Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Хто гальмує реформування швидкої медичної допомоги на Прикарпатті?

Працівники Івано-Франківської станції швидкої і невідкладної медичної допомоги невдоволені бездіяльністю функціонерів обласного департаменту охорони здоров’я, які, з їх слів, уперто не виконують рішення органів місцевого самоврядування щодо збереження Івано-Франківської та Калуської станцій швидкої медичної допомоги як юридичних осіб і створення територіального медичного об’єднання. З даного приводу профспілковий комітет Івано-Франківської станції швидкої і невідкладної медичної допомоги поширив заяву. Подаємо тут її текст у повному обсязі:

З 1 січня набрав чинності закон «Про екстрену медичну службу». Згідно законодавства, реформа швидкої допомоги  має вивести на однаковий рівень стан доступності до цієї галузі як мешканців міста, так і мешканців села. В цьому однозначно є позитивний аспект, адже на сьогоднішній день така доступність для мешканців сіл дещо обмежена.

Не чекаючи результатів медичної реформи в пілотних регіонах, уряд розпочав реформування медицини, і зокрема служби швидкої медичної допомоги по всій Україні.
Саме в даному законі «Про екстрену медичну службу» закладений камінь спотикання. Нормативно-правова база передбачає дві можливі форми організації служби швидкої допомоги.
Центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф може бути унітарним, тобто самостійним закладом, який об’єднає усю службу. Тоді існуючі станції позбуваються права на будь-яку самостійну господарську діяльність.
Друга форма – територіальне медичне об’єднання, на чолі якого знаходиться центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф. Він об’єднає господарюючі суб’єкти і, на правах юридичних осіб, вони проводитимуть самостійне господарювання. Таким шляхом пішли Луганська, Дніпропетровська, Черкаська, Тернопільська, Львівська області, Крим.
Згідно реформи швидкої допомоги  у центрі екстреної медичної допомоги і медицини катастроф буде єдина диспетчерська служба в області. Якщо на сьогодні диспетчер у кожному районі приймає виклик від свого територіального населення, то після реформи центральна диспетчерська в обласному центрі прийматиме усі телефонні виклики, визначатиме, яка машина є найближчою до проблеми і відправлятиме її на виклик.

Яка ж ситуація в Івано-Франківській області?
В січні створено  «Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», який очолив хірург зі Львова пан Володимир Похмурський.
Не будемо вдаватися в подробиці, яким чином названий пан отримав  цю посаду, яка передбачає, як мінімум, наявність  вищої кваліфікаційної категорії за фахом «Організація управління охороною здоров’я» та стажем роботи для головного лікаря обласного медичного закладу не менше 8 років, зате має впливових родичів та підтримку очільника департаменту охорони здоров’я області.
Завершується 2013 рік і давайте підведемо підсумки новоспеченого центру екстреної медицини.
Не створено жодної бригади екстреної допомоги при територіальному центрі; не приєднано до центру жодного районного відділення швидкої допомоги; не розпочато будівництво оперативно-диспетчерської служби, хоча обласна рада передала центру приміщення обласного психо – неврологічного диспансеру. Але дане приміщення не влаштовує головного лікаря  центру екстреної медичної допомоги, бо туди треба вкласти кошти (на ремонт приміщення, обладнання і т.д.), які ймовірно вже розбазарені.
Набагато легше захопити територію та відремонтовані приміщення Івано-Франківської станції швидкої і невідкладної медичної допомоги, чим власне і займається впродовж 10 місяців обласний центр екстреної медичної допомоги. Між іншим, Івано-Франківська швидка впродовж 70 років у цілодобовому режимі надає екстрену та невідкладну швидку медичну допомогу мешканцям обласного центру та прилеглих сіл.
Відбулися сесії міської та обласної рад, в рішеннях яких передбачено залишити Івано-Франківську та Калуську станції швидкої медичної допомоги як юридичні особи і створити територіальне медичне об’єднання.
Але функціонери з департаменту охорони здоров’я вперто ігнорують ці рішення, бо на меті мають будь-якою ціною отримати одноосібне керування екстреною медичною допомогою в області, щоб мати можливість розподіляти фінансові потоки на власний розсуд.
Безперечно медична реформа потрібна, і особливо в службі швидкої медичної допомоги. Працівники станції швидкої медичної допомоги однозначні в одному – будь-які зміни виправдані тільки тоді, коли вони добре обдумані. І головне зараз – не зруйнувати ту систему яка працює, яка приносить людям користь.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Голова профспілкового комітету Івано-Франківської станції швидкої і невідкладної медичної допомоги
Богдан Венник

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності