Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Кого торкнеться скасування податків на пенсії

1 липня цього року українські пенсіонери зраділи новині про те, що в Україні скасували оподаткування пенсій. Багато хто почав підраховувати, наскільки підніметься розмір їх пенсії з урахуванням того, що податок стягувати не будуть, і пенсія їм дістанеться в повному розмірі.

Детально ж ознайомившись зі змінами податкового законодавства та матеріалами, а також поспілкувавшись зі звичайними пенсіонерами, розумієш, що новина в деяких ЗМІ була подана не зовсім коректно, і у більшості пенсіонерів в голові залишилося сум‘яття і з’явилися питання до розмірів виплат і можливих утримань сум податку.

Спробуємо розібратися в змінах і зрозуміти, яких саме пенсіонерів вони торкнуться.

Варто зазначити, що питання оподаткування та його розміри в Україні регулює Податковий кодекс. Це головний фінансовий регулятор. І копнемо трохи історії. До середини 2014 року згідно із зазначеним кодексом пенсія в Україні не обкладалася податком зовсім. Потім парламентарії кілька разів вносили правки. І станом на червень цього року, тобто до змін, які ми зараз аналізуємо, пенсія обкладалася в розмірі 15%, але тільки та її частина, яка була більше трьох прожиткових мінімумів. Іншими словами, до липневих змін до Податкового кодексу пенсіонер, який одержує пенсію до 3222 грн. (Прожитковий мінімум в розмірі 1074 грн. Х 3 = 3222 грн.) Не платив ніяких податків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але ж більшість пенсіонерів в Україні, зі слів міністра фінансів, отримує пенсію саме в межах трьох прожиткових мінімумів і таких відсотків 90. Більш того, згідно з даними Державної служби статистики України, середня пенсія в Україні в 2016 році становить 1699,50 гривень. Тому основну масу пенсіонерів зазначені зміни абсолютно ніяк не торкнуться. Для них нічого не зміниться.

Згідно зі змінами до Податкового кодексу, з 1 липня 2016 року пенсія буде обкладатися тільки в тих випадках, якщо її розмір буде перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Фактично парламентарі збільшили верхній поріг розміру пенсії, який залишиться без оподаткування. Все що понад, буде обкладатися податком в розмірі 18%.

Тобто пенсія розміром до 10740 гривень обкладатися податком не буде. А різниця понад буде обкладатися. Наприклад, пенсія в розмірі 12000 гривень буде обкладатися наступним чином: 10740 гривень — не обкладаються, різниця 1260 гривень (12000 — 10740) буде обкладатися податком в розмірі 18%. Разом, з пенсії 12000 гривень податок буде дорівнює — 226,80 гривень.

Зміни в податковому законодавстві — хороша ініціатива, але торкнеться вона виключно вузької категорії пенсіонерів, у яких пенсія понад 3222 гривень. Серед пенсіонерів, які отримують понад цієї суми, — колишні судді, прокурори, депутати, міністри, дипломати, співробітники Національного Банку та інші державні службовці вищих рангів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо проаналізувати європейський досвід, то, наприклад, в Швеції абсолютно всі пенсії, незалежно від їх розміру, за винятком кількох видів соціальних виплат, підлягають оподаткуванню. Розмір податку коливається від 30%, в залежності від багатьох факторів.

А ось в Німеччині розмір оподаткування пенсії податком залежить, перш за все, не від віку пенсіонера, а від року його виходу на пенсію. Так, в 2005 році обкладенню податком підлягало тільки 50% від суми всіх видів одержуваних пенсій, і кожен рік відсоток збільшують на 2%. Але, в Німеччині, як і у нас, податком обкладається тільки частина пенсії понад встановленого розміру. Після 2020 року збільшення знизиться з 2% до 1%, і до 2040 року обкладатися, за їхніми планами, буде вся пенсія. Мінімум, який не обкладається, визначається фінансовим органом при призначенні пенсії і залежить від кожного конкретного випадку, але, однозначно підлягає обкладенню податком щомісячна пенсія понад 1500 євро. Одержує таку суму пенсіонер повинен, як правило, здавати в податкову інспекцію декларацію про доходи. На розмір податку також впливає той факт, чи є у літньої людини інші доходи, наприклад, від здачі житла або земельної ділянки в оренду.

Підводячи підсумок, слід зазначити, що мотив парламентаріїв з податкових змін зрозумілий — частково збільшити пенсійні виплати колишнім службовцям високого рангу за рахунок податку, який відтепер не стягуватиметься. Пенсійне ж законодавство в цілому потребує кардинального реформування, так як той розмір пенсії, який отримують українські пенсіонери, є мізерно малим для їх потреб, а пенсіонерів з кожним роком стає більше.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності