Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Команда “По” намагалася прихватизувати Громадську раду при Івано-Франківській ОДА ?

Ранком у четвер, 17 жовтня, в сесійній залі Івано-Франківської обласної ради відбулися установчі збори Громадської ради при Івано-Франківській облдержадміністрації, як дорадчого органу, які зі сміливістю можна назвати типовим прикладом спроби створення «клубу за інтересами» однією групою та нехтуваннями Конституційними правами громадян.73285028_2271308762998409_2433657275982807040_n

Так про час і місце установчих зборів делегованих на них представників інститутів громадянського суспільства (ІГС), якими є різноманітні громадські організації, благодійні фонди, ЗМІ та ін., згідно поданих заяв, було проінформовано телефоном тільки напередодні, 16 жовтня.

Чому повідомлення було зроблено із таким запізненням у часі, стало зрозуміло згодом.

Після того, як згідно Положення Кабінету міністрів України №996, у цьому році завершився дворічний термін попередньої громадської ради 2017-2019 рр. ініціативною групою (президією) старої ради, згідно вимог Положення було оголошено про початок формування нової громадської ради до участі в установчих зборах якої було подано 112 заяв від представлених в області  ІГС.

Зважаючи на те, що Положення Кабміну рекомендує кількість членів ради 35 чоловік, за роки існування громадської ради в ній сформувалася така собі «група впливу», яка перескакуючи із каденції в каденцію, вирішила перетворити дану громадську раду у свій «закритий елітарний клуб-35и», видаючи рекомендацію Положення за встановлену законодавчу норму.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож, першим кроком «членів клубу-35и» відсіяти зайвих від 112 стала відмова у реєстрації людям із письмовими дорученнями від ІГС, раніше заявлені представники яких, через пізнє повідомлення про час зборів, з різноманітних об’єктивних причин самі не змогли прибути в обласний центр на ці збори. Таких виявилося 18.

Зауважимо, що в інших радах проведення таких установчих зборів і подальші засідання громадських рад практикують у вихідний день або у будні, наприкінці робочого дня.

Так, для прикладу, один із відсутніх на установчих зборах був у цей час задіяний на міжнародній правовій презентації проекту з моніторингу доступності судів, в тому числі для людей із обмеженими фізичними можливостями; другий – в міру своїх професійних обов’язків лікаря оглядав призовників перед відправкою їх на строкову службу у ЗСУ; і так усі інші.

Хоча замість кожного відсутнього делегата ІГС із письмовими дорученнями, завіреними мокрими печатками, було направлено інших членів ІГС, усім їм в реєстрації було відмовлено головою ініціативної групи Богданом Павликівським та працівниками ІФ ОДА на основі буцімто того, що до участі в установчих зборах допускаються лиш поіменно раніше заявлені ІГС їхні представники, а будь-які доручення ІГС із мокрими печатками та обставини, чому людина не може бути присутньою на зборах, до уваги не беруться.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Не вплинуло на президію і те, що також відсутнього за об’єктивних причин голову візочників області Михайла Макара приїхав так само у візку представляти інший член організації – пан Сергій.73446322_2271308662998419_6435824174534492160_n

ФОТО: Б.Павликівський радиться із працівником ІФ ОДА

Більше всього у цьому вражає юридична безграмотність совкового чиновника та представників новітньої демократії із ОДА. Адже, як сказав Тарас Боднар, захищаючи права тих, кому відмовили у реєстрації, Положення №996 говорить, що склад громадських рад формується із ІГС, які є юридичними особами, а представляють ІГС у цих радах – їхні члени, які є фізичними особами і делегуються цими ІГС. А коли ІГС видало своєму члену тимчасове доручення на заміщення делегованого раніше члена, жодного порушення Положення, яке є піднормативним актом і носить тільки рекомендаційний характер, не відбулося. Натомість, відбулося явне порушення Громадянських і Конституційних прав усіх, кому було відмовлено у реєстрації, і тих, хто із об’єктивних причин не зміг прибути на установчі збори.

Таким чином, коли частина присутніх у залі із дорученнями людей, не змогла отримати необхідний для голосування мандат, показово жовтого кольору, рейтинговим голосуванням, яке тому не можна назвати легітимним, голову ініціативної групи Богдана Павликівського було вже обрано головуючим на установчих зборах.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Відповідно, коли справа дійшла до обрання складу нової громадської ради, яку голова установчих зборів, не зважаючи на зауваження присутніх, увесь час популістично називав «радою при голові ОДА» (хоча ще зовсім недавно попередня громадська рада 2017-19рр. влаштовувала пікет проти призначення нинішнього голови ОДА Дениса Шмигаля, як представника команди «Зе»), присутніми в залі активістами Ростиславом Гудзінським, Ярославом Свелебою, АТОвцем «Вуйком» та ін. було запропоновано за прикладом інших областей, зокрема Львівщини, де до такої ради було включено 277 представників, включити і до складу нової громадської ради при Івано-Франківській ОДА усіх, хто подав відповідні заявки, себто 112 ІГС із їхніми представниками.66691845_2095153147280639_4103870564479795200_n

ФОТО: Голова громадської ради при ІФ ОДА 2017-19рр. разом із іншими її членами пікетують 9 липня під стінами ОДА призначення Дениса Шмигаля новим очільником області

Ця ж пропозиція була підтримана і двома членами попередньої громадської ради Віталієм Перевізником та Геннадієм Микиткою.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Оновилася громадська рада при Львівській ОДА: увійшло 277 членів

Але Богдан Павликівський, ще за корупційними скандалами пов’язаними із банкрутством  промислового гіганта ВАТ «Оріана» та ВАТ “Калушхімремонт” відомий своїм вмінням повертати будь-яку ситуацію на свій бік, вперто відмовлявся ставити цю пропозицію на голосування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕСБУ викрила на вимаганні грошей голову громадської ради при Житомирській ОДА

Свою відмову головуючий зборами мотивував тим, що це голосування не передбачене проектом регламенту. На запитання, учасників зборів, коли і ким цей регламент був проголосований, Павликівський безсоромно відповів, що щойно, за що його звинуватили у черговій фальсифікації установчих зборів і що ледь не переросло зі сварки у бійку.

Загалом активістам довелося близько двадцяти разів звертатися до головуючого з вимогою таки першим проголосувати питання щодо членства заявлених 112, перше ніж він погодив внести його на голосування при умові компромісного рейтингового голосування за присутніх у залі 94 представників ІГС (хоча частина з них покинула сесійну залу із початком сварки, бо згідно слів члена лічильної комісії у голосуванні активну участь приймали тільки 71 чоловік !!!) та рекомендованих положенням 35.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖОцінку роботи місцевих судів провели на Івано-Франківщині

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отож, за те, щоб включити до складу нової громадської ради усіх 112 заявників проголосувало 45 жовтих мандатів; за 94 – 55 мандатів; за 35 – 41. Цікаво, що декотрі делегати примудрилися тричі підряд підняти до гори свій жовтий мандат, голосуючи «за» у всіх трьох питаннях. Але в цілому виявилося, що багатьом «своя сорочка таки ближче до тіла».

Підсумовуючи дане дійство, напрошується висновок, що в області яка чимало своїх голосів віддала за Порошенка, відбулася спроба підсунути голові ОДА «кота у мішку» у вигляді опозиційної до Зе-уряду громадської ради. І тут слід віддати належне чинному очільнику області, що він зумів зберегти свій нейтралітет в даній ситуації та не втручатися до неї.

P.S.

Як стало відомо під час установчих зборів зі звіту керівництва попередньої громадської ради при ІФ ОДА, громадськості майже нічого не відомо про діяльність ради у 2017-2019 рр., тому, що владою напряму було заборонено усім місцевим незалежним ЗМІ відвідувати засідання ради, а тим більше їх висвітлювати. Тільки не зрозуміло, чому тоді “жертви старого режиму” так палко пікетували представника нового?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності