Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Із Якутії в Москву мандрує шаман “виганяти Путіна”

Якутський шаман Олександр Габишев вже 4 місяці йде уздовж далекосхідних трас в сторону Москви, звідки в 2021 році має намір вигнати Володимира Путіна.

Шаман вважає президента Росії породженням темних сил, з яким під силу впоратися тільки шаману. За майже 2 тисячі кілометрів шляху Габишев поспілкувався з сотнями водіїв, відео з його проповідями набрали більше мільйона переглядів, а в Читі місцеві опозиціонери збираються провести для нього зустріч-мітинг. Кореспондент видання “Сібір.Реаліі” пройшов з шаманом кілька кілометрів і переконався в тому, що російська глибинка готова повірити в будь-яку містику – лише б допомогло.

100 кг за спиною
Олександра я зустрів на федеральній трасі “Амур” в 220 кілометрах від Чити, на підході до села Новоберьозовка Забайкальського краю. Невисокий чоловік у спецівці тягнув за собою візок з саморобним державним номером “Якутія 14”, на якому вмістилися всі його пожитки – збірна юрта, буржуйка, одяг і харчі. Незважаючи на алюмінієвий каркас, навантажений візок, за словами мандрівника, важить під 100 кілограмів.

– Я з Якутська, мені 51 рік. Маю вищу освіту, істфак Якутського держуніверситету, але за фахом не працював. Був зварювальником, двірником – робітничі професії, – представився Олександр.
Супроводжує його тезка Олександр з Сахаліну – блондин з бородою в похідних сонцезахисних окулярах і з рюкзаком за спиною. Він здійснює навколосвітню подорож автостопом, але, зустрівши шамана, вирішив, що частину шляху вони пройдуть разом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Я вірю у дива. Раз в 500 років народжується людина, яка здатна змінити світ. Можливо, Олександр і є така людина. Безліч людей зупиняються – хтось руку потиснути, хтось сфотографуватися, хтось продуктами допомогти. А коли я зустрів Олександра, у мене був хороший запас часу і інтерес до цієї людини, я вирішив присвятити йому 15-20 днів подорожі – пройти разом до Чити. Може бути, хтось замінить мене далі за Читою, подивимося.

Сахалінець – противник публічності, на відміну від шамана, який постійно спілкується з журналістами і блогерами. В YouTube розміщені вже десятки роликів з його участю, загальне число переглядів яких перевалило за мільйон.

– Льоха Кочегар (автор найбільшого опозиційного Youtube-каналу в Читі, на який підписані 28 тисяч осіб) недавно поїхав. Пройшов з нами частину денного шляху, навіть трохи протягнув візок. Назнімав матеріалу, поїхав. Він, до речі, вже погодив в Читі з владою народні збори (так Олександр називає мітинг) на 12 липня, зараз шукає місце. Я прийду, там буду говорити. Що – поки секрет, там дізнаєтесь. Ось, всіх закликаю туди, хто зупиняється.

Народна любов
А зупиняються так часто, що швидкість подорожі знижується до 2,5-3 кілометрів на годину, майже в 2 рази повільніше звичайної пішої прогулянки. 5 кілометрів шляху ми разом подолали за півтори години, майже половину цього часу Олександр спілкувався з шанувальниками – я нарахував 11 машин і один мотоцикл. З тих же, хто проїжджав повз, кожен 3-4-й водій сигналив Якутії в знак підтримки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИЯкутського шамана у Кремлі визнали психічнохворим та водночас агентом ЦРУ

– Нам за день потрібно проходити мінімум 20 кілометрів, щоб укластися в графік. Але через паузи (ми так називаємо зупинки на спілкування) цю відстань вдається пройти тільки годин за 8. Самі бачите, народна любов – що тут поробиш? – розводить руками шаман.
Перехожі в основному фотографуються і знімають подорожнього для соцмереж, багато хто хоче допомогти – хтось їжею, хтось грошима. При мені шаману передали близько 2 тисяч рублів, упаковку печива, чебурек, кілька пляшок води, жменю цукерок і фруктів. А житель Новоберьозовки, побачивши Олександра з вулиці свого села, спочатку дізнався, що потрібно, а потім підвіз овочів із зеленню.

За Путіна і за шамана
– Я виходив з Якутська в березні з 3 тисячами рублів в кишені. У нас була ще зима, 40 градусів. Спав в зимовій юрті. Народ відразу почав допомагати, підтримувати – тому і пройшов вже стільки. Спочатку від грошей відмовлявся, але люди ображалися, став брати. Тепер ось в готелях зупиняюся, коли по дорозі трапляються. Якщо народ допомагає, значить, треба йти далі.

Дальнобойщики помогли деньгами и попросили в Москве замолвить за них слово

Більшість водіїв підтримують політичні погляди Олександра, лають Путіна і уряд. Приводів для цього в забайкальській глибинці повно.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– Раніше працював на водовозці, он звідти воду возив (показує в бік невеликого дерев’яного будинку на околиці Новоберьозовки). Зараз роботи не стало, село загинається. Поїхав звідси в Шерловую (мономіст близько великого вугільного розрізу в 250 км на південь), тут батьки живуть – до них в гості приїхали. Сам вахтами змушений працювати, і в Шерловій вже роботи майже не стало, – шкодує Іван, житель Новоберьозовки, той, що привіз овочі.

Мені подобається, що Олександр не боїться свою думку висловити і йде за нею, – це я підтримую. Сильна людина, молодець!

– Все-таки ті багатства, які вибираються з землі, хоча б 50-70%, повинні залишатися на землі, в муніципальному бюджеті. У нас, в Газімуро-Заводському районі (в цьому районі розташовані найбільші родовища золота в Забайкаллі, працює “Норільський нікель”), повинні бути вже золоті дороги. Золота багато видобувається, але нічого не залишається, все йде, – розповідає Андрій, житель села Газімурскій Завод.

Парень приехал на мотоцикле из Новоберёзовки, чтобы сфотографироваться

Серед тих, хто зупинявся поговорити зі мандрівним шаманом, знайшлися і прихильники президента Росії, налаштовані, втім, цілком дружелюбно і до того, хто зібрався його “виганяти”.

– Я підтримую Олександра. І Путіна теж підтримую. Вважаю, що з того стану, в якому країна була, він все-таки її трошки підняв. Мені подобається, що Олександр не боїться свою думку висловити, – це я підтримую. Сильна людина, молодець! У нас його вже чекають, – потиснув руку Якутії водій малолітражки з номерами Республіки Бурятія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У пікові паузи на трасі накопичувалось до п’яти машин одночасно – одних паломників, як їх називає Габишев, змінювали інші. Сценарій один – рукостискання, фото, кілька теплих слів, часом невелика допомога.

По дорозі шаман повідав про те, як він розуміє мету свого походу.
– Демократія повинна бути без страху. Зараз люди бояться говорити, бояться, що їх звільнять, зарплати позбавлять. Просто у нас державна сила безмежна, демонічна. Народ в штучну депресію загнаний. Природну депресію знахар вилікує махом, а цю, штучну, тільки чаклунство. Чаклун нагнав свою ілюзію страху, депресію на всю країну, але білий чаклун – такий, як я, – зможе це мана розвіяти. Політик тут марний, тільки чаклунство на чаклунство.

Путін також державність намагається зміцнити в усьому світі – в Північній Кореї, Сирії … А в європейських країнах, в США державна влада врівноважена народовладдям. Трамп в Америці намагається це порушити, але поки не виходить. Рівновага має бути – між державною владою і народом. І боротьба за рівновагу йде часом, так, кривавими методами, якщо тиранічні державні режими не дають демократичним способом врівноважити їх владу. І Путін буде захищати державність, яку ми зараз спробуємо врівноважити народовладдям, – каже наївний шаман Олександр.

– І як саме ви збираєтеся врівноважувати державність народовладдям? На першому ж неузгоджену заході вас затримають, хто ці збори проводитиме?

– У Читі ж організували народні збори самі, і в інших містах зможуть. Сам народ це зробить. І це Чита, а Новосибірськ взагалі просунуте місто, там такі політики знайдуться, і ще не такі збори проведуть. Коли гармонія буде, з сильною державною машиною ужитися ще можна. Тому люди до мене тягнуться, до моїх ідей народовладдя. Тому що жорстоко страждають від державної машини, а там, нагорі, не розуміють. Мирно б погодилися вирівняти народ з владою, добре б жили, як в Європі. Так, державність там є, але вона через суди регулюється, через вибори. А тут немає, рівновага порушена. Тому і з’являється шаман-воїн, щоб відновити гармонію. Я зараз іду і завдяки сучасним технологіям всім про себе, свої ідеї розповідаю. Ми ведемо боротьбу. Новий світ настане, він уже йде моєї ходою. Там старий (показує вперед), а там новий (обернувся назад). Так я і йду, новий світ несу за собою. Після цих змін всі країни захочуть як ми жити.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Чита – перше велике місто на шляху Олександра. На Читу шаман покладає особливі надії. Проте, як саме він збирається діяти і на що розраховує, формулює досить розпливчасто. Але мирний спосіб зміни влади для нього краще будь-якого іншого: “Нам крові не треба”.

– Все з Чити почнеться. На народних зборах будуть сказані магічні слова. Полум’я спалахне в Читі – тут серце Росії зараз. І піде в Бурятії. Потім Іркутськ спалахне, Красноярськ, Новосибірськ і так далі. Але багато що залежить від самих чітінцев, вся Росія на них сподівається. Якщо підведе, Росія вже не встане. Я-то піду, навіть якщо не вийде збори. Буду йти далі, як метелик на полум’я, поки не згорю, – Бог велить.

– При якій чисельності народу збори будуть успішними?

– Я не знаю, я не політтехнолог. Чим більше тим краще. Я налаштований оптимістично. Якщо збори пройдуть добре, я стану сильнішим і буду далі йти ще впевненіше. А в Москву прийду з цілою армією. Люди самі народні збори влаштовувати будуть. Якщо навіть Путін не піде, то народ хоча б цими зборами згуртується.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Програма” шамана
Новий світ в його розумінні цілком узгоджується із загальноприйнятими в більшості великих демократичних країн ідеями децентралізації влади і сильних муніципалітетів.

– Основа основ – місцеве самоврядування, зміцнювати народ потрібно через нього. Ми ж в 90-х до цього йшли, суверенітет брали, відділялися ж від Росії.

– Але союзні республіки з СРСР відокремилися …

– Мають право. Навіщо силою тримати? Хто відділяється – нехай відділяється. Якщо Росія буде країною вільної, що розвивається, навпаки, до нас будуть іти, союз шукати. Чого боятися відділення? Давно вже XXI століття надворі, ніхто вже не будує імперій, як в XVIII столітті. Тільки наші маразматики. Куди хто дінеться? Залишимося разом, торгувати будемо, співпрацювати, любити один одного. Самі будемо на своїй землі управлятися.

“Кілька разів мало в психушку НЕ запихали”
Коли денний 20-кілометровий ліміт руху був вичерпаний, почали шукати місце для стоянки. Гравійне узбіччя, відсікає трасу від зеленої лісосмуги, вибрали місцем привал – через велику кількість каменів. Адже якщо краю юрти і намету не притиснути до землі, то степовий забайкальський вітер їх потягне.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Шаман зі своїм супутником накрили імпровізований стіл з усього, що послала федеральна траса. Машини продовжували зупинятися. Спочатку під’їхала сім’я з Якутії, котра направляється до Байкалу на відпочинок – залишили фруктів. Потім підтягнувся читинец, який зізнався, що його хвилює “кровожерливість будь-яких революцій”. Габишев з помідором в руці вів бесіди з “паломниками”, зрідка відволікаючись на фото.

Коли ми залишилися одні, Олександр розповів, що якийсь час після смерті дружини жив в лісі, потім став шаманом.

– Я ж божевільним був 3 роки. Добре, що мене мати в ліс відправила, а так в психлікарні зараз лежав би. Сільські хотіли мене відправити лікуватися.

– Це про вас писали в якутської газеті? Про відлюдника, який жив в лісі і побудував каплицю, бо померла дружина? Його ще взимку конярі врятували від холодної смерті?

– Так, бачите. Кажу ж, що все село знала про моє божевілля. Але зараз-то я нормальна, адекватна людина, бачите?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– А ви не боїтеся, що вас можуть знову спробувати відправити до психіатричної лікарні?

– Звичайно, спробують. Нехай намагаються. Я знаю, що мене Бог береже. Звичайно, я трохи божевільні слова кажу – ось моє слабке місце. Користуйся, владо.

Повечерявши, два Олександра почали розгортати табір. Високі кілки скелета юрти і натягуваний поверх яскраво-синій матеріал подібно маяку знову почали притягувати все нових цікавих, охочих поспілкуватися з шаманом. Так буде, поки не стемніє, розповідає сахалінец. А вранці знову в дорогу. І так до серпня 2021 року, розраховує сам Габишев. Якщо тільки Путін раніше у відставку не піде, тоді місія шамана закінчиться.

– Я ж в Бога вірю, в Христа. Він зробить з мене людину. Всю силу у мене відбере – і я стану простою людиною. Шаман ж приречений на самотність, а я одиноким завжди бути не хочу.

– Ви вважаєте, що якщо Путін піде, все зміниться на краще?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для мене відхід Путіна буде перемогою. Головне перемогти демона, а люди з людьми самі розберуться. Знайдуться сильніші сєчіних і медведєвих, знайдуться розумніші за них. Інші партії відродяться, нехай Жириновський йде, Зюганов, Навальний – вперед. Головне, що вони люди, нехай йдуть у владу, а народ там розбереться, кого вибрати.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності