Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Хто попадає під закон про Люстрацію на Прикарпатті?

Наприкінці минулого тижня міністр юстиції Павло Петренко заявив, що чиновники, які обіймали керівні посади за часів президентства Віктора Януковича, будуть звільнені протягом десяти днів після набуття чинності закону про люстрацію.

За його словами, закон містить імперативну норму, відповідно до якої особи, які займали найвищі керівні посади за часів режиму Януковича і перебували на цих посадах більше року сукупно з 2010 по 2014 рік, – такі особи підпадають під так звану трудову люстрацію і повинні бути звільнені з державного апарату протягом десяти днів із моменту набуття чинності закону.
9 жовтня Президент України таки підписав закон про люстрацію, отож, імператив через кілька днів мав би вступити в дію.
Наше видання вирішило зробити моніторинг і з’ясувати, до кого із прикарпатців можна його застосувати і кого протягом наступних десяти років ми не побачимо у владних кабінетах.

Для початку звернемося до Закону України «Про очищення влади» та з’ясуємо, про яку категорію осіб йдеться і чи є такі серед прикарпатців.

Отож, ЗУ передбачає 9 критеріїв (стаття 3), на основі яких буде здійснюватися очищення влади. Ми вирішили в цьому матеріалі розглянути тільки дві забори, не проходження яких передбачає безпосереднє застосування згаданого нами імперативу автоматичного звільнення і не можливості таким людям аж десять років працювати в органах державної влади:
Перша заборона застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Друга заборона застосовується до осіб, які займали посаду (посади) у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням.

ЗАБОРОНА ЩОДО ОСІБ, ЯКІ СУКУПНО В ПЕРІОД ПРЕЗИДЕНТСТВА ЯНУКОВИЧА НЕ МЕНШЕ РОКУ ОБІЙМАЛИ ПОСАДИ

Серед перелічених десяти категорій посад (міністрів, заступників міністрів і т. д.), які підпадають під дію першої заборони є дві, які безпосередньо стосуються регіонального рівня.

Отож, відповідно до закону України «Про очищення влади», заборона працювати в державних органах стосується осіб, які обіймали сукупно не менше одного року посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

1) керівника, заступника керівника територіального (регіонального) органу прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику, податкової міліції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі» та 2) «Голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, голови обласної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації, їх перших заступників, голови районної державної адміністрації»;
Щодо прокурорів, то за період правління Януковича у Івано-Франківську їх встигло побувати аж три: Михайло Гошовський (1,7 місяців – з 2005 по вересень 2011 року), Олександр Каліфіцький (2 роки – з 2011 по жовтень 2013) та Олег Хряпа, якому не судилося пропрацювати рік на посаді Прокурора нашої області (до приходу на Івано-Франківщину був заступником прокурора Вінницької області).

Отож, двоє із трьох прокурорів нашої області підпадають під люстрацію – Михайло Гошовський та Олександр Каліфіцький. Якщо другий зараз на жодну державну посаду точно не претендує, оскільки про нього вже «давно ні слуху, а ні духу», то Михайло Гошовський вже її (посаду) має.

Сьогодні Михайло Гошовський працює на посаді Прокурора Львівської області. Враховуючи той факт, що сукупно на посаді керівника регіонального органу прокуратури України він пропрацював більше року (Івано-Франківську прокуратуру очолював більше півтора року), то відповідно до закону «Про очищення влади» вже наступного тижня Львівщину очікують кадрові ротації та звільнення теперішнього обласного прокурора.

Щодо начальників управління СБУ в Івано-Франківській області, то їх було за цей період всього три – Михайло Курник (до серпня 2011 р.), Геннадій Грищенко (серпень 2011 по грудень 2012 року, тоді до вересня 2013 – голова УСБУ у Закарпатській області), Андрій Кміта (з квітня 2013).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Щодо Михайла Курника та Андрія Кміти, то їх доля нам на сьогодні не відома.

Натомість Геннадій Грищенко з 17 квітня 2014 року очолює правління СБ України у Дніпропетровській області. В сокупності в нього набереться не на один рік роботи на посаді керівника регіонального управління СБУ. Тому і на Дніпропетровщину чекають кадрові зміни та прихід нового голови СБУ.
Серед колишніх начальників управління МВС в Івано-Франківській області ні Василю Варцабі, ні Олегу Салу про роботу в державних органах до 2024 року не варто навіть задумуватись. Зрештою, судячи із ситуації, вони це знають, адже нікуди і не сунуться. Натомість Василь Фелик має ще всі шанси повернутися в правоохоронні органи, адже люстрація його не зачіпає.
Переходимо до голів ОДА, їх перших заступників та голів РДА.

Вірою і правдою протягом майже всього періоду правління Януковича Івано-Франківську ОДА очолював Михайло Вишиванюк (2010 – листопад 2013 рр.). Тому найближчі десять років Михайла Васильовича ми не зможемо побачити в жодній державній структурі.

І весь цей час біля Михайла Васильовича на посаді першого його заступника був Василь Плав’юк. Сьогодні Василь Плав’юк працює заступником голови правління Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз», що є державною структурою. Отож, і йому прийдеться попрощатися із своєю досить непоганою роботою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тепер переходимо до голів РДА, які сукупно обіймали цю посаду не менше одного року в проміжку між 2010 та 2014 роками.
Таких, до речі, назбирається чимало, зокрема: Богородчанська РДА – Єфімчук Володимир; Верховинська РДА – Гондурак Василь; Городенківська РДА – Іван Мороз Галицька РДА – Івасишин Григорій; Долинська РДА – Петро Шкутяк (до жовтня 2011 р.), Олександр Криницький (жовтень 2011 по квітень 2013 рр.); Калуська РДА – Петрів Василь; Косівська РДА – Шинкарук Ярослав; Коломийська РДА – Негрич Михайло; Рогатинська РДА – Челядин Марія, Йосип Нижник (з листопад 2011); Рожнятівська РДА – Філіпович Микола; Надвірнянська РДА – Калічко Володимир; Снятинська РДА – Рябошапко Андрій; Тлумацька РДА – Сенів Василь; Тисменицька РДА – Ігор Овчар.

Ось перелік прикарпатців, які підпадають під заборону ЗУ «Про очищення влади», а отже не пройдуть процес люстрації.
Кільком із них прийдеться попрощатися із своєю сьогоднішньою роботою – це Василю Сеніву, який зараз очолює головне управління будівництва, архітектури та ЖКГ Івано-Франківської ОДА, Григорію Івасишину, що трудиться на посаді заступника директора агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА, та Петру Шкутяку, який очолює КП «Єдиний розрахунковий центр».

Всім іншим звільнення звісно не грозить, бо більшість із них зараз або тимчасово безробітні, або працюють в приватних структурах. Проте, їх прізвища в органах державної влади до 2024 року ми таки не побачимо. Щоправда, деякі з них – Ярослав Шинкарук та Андрій Рябошапко хочуть таки повернутися у владу та зараз борються за виборні посади (вони балотуються кандидатами в народні депутати), на які дія закону про люстрацію не поширюється.

І на завершення про ЗАБОРОНУ ЩОДО ОСІБ, ЯКІ ЗАЙМАЛИ ПОСАДУ З 21 ЛИСТОПАДА 2013 ПО 22 ЛЮТОГО 2014 РОКУ ТА НЕ БУЛИ ЗВІЛЬНЕНІ В ЦЕЙ ПЕРІОД З ВІДПОВІДНОЇ ПОСАДИ ЗА ВЛЛАСНИМ БАЖАННЯМ.
Тут згадаємо про Василя Чуднова, який побув на посаді голови ОДА всього три місяці та виявився справжнім щасливчиком. Адже зайву про звільнення написав 21 лютого, тому під закон про люстрацію не попадає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Лілія Паляниця

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності