Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Гонтарева і зростання готівкового долара. У чиїх інтересах валютна нестабільність РИА Новости Украина: http://rian.com.ua/analytics/20161126/1019065776.html

Курсові коливання готівкового валютного ринку в середині листопада викликають багато питань. Серед пояснень «ривка» гривні в бік 27 грн за долар є і сезонний попит, негативний прогноз наступного року і очікування нестабільності. Але ніхто не обговорює версію змови.

Середина листопада було відзначено різким підвищенням курсу купівлі-продажу готівкового долара. Буквально за кілька днів вартість американської валюти зросла з 26,1 грн за у.о. До 27,5 гривень. Нацбанк при цьому традиційно усунувся від процесу в початковій фазі росту, щоб потім заявити про міцного зв‘язку протестів ошуканих вкладників і ослаблення гривні. Заодно НБУ і сам послабив курс з 25,6 до 26 гривень за долар, що тільки підігріло курс готівкового ринку.

Старт сезону курсових коливань

Кінець року традиційно характеризується різноспрямованими тенденціями валютного курсу. З одного боку, під кінець року експортери продають трохи більше валюти, щоб розраховуватися за всіма зобов’язаннями, а населення скидає валютну «заначку» на подарунки. З іншого боку, імпортери купують валюту, щоб до кінця року або на початку наступного завезти в Україну товари, заплатити за які потрібно доларами. Загалом, з‘являється підвищений попит на вільно-конвертовані грошові знаки. Але в історії гривні вже давно не було випадку, щоб готівковий ринок валюти диктував безготівковим умови гри. Виявилося, що у населення ще є трохи резервів для участі у валютній паніці, а НБУ не проти в цьому підіграти ринку замість того, щоб заявити про розгойдування курсу «агентами Кремля». Правда, в даному випадку регулятор був зайнятий: ошукані вкладники вимагали від НБУ продовжувати виконувати обов’язки з банківського регулювання, але, поки безуспішно. Однак присутність тисяч людей перед будівлею на Городецького викликало істеричні заяви НБУ, які, можливо, теж посилили паніку. Регулятор устами глави органу закликав політиків не дискредитувати НБУ. Так вийшло, що ці заяви збіглися з початком зростання готівкового курсу гривні, що дискредитує НБУ і її главу вже третій рік поспіль чистіше всяких політиків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності