділянці франківця у виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради порадили звертатись до суду.

«Щодо порубки дерев на приватній ділянці повідомляємо, відповідно до ст. 154 Земельного кодексу України органи виконавчої влад та місцевого самоврядування без рішення суду не мають права втручатись у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження належною йому земельною ділянкою або встановлювати непередбачені законодавчими актами додаткові обов’язки чи обмеження», – йдеться у відповіді виконкому на звернення.

Головне управління Національної поліції в Івано-Франківській області звернення містян, членів садового товариства «Пролісок» Д. Довзія, Ю.Тачинського, А.Маркова з приводу неправомірних дій Миколи Стовбана, що полягає у незаконній порубці дерев, розташованих на території садового товариства відправило в Івано-Франківське управління захисту економіки, для проведення перевірки та прийняття рішення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це Миколі Селезінці повідомили 17 травня цього року в Івано-Франківському відділі поліції.

Після цього у червні цього року Державна екологічна інспекція Карпатського округу провела позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства на території лісового фонду в урочищі «Дем’янів Лаз» квартал №33, виділ 12 Ямницького лісництва ДП «Івано-Франківське лісове господарство».

Зокрема, на території лісництва виявили незаконну рубку, 69 пнів дерев різних порід, в об’ємі 38,33 м3. Шкоду, завдану лісу, оцінили у 321 155, 66 гривень.

Працівники державної лісової охорони ДП «Івано-Франківське лісове господарство» склали акт огляду місця вчинення правопорушення, який направили до Івано-Франківського відділу поліції ГУНП в області. Поліція має встановити правопорушників, які скоїли незаконну рубку та притягнути їх до відповідальності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

відповідь еко інспекції 24_06_2019

Івано-Франківський відділ поліції ГУНП повідомив про початок досудового розслідування за кримінальним провадженням. Відомості щодо нього внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, згідно з заявою ДП «Івано-Франківського лісового господарства» за попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.1 ст. 246 Кримінального Кодексу України.

Тож журналісти звернулися за коментарем безпосередньо до Миколи Стовбана.

«На території, де знаходиться моя дача вирубки не проводилось. Питайте тих людей, які це кажуть. Не маю що сказати по цьому питанню. До мене особисто ніхто не звертався. Я не знаю про це, перший раз про це від вас почув. Я до того ніякого відношення не мав, я не знаю ні про що. Щоб вас не було введено в оману», – прокоментував Микола Стовбан.

Згідно закону у сфері охорони довкілля вживати заходи щодо своєчасного виявлення та ефективного розслідування кримінальних правопорушень у лісовій сфері, встановлення винних осіб, притягнення їх до кримінальної відповідальності, а також відшкодування завданих державі збитків повинна прокуратура.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зокрема за минулий рік на Прикарпатті було завершено досудове розслідування у 90 кримінальних провадженнях цієї категорії.14d1c7f3ca97be80d30f49989c82572b

З них: 4 – за фактами вчинення злочинів службовими особами лісогосподарських підприємств, 2 – щодо незаконного експорту деревини та 84 – за фактами незаконних рубок лісу.

Такі цифри наводив у звіті про роботу прокурора Івано-Франківської області про результати діяльності органів прокуратури області за 2018 рік.

З початку 2019 року розпочато 23 кримінальні провадження у сфері охорони лісових ресурсів. До суду скеровано 6 обвинувальних актів (3 – щодо незаконного експорту деревини, 2 – щодо незаконних порубок лісу, 1 – щодо неналежного виконання службових обов’язків стосовно забезпечення охорони лісу).

Таку статистику оприлюднили у пресслужбі прокуратури щодо роботи в цій галузі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У закінчених кримінальних провадженнях указаної категорії встановлено близько 220 тис. грн збитків, спричинених кримінальними правопорушеннями, із яких 27 тис. грн відшкодовано під час досудового розслідування, питання відшкодування решти суми збитків вирішується в порядку цивільного судочинства.

Впродовж першого півріччя цього року суди розглянули 17 кримінальних проваджень у сфері лісокористування: 3 кримінальні провадження закрито у зв’язку із закінченням строків давності, 14 – у зв’язку з набранням чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Станом на 16 липня у провадженні слідчих підрозділів територіальних органів поліції перебувають 32 кримінальні провадження за фактами кримінальних правопорушень, учинених у вказаній сфері, з яких 11 – щодо незаконного експорту деревини, 9 – щодо незаконних порубок лісу, 12 – про вчинення службових злочинів у сфері охорони лісових ресурсів.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності