Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

ХТО ЛЮСТРУВАТИМЕ «ЛЮСТРАТОРІВ»

Більше 500 людей надіслали свої біографії для участі у конкурсі на формування Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті.

Повідомляється на сайті Громадського люстраційного комітету.

Повний список кандидатів шукайте на Google Docs

Були оголошені такі вимоги до членів Ради:
1. Кришталева репутація;
2. Багаторічний досвід боротьби з корупцією як журналіст або громадський активіст;
3. Готовність пройти люстраційну перевірку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Імена 12 людей, які будуть погоджені Міністерством юстиції і разом з Єгором Соболєвим увійдуть до складу громадської ради, оголосили 24 жовтня, об 11.00 в Українському кризовому медіа-центрі, на прес-конференції.

До попереднього списку членів Громадської ради з люстрації при Міністерстві юстиції України увійшли:
1. Карл Волох, громадський активіст, один із розробників Закону «Про очищення влади»
2. Максим Маньковський, громадський активіст, організатор акцій на підтримку люстраційного закону
3. Людмила Козловська, Президент Фундації «Відкритий діалог»
4. Максим Опанасенко, журналіст-розслідувач в сфері освіти
5. Анна Бабінець, журналіст-розслідувач в сфері оборони
6. Денис Бігус, журналіст-розслідувач корупційних схем
7. Сергій Іванов, журналіст, блогер
8. Олекса Шалайський, засновник проекту «Наші гроші»
9. Марія Землянська, журналіст-розслідувач у сфері охорони здоров’я
10. Тетяна Пеклун, одна із засновників руху «ЧЕСНО» активістка Центру протидії корупції
11. Наталія Седлецька, журналіст-розслідувач
12. Дмитро Гнап, журналіст «Громадського телебачення»

Найближчим часом усі вони мають подати свої декларації, які будуть опубліковані на сайті Мінюсту. В Мінюсті запрошують усіх уважно вивчити інформацію про кожного кандидата і повідомити про важливі факти, якщо такі є, – таким чином номінанти пройдуть публічну люстрацію. Після цього склад Ради буде остаточно затверджений. Також найближчим часом в Мінюсті оприлюднять форму електронного збору даних, за допомогою якої усі зможуть просто і швидко повідомляти факти про чиновників, які перевіряються відповідно до закону.

Довідка
Люстрація – це заборона людям, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво обіймати державні посади. Мета люстрації – очищення держави від людей, які загрожують її демократичному розвитку. В різні роки люстрацію застосували Чехія, Польща, Грузія та країни Балтії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Важливо усвідомлювати, що люстрація не є покаранням за порушення законів і не має підмінювати його. Люстрація – це фільтр для очищення державних органів влади.

Ідея створити Люстраційний комітет була проголошена на Майдані 26 лютого під час формування постреволюційного уряду. Очолити комітет запропонували громадському активісту Єгору Соболєву. Вже 4 березня він представив на розгляд уряду три пропозиції, яким чином офіційно легітимізувати нову установу: від утворення нового спеціального органу влади до реорганізації існуючої Національної агенції з державної служби, яка наразі має опікуватися держслужбовцями.

Джерело: 4vlada.com

P. S. Раніше видання «ЗЛ» на своїх сторінках уже повідомляла, що згідно нещодавно прийнятого і затвердженого «Закону про люстрацію» багато хто з нинішніх посадовців уникне люстрації, а це означає, що люстрація буде частковою чи «вибірковою»…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

  • Прокурора звинувачують у… бандитизмі

«Правий сектор» вимагає звільнення прокурора Городенківщини: «Він кришує бандитів і видурює квартири у інвалідів».

В понеділок, 3 листопада, представники Правого сектору Прикарпаття разом з громадою пікетували будинок Городенківської районної прокуратури. Після протесту відбувся автопробіг в Івано-Франківськ до обласної прокуратури.
Учасники протесту вимагали звільнення прокурора Городенківського району Любомира Хільчука.

У Правому секторі Хільчука звинувачують у видурюванні квартири інваліда на першому поверсі будинку на користь родичів прокурора, у неодноразовому покриванні бандитизму, спрямованого проти місцевих підприємців, у неправомірному перекваліфікуванні справи «потерпілого» на «злочинця».

Відомо, що 22 жовтня, під тиском громадськості, Хільчук написав заяву на звільнення, проте одразу пішов на лікарняний.
У Правому секторі кажуть, що таким чином прокурор хоче уникнути звільнення і відповідальності. Окрім того, у Правому секторі відзначають, що їх активісти почали отримувати погрози від «симпатиків» Хільчука.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • ТРИ РОКИ ЗА ЗЯТЯ

Коломийський міськрайонний суд засудив до трьох років позбавлення волі пенсіонерку, яка в стані алкогольного сп’яніння зарізала зятя.

Коломийський міськрайонний суд розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження по обвинуваченню щодо коломиянки за ч. 1 ст. 204 КК України – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.
Підсудна – вже двічі судима. Один раз за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, другий – за шахрайство з фінансовими ресурсами.

Обвинувачена спочатку визнала свою вину частково, а по закінченні судового слідства – повністю. Вона пояснила, що напередодні вбивства зять вигнав її з дочкою з дому. Близько 03.00 год. ночі вона з дочкою поверталася додому і побачила, що на лавочці сидить її зять разом із сусідом та розпивають спиртні напої. Жінки підійшли до них і запросили у гості сусіда. Той купив пляшку горілки, і вони всі разом пішли додому.

Вдома компанія продовжила розпивання алкоголю. В результаті чоловік вигнав з дому свого друга і почав сваритися з дружиною. Коли теща попросила припинити сварку, зять почав обзивати її нецензурними словами та погрожував їй фізичною розправою. Жінка взяла із печі кухонного ножа та нанесла йому удар у стегно лівої ноги. Чоловік помер від гострої кровотечі.

Суд засудив жінку до трьох років позбавлення волі та штрафу 4760 гривень.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • Чиновники Садового «погоріли» на хабарі

Трьох заступників голови Сихівської райадміністрації Львова затримали за підозрою в отриманні хабара у розмірі 20 тисяч гривень.

Нагадаємо, днями під час отримання хабара було затримано заступників голови Сихівської райадміністрації Олега Поручинського та Івана Коркішка, а також в. о.начальника відділу житлового господарства районної адміністрації Любомира Коханця.

Як повідомила керівник відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області Світлана Добровольська, зараз правоохоронці продовжують проводити першочергові слідчі заходи. Тому більш детальну інформацію у обласному управлінні міліції зможуть надати завтра.

Ярослав С.

  • В КАНАЛІЗАЦІЇ ЗНАЙШЛИ ТІЛО

В каналізаційному колодязі на вулиці Гаморака (район вулиць Полюя та Набережна) в Івано-Франківську минулого тижня виявили тіло чоловіка.

Як повідомляє джерело, тіло було замотане в целофан та перев’язане скотчем. Особа загинула як мінімум кілька днів тому.
Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «Умисне вбивство». Наразі з’ясовують причину смерті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності