Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Канали закодували, але вихід є

У ніч на 29 січня українці втратили доступ до 23 популярних українських телеканалів на супутнику. Їх сигнал закодували.

Щоб зрозуміти мотивацію медіахолдингів, спробуємо розібратися зі специфікою надання телекомунікацій. Аби дивитися телебачення, треба обрати спосіб трансляції. 1111111111

В Україні таких способів є декілька:

Безкоштовне cупутникове телебачення передбачає встановлення так званої «тарілки» – приймача, який дозволяє транслювати велику кількість телеканалів.

Cупутникове ТБ не вимагає регулярної абонплати. Глядачі платять тільки при встановленні тарілки. Однак для такого способу трансляції характерна низька якість або повна відсутність сервісного обслуговування. Крім того, самовільне розкодування каналів фактично є піратством і переслідується законом. Натомість, щоб розкодувати низку каналів у дозволений законом спосіб, треба викласти чималу суму. Через погані погодні умови супутник може часто виходити з ладу, «шуміти».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Саме користувачі супутникового телебачення насамперед постраждають від закодування українських телеканалів.

Цифрове ефірне телебачення Т2 – це технологія ефірного цифрового телебачення, яка поступово впроваджується в Україні. Наразі Т2 надає користувачам можливість безкоштовно переглядати 32 ефірні телеканали.

Формат Т2 не передбачає абонплати, однак для користування потрібно мати тюнер Т2 та антену. Серед недоліків – обмежена кількість каналів та відсутність рейтингових світових каналів. Також Т2 залежний від погодніх умов.

Платний спутник – те саме супутникове телебачення, але в законний спосіб. Для підключення до платного супутника потрібно придбати спеціальний тюнер (близько 1100 грн) або щомісяця оплачувати його оренду – приблизно 30 грн. Абонплата залежить від кількості каналів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Провайдери пропонують низку пакетів на суму від 50 до 250 грн на місяць.

Кабельне ТБ, IPTV, OTT: глядачі, чиї телевізори мають функцію Смарт ТВ, можуть скористатися альтернативним методом перегляду телеканалів. Для цього можна використовувати сервіс IPTV, який надають деякі Інтернет-провайдери і транслюють канали через мережу. Або ж  ОТТ-сервіс, який не залежить від Інтернет-провайдера: Megogo, Divan. TV, Oll. TV, Omega TV, YouTV, Sweet. TV або інший. Закодування.

Чому саме зараз?

Питання закодування українських інформаційно-розважальних телеканалів назрівало упродовж тривалого часу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Власники телеканалів вважають, що їхня продукція має бути доступною глядачам не безкоштовно, а за гроші, як це відбувається у країнах Європи. Для телекомпаній їхня діяльність – це бізнес, тому вони хочуть отримувати плату за надання можливості дивитися їхні програми. Сигнал, який в Україні ловлять через «тарілку», насправді є технічним, він призначений виключно для провайдерів телевізійних послуг. Якщо встановити тарілку та дивитися супутникові канали напряму, то фактично це буде вважатися піратством.

Також технічний сигнал українських телеканалів через супутниковий зв’язок може потрапити до Європи. Таким чином європейці можуть дивитися безкоштовне українське телебачення. А це є порушенням норм та законів ЄС. Там супутникові канали доступні майже виключно у складі спеціальних пакетів включно з встановленням тарілки.

2222222222222222

Від 28 січня 2020 року закодовані чотири найбільші медіагрупи: StarLightMedia, 1+1 media, InterMediaGroup та «Медіа Група Україна». Усього з вільного доступу зникнули 23 супутникові канали: СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, «Оце», «1+1», «2+2», ТЕТ, «ПлюсПлюс», «УНІАН», «Бігуді», «Інтер», НТН, К1, К2, «Мега», «Піксель», Zoom, «Enter-фільм», «Україна», НЛО ТБ, «Індиго TV».

У той самий час, деякі українські канали залишаться у відкритому доступі, серед них: суспільний мовник UA Перший, державні канали Рада і Культура, регіональні канали, а також інформаційні: Прямий, 5 канал, Еспресо ТБ, NewsOne, 112 канал, ZIK.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У близько 4,4 млн помешканнях безкоштовно дивляться супутникове телебачення.

Стосується це винятково користувачів супутникових тарілок з технічним сигналом, які не підключені до офіційних провайдерів. А це більшість тих, хто дивиться телебачення через супутник (у близько 4,4 млн помешканнях безкоштовно дивляться супутникове телебачення). Користувачі цифрового ефірного та супутникового зв’язку від платних провайдерів змін не відчують. Також зміни не стосуватимуться тих, хто переглядає канали за допомогою Інтернет-мережі та Смарт-ТВ.

Який вихід?

Якщо власники «тарілок» не планують відмовлятися від супутникового зв’язку, вони можуть міксувати доступ до ТБ: закодовані канали дивитися на Т2, а «вільні» – через відкритий супутник. Для цього можна купити комбо-ресивер, що поєднує функціонал супутникових і Т2-приставок. Таке обладнання коштує від 800 грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також глядачі можуть підключити мобільне ТБ. Його транслює трійка українських мобільних операторів: Київстар, Водафон та Лайфсел. Тарифи дещо нижчі, аніж у ОТТ-сервісах. Користувачі, підключені до IPTV, OTT-сервісів за допомогою Смарт-ТБ або спеціального обладнання, також зможуть продовжити перегляд всіх телеканалів на умовах їх провайдера.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності