Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Хто одержить доплату в 1 тис. грн, і чи буде вона взагалі ?

У квітні деякі категорії українців отримають одноразову доплату, хоча… ?

Коронавірус в Україні продовжує свій наступ і за станом на 20 березня в країні інфіковано 26 осіб, три людини померли. Найбільшому ризику піддаються пенсіонери і люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи і легенів.ETPve4KXsAInEpR

Вся Україна вирушила на карантин, в декількох областях введені режими надзвичайної ситуації та за інформацією від МОЗ, карантин можуть продовжити і після 3 квітня.
Однак є і приємні новини – в уряді вирішили підтримати громадян України з категорії ризику і дати їм додаткові виплати в зв’язку з ситуацією в країні. Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що додаткові виплати в розмірі 1 тисячі гривень отримають усі пенсіонери, які отримують пенсію менше 5 тисяч гривень на місяць.

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна уточнила в ефірі програми «Право на владу», що таку доплату отримають ще кілька категорій українців.

«З 1 квітня ми видамо одноразову допомогу – 1 тисяча гривень. За рішенням уряду, пенсіонери, які мають пенсію менше 5 тисяч гривень, отримають одноразову доплату – 1 тисяча гривень. Таку доплату також отримають діти з інвалідністю, соціальні пенсіонери, інваліди дитинства», – зазначила міністр.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, Лазебна повідомила, що якщо у пенсіонерів виникне заборгованість за комунальні послуги в період карантину, то їм не нараховуватимуть пеню, а також не скасовуватимуть субсидію.

«Якщо у них виникне заборгованість, у них ніхто не відніме субсидію. Це вже прийняте рішення. Якщо виникне така заборгованість, не буде ні пені, ні штрафних санкцій. Я дуже прошу людей заспокоїтися і не ходить в банки платити за комуналку, а убезпечити себе. Зараз не ходіть, не створюйте черги», – сказала міністр.

А далі читайте трішки простих математичних розрахунків:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Україні сьогодні офіційно зареєстровані близько 11 мільйонів пенсіонерів. З них лише 1 мільйон отримують пенсію понад 5 тисяч – це не більше 12% від загального числа.

Тобто, за логікою Зеленського, надбавку 1000 гривень повинні отримати близько 10 мільйонів пенсіонерів. Це створює додаткове навантаження на Пенсійний фонд у розмірі 10 мільярдів гривень і збільшення витрат на 27%.

Варто зауважити, що бюджет Пенсійного фонду на 33% фінансується за рахунок коштів держбюджету. За прогнозами, пік епідемії коронавірусу триватиме 3 місяці, тож для виплати такої надбавки, на держбюджет ляже навантаження у розмірі близько 30 мільярдів гривень. І ось тут виникає питання – де взяти ці кошти?

Президент запропонував компенсувати ці виплати за рахунок залучених коштів міжнародних інвесторів, передусім – Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кабінет міністрів планує надіслати МВФ листа з проханням про фінансову допомогу для подолання наслідків епідемії коронавірусу. Водночас, агентство Bloomberg зазначило, що через зміну уряду, переговори України і МВФ щодо нового кредиту можуть затягнутися на місяці.

Раніше в НБУ заявили, що Україна завершує роботу над вимогами МВФ для початку нової кредитної програми. Фонд планував погодити нову програму допомоги для України у лютому-березні.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності