Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Контролювати вивчення української мови у школах Закарпаття прагне Угорщина

Міністр закордонних справ Угорщини зробив заяву стосовно вивчення  угорцями української мови в школах Закарпаття. Петер Сійярто має надію, що Україна поліпшить умови відносно тих угорців, які вивчають українську. Це стає можливим, якщо не надто суворо дотримуватися норм нового українського законодавства про освіту.da48e35f0953ecd81b1b4657c54bf7f9

Заява відбулась під час пресконференції у Києві. Нагадаймо, що прийнятий у січні 2020 року закон «Про загальну середню освіту», в остаточній редакції, передбачає поступове збільшення загального обсягу навчання, з використанням української мови, в угорських школах. Це від нуля відсотків у першому класі, до 60 відсотків у випускному дванадцятому.

Угорщина, в особі Сійярто, виступила категорично проти цього нововведення. Міністр вважає, що угорці в стані вивчити державну мову України без обов’язкового підвищення кількості предметів, які мають викладатись з застосуванням української мови. Угорщина навіть готова надати певну фінансову допомогу для забезпечення збільшення ефективності вивчення мови, замість збільшення її кількості у навчальному процесі.

Офіційний Будапешт свідомо не робив ніяких заяв, відносно схваленого урядом України нового закону. Він не хоче лишати сторони будь-якої можливості, для досягнення домовленостей у цьому плані. Водночас, самим законом влада Угорщини лишається незадоволеною. Саме через це і було внесено відповідні пропозиції, щодо вивчення української мови.

Що пропонує Угорщина

Під час розмови з’ясувалось, що існує певна домовленість між Києвом та Будапештом, стосовно процесу узгодження будь-яких розбіжностей, у такого плану питаннях. У межах цієї домовленості, у найближчий час представники спілки педагогів Закарпаття матимуть зустріч з міністром освіти та науки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Угорщина розуміє прагнення українського уряду, аби всі громадяни країни, які мешкають на її території, володіли українською мовою. Але, водночас, має бажання, щоб угорці на Закарпатті мали певні можливості для зберігання своєї мови. Досягнення цих прагнень одночасно є цілком можливим – вважає представник угорського уряду.

Нагадаємо, що згідно закону, мовою ведення освітнього процесу у навчальних закладах України є українська мова. Влада Угорщини зреагувала на зміни в законодавстві, як на такі, що порушують гуманітарні права угорців, які мешкають на території нашої держави. Будапешт блокував зустрічі рівня міністрів між Україною та НАТО, а також звернувся до міжнародного альянсу з пропозицією припинення допомоги Києву «через провал реформ».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності