Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

«КАРТА ПОЛЯКА» І ДИВНИЙ СОН УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ

Українцям з польським корінням обіцяють легке отримання громадянства західних сусідів. Польський Сейм схвалив пільги для власників карти поляка.

Їм відразу будуть давати вид на проживання, а через рік – польський паспорт.

Крім того, “новим полякам” дадуть «підйомні» в розмірі 6 тисяч злотих (42 тис. грн) як часткову компенсацію на оренду квартири, курси мови або підвищення кваліфікації.

Нові правила запрацюють з наступного року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як пояснив депутат правлячої партії “Право і Справедливість” Міхал Дворчік, цей закон прийняли для того, щоб допомогти етнічним полякам з території країн колишнього СРСР переїхати до Польщі і влаштуватися там.

За різними оцінками, “зарубіжних поляків” – приблизно мільйон осіб, особливо багато таких на Галичині, яка до війни перебувала під владою Польщі.

Що дає польська “грін-карта”?

kpol2За вісім років, поки видають карту поляка, документ отримали 160 тисяч осіб, майже половина з них – українці.

“Корочку” дають на 10 років з правом продовження. Польська “грін-карта” давала українцям ряд привілеїв, наприклад, право на роботу без будь-яких папірців, безкоштовне навчання, екстрену медичну допомогу, знижки на проїзд в поїзді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тепер, прогнозують експерти, інтерес до карти різко зросте.
Краєзнавець Олесь Чаплинський прогнозує:

А так як у нас у половини Львова – польське коріння, буде ажіотаж.

Напливу клієнтів чекають архіваріуси. Претендентам на отримання карти потрібно довести, що бабусі-дідусі або їх батьки були поляками. Для цього потрібно принести в консульство архівний документ про предків (свідоцтва про народження, хрещення, шкільні дипломи, довідки про службу в польській армії).

У Центральний історичний держархів України у Львові, де видають потрібні довідки для отримання заповітної карти, щорічно звертаються близько двох тисяч чоловік. Глава відділу архіву Ігор Смольський говорить, що їх кількість постійно зростає. В останні два роки свій родовід захотіли дізнатися на 20-30% більше людей, ніж раніше.

Мовні групи переповнені

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ажіотажу також очікують на мовних курсах, адже для отримання карти поляка потрібно пройти співбесіду у консула польською мовою, а також знати історію і культуру Польщі. Директор однієї з мовних шкіл Галина Фурдак розповіла:

У нас вже переповнені всі групи. Про те, що приймуть закон про громадянство для власників карти поляка, стало відомо ще в січні. Охочих вивчити польську стало більше приблизно на третину.

Чи буде колись «карта українця»?

Споглядаючи, як Уряд Польщі дбає про поляків закордоном і заохочує їх до повернення додому, на їхню історичну батьківщину, починаєш заздрити полякам білою заздрістю.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І як тут не заздрити, коли розумієш, що в цей час в Україні все робиться навпаки – так, щоб корінне населення, українців, примусити чимшвидше забратися з Батьківщини у далекі світи на пошуки кращої долі? Фактично відбувається такий собі геноцид нації. А, вірніше сказати – триває, бо він ніколи і не припинявся, тільки зараз перейшов у приховану стадію. Тому говорити про те, що колись таки Україна дочекається того, щоб започаткувати свою «карту українця» для своїх колишніх громадян закордоном з подібними пільгами, які існують у Польщі для власників «карти поляка», й годі уявити, хоча так хочеться…

…Хочеться бачити, як під українськими консульствами і посольствами в США, Канаді, Австралії, Аргентині, будь-якій країні ЄС вишикувані черги представників української діаспори, які б знали, що дома, в українській державі, нарешті мир і при владі таки справжній український уряд зі справжніх українців, що на них тут чекають і тут їм буде краще, ніж на чужині. Але поки про це залишається тільки мріяти у снах, мріяти про те, що за інших обставин цілковито могло б бути реальністю.

Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності