Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Ізраїль оголошує карантин локдаун і водночас просить Україну пустити хасидів з Білорусі (відео, фото)

Уряд Ізраїлю впроваджує другий загальнонаціональний карантин через Covid-19, а в цей же час просить Зеленського-Шмигаля пустити сотні хасидів-паломників, які зібралися на Білорусько-Українському кордоні до Умані, хоча ще нещодавно сам просив їх не пускати в Україну!

Масштабний локдаун в Ізраїлі стартує у цю п’ятницю, коли святкуватимуть єврейський Новий рік, і триватиме не менше трьох тижнів.

Натомість тисячі хасидів летять з Ізраїлю до Умані на святкування, попри заборону іноземцям в’їжджати.

Хасиди летять до Білорусі, а звідти намагаються заїхати в Україну.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу сказав, що обмежувальні заходи “дорого коштуватимуть всім нам”, але кількість нових випадків Covid-19 зросла до 4 тисяч щодня (хоча в Україні, більшій за кількістю населення від Ізраїлю, таких три тисячі на день).

ФОТО: Білоруські ЗМІ

На цьому тлі один з найвпливовіших політиків єврейської держави, Яаків Ліцман, міністр житлового будівництва і колишній міністр охорони здоров’я, навіть подав у відставку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ліцман, котрий очолює ультраортодоксальну єврейську партію, заявив, що ці заходи не дозволять євреям відзначити свої релігійні свята, зокрема Йом Кіпур (День спокути), найбільш священний день у єврейському календарі, що припадає на 27 вересня.

За даними американського університету Джонса Хопкінса, в Ізраїлі від Covid-19 померло 1108 людей, понад 153 тис. інфікованих.

В останні тижні Ізраїль, де проживає близько дев’яти мільйонів людей, щодня повідомляв про понад 3 тисячі нових випадків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У недільному телезверненні прем’єр-міністр заявив, що ця цифра зросла до 4 тисяч на добу.

Заходи, які він оголосив, будуть наймасштабнішими в Ізраїлі з моменту першого карантину, що діяв з кінця березня до початку травня.

ФОТО: Білоруські ЗМІ

Деталі обмежень:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • у приміщенні можуть збиратися групи не більше 10 осіб, на вулиці – не більше 20;
  • закриваються школи і торгові центри;
  • жителі країни не можуть віддалятися від своїх будинків більш ніж на 500 метрів. Виняток – поїздки на роботу;
  • недержавні установи і компанії можуть залишатися відкритими, але не можуть приймати клієнтів;
  • продовжують працювати супермаркети і аптеки.

Нетаньягу визнав, що ізоляція завадить єврейським громадам відзначити релігійні свята, коли сім’ї зазвичай збираються разом.

Це не те свято, до якого ми звикли. Цього разу ми, звичайно ж, не зможемо зібрати всіх родичів за одним столом“, – сказав він.

Обмеження на збори в приміщенні серйозно вплинуть на молитовні служби в синагогах.

За оцінками міністерства фінансів Ізраїлю, другий локдаун коштуватиме економіці, яка перебуває в рецесії через пандемію, 1,88 млрд доларів.

Це ображає і зневажає сотні тисяч громадян, – написав у своїй заяві про відставку пан Ліцман. – Де ви були раніше? Чому єврейські свята стали зручним приводом для боротьби з коронавірусом“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Міністр внутрішніх справ Ар’є Дері, який очолює іншу ультраортодоксальну партію, заявив у відео, опублікованому в Twitter, що підтримує заплановані обмеження і що їх недотримання дорівнюватиме вбивству.

Звертаючись до кабінету міністрів під час голосування щодо карантину, Біньямін Нетаньягу заявив, що шкодує про відставку Ліцмана.

Однак ми маємо рухатися далі та ухвалювати рішення, необхідні Ізраїлю в добу коронавірусу“, – додав він.

ФОТО: соцмережі

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саме пан Дері і Міністерство внутрішніх справ Ізраїлю попросило, аби хасидів, які скупчилися на українсько-білоруському кордоні, пропустили до України.

Про це повідомив у Facebook заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін.

Ми з розумінням ставимося до зусиль Ізраїлю сприяти пропуску вказаних людей в Україну, у тч отримане сьогодні дипломатичними каналами звернення міністра внутрішніх справ Ізраїлю на адресу президента України“, – повідомив пан Єнін.

Водночас, за його словами, це питання може вирішуватися лише шляхом перемовин урядів двох держав.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Заступник міністра закордонних справ нагадав, що заборона на в’їзд іноземців до України діятиме до 28 вересня, а МЗС звернулося до Білорусі з проханням не пропускати іноземців, яким Київ заборонив в’їзд.

Натомість ввечері 15 вересня речниця президента Білорусі Олександра Лукашенка Наталя Ейсмонт заявила, що Мінськ пропонує возити хасидів “зеленим коридором” прямо до Умані і назад в аеропорт.

Відео, зняте на Білорусько-Українському кордоні:

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності