Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Клад безкорисно передали музею житомиряни

У Житомирській області подружжя пенсіонерів на власному городі знайшло справжнісінький скарб – 90 чеських срібних монет XIV-XV століття. Ці монети – празькі гроші – ходили в Європі, в тому числі і Україна, кілька століть поспіль.

Місцеві жителі припускають, що монети належали тодішньому старості поселення. На той час це були величезні гроші, адже всього за одну таку монету можна було навіть купити корову. А зараз, за словами фахівців, одна така монета коштує якісь 200-300 гривень (приблизно 30 тис. грн) .

Будинок пенсіонерів розташований на пагорбі, найвищій точці села. Клаптик землі, на якому подружжя знайшло скарб, вони купили всього два роки тому.

Все знайдене вони вирішили передати до Коростенського музею, чим здивували істориків, адже вперше за кілька десятиліть люди добровільно передали знайдений скарб до музею. Зараз монети в сховищі, їх ретельно вивчають історики.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Примітно, що за те, що знайдений скарб віддали в музей, пенсіонери від держави не отримають ні копійки !..

 

Нагадаємо, що в жовтні 2005 року під Феодосією був знайдений скарб із 136 мідних монет часів Боспорського царства, що датуються 250-225 роками до н.е. Монети, за які їх власник міг свого часу купити отару овець, знайшли на глибині близько півметра загорненими в тканину, майже зотлілу від часу. Скарб, якому 2200 років, викупив Феодосійський музей грошей.

Влітку 2007 року в лісі на горі Тепе-Оба в районі Феодосії було знайдено найбільший клад в історії незалежної України: більше 10 тис. монет часів кримського ханства. Як розповів директор Феодосійського музею грошей Олександр Олещук, «скарб був знайдений випадково» в глеку (у вигляді чайника), який знаходився на невеликій глибині в лісі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У квітні 2017 року учні чернігівської середньої школи № 24 випадково виявили древній клад із старовинними польськими монетами.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності