Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Гривню спробують врятувати розпродажами долара

baksyЩоб курс не звалився до 15 грн / $, НБУ доведеться витратити з валютного запасу $ 500-600 млн і отримати на це добро МВФ.

Новий план вчора оприлюднили на черговій нараді НБУ з керівниками банків: центробанк пообіцяв продавати валюту в режимі так званих голландських аукціонів. «Найбільш високі шанси на покупку долара будуть у тих, хто запропонує найвищий курс», — сказав голова правління VAB Банку Денис Мальцев.

За його словами, на першому аукціоні може бути продано від $ 100 млн до $ 200 млн. Але вже зараз очевидно, що це не зупинить в одночас обвал курсу гривні, що звалився на цьому тижні з 12,9-13,80 грн / $ до 14, 1-14,40 грн / $.

Нацбанк занадто довго не підпускав імпортерів до долара, і відкладений попит на нього досяг, за різними оцінками, $ 500-600 млн. Стільки тепер НБУ доведеться викласти з валютного запасу країни, щоб заспокоїти ринок. Інша справа, що ці запаси і без того тануть кожен місяць (головним чином через виплати за держборгом) і з початку року скоротилися вже на 22,4% — до $ 15830000000. І подальше їх скорочення доведеться погоджувати з місією МВФ.

У той же час іншого варіанту у НБУ просто немає: якщо чиновники не почнуть насичувати міжбанк доларом, то курс гривні впаде до 15 грн / $. «Швидше за все, аукціон проведуть в цю п’ятницю, в крайньому випадку — в понеділок», — повідомив член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЗА ОБМАН помститися

Нарада в Нацбанку закінчилося в середу вже під завісу валютних торгів, тому незначно відбилося на курсі: до закриття міжбанку він відкотився з 14,1-14,40 грн / $ до 13,90-14,25 грн / $. Переворот на валютному ринку фінансисти обіцяють в четвер, але тільки якщо НБУ дійсно оголосить аукціон. «Але якщо цього не станеться, то ринок в помсту може ще вирости — плюс 5-10% до нинішнього курсу. Це за обман і маніпуляцію», — запевнив«Вести»скарбник одного із середніх банків.

Якщо фінансистів не розчарують, відбудеться помітний відкат. «Міжбанк може стартувати з 13,6-14,10 грн / $. Після чого курс долара повинен відкочуватися вниз. Наскільки сильно? Залежить від того, наскільки активно стануть скидати валюту експортери», — сказав скарбник банку«Нацкредіт»Олег Зоренко.

Фінансисти розповідають, що великі компанії, що притримують за кордоном долари, в середу вже обривали телефони своїх скарбників. Цікавилися, чи не час заводити і продавати бакс, щоб не прогоріти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності