Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Кожна 10-та упаковка ліків в Україні – підробка

Розповіли, як не купити фальсифіковані ліки та що робити, якщо це сталося.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна десята упаковка ліків є неякісною або підробленої в країнах з низьким і середнім рівнем доходів, до яких належить і Україна, – передає Здоров’я 24.

Деякі експерти МОЗ України стверджують, що в нашій країні таких ліків близько 30%.13916315

ФОТО ілюстративне

Здоров’я 24 звернулося до медичного юриста, адвоката, керуючого партнера юридичної компанії “Grishakov Law Company” Олександра Гришакова, щоб розібратися як діяти, якщо вам продали фальсифікат та як не дати себе обманути.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Обшуки й арешти підозрюваних у виготовленні фальсифікованих ліків відбуваються регулярно в різних регіонах країни. Фальсифікація лікарських засобів є однією з глобальних проблем у всьому світі.

Різноманітність причин, які сприяють фальсифікації медикаментів, вимагає проведення комплексних заходів щодо виявлення та запобігання їх надходження на фармацевтичний ринок.

У 2019 році в Україні посилили відповідальність за фальсифікацію ліків. Нині, якщо такі дії, спричинили смерть людини або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна (до цього санкція за такі дії передбачала позбавлення волі на строк від 8 до 10 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна).

65864498_3113709308669688_920680957780951040_n-1

ФОТО: медфальсифікат, Прикарпаття, 2019 р.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Серед найпопулярніших фальшивок – препарати від болю в горлі й ангіни, жарознижувальні засоби, препарати проти грипу, а також різні зігрівальні мазі. Також популярні у виробників фальшивок – антибіотики, антигістамінні та седативні препарати. Основну частину підробок роблять в ціновому сегменті до 200 гривень”, – каже медичний юрист Олександр Гришаков.

Є ознаки, за якими можна розпізнати недобросовісного виробника ліків – це порушена цілісність упаковки, нерівний шрифт, орфографічні помилки в інструкції.

Все це дозволить покупцеві виявити фальсифікат прямо біля віконця фармацевта.

Як не купити фальсифікат?

  • Не купуйте ліки поза аптекою у незнайомих людей, з рук та за оголошенням. Якщо аптечний кіоск з яких-небудь причин здається вам підозрілим, краще його обійти стороною.
  • Перевірте, щоб упаковка була цілісною, з чітко вказаним терміном придатності препарату і номером серії та з інструкцією. Номери партії на первинній та вторинній (внутрішній) упаковці товару повинні збігатися.
  • Якщо у вас виникли сумніви в якості товару, запитаєте сертифікат відповідності у провізора. У аптеки, що працює законно, це прохання не викличе здивування. Якщо ж вам відмовляють, найімовірніше, закупівля ліків була зроблена у недобросовісних дистриб’юторів.
  • В мережі є Державний реєстр лікарських засобів України. Тут за назвою і номером партії можна визначити, чи не є покупка фальсифікатом. Реєстр оновлюється щодня.
  • Перш ніж пити пігулку, подивіться, чи не розсипається вона при слабкому натисканні на порошок, чи немає в ній частинок іншого кольору або фактури. Розчинні таблетки повинні через хвилину перетворюватися в однорідну суспензію.

Що робити покупцеві?

Якщо ви виявили, що купили фальшивку, пам’ятайте, відповідно до ст. 8 закону “Про захист прав споживачів”, покупець має право повернути гроші або обміняти фальшивий препарат на оригінал. Звертайтеся до контролюючих органів Держлікслужби або в Український фармацевтичний інститут якості, де проведуть експертизу на цього препарату.

Якщо ви купили або виявили засіб, який має ознаками фальсифікації, ви можете зробити наступне:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  1. Повідомити співробітнику аптеки про підозру на фальсифікат. Вони повинні повідомити Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. З отриманням нової інформації про фальсифікат, ця служба зобов’язана організувати перевірку і виявити такі ліки в аптеці.
  2. Співробітник аптечного закладу повинен порівняти лікарський засіб і його упаковку з зазначеними в листі, відмітивши ознаками, які відмінні. Фармацевт зобов’язаний призупинити продаж цього препарату.
  3. Факт вилучення з обороту фіксується складанням акту про виявлення фальсифікату. Після чого ці ліки з копією акту переносять в карантинну зону, тобто окремо від усіх ліків та інших товарів.
  4. Письмово заявити в територіальний підрозділ Національної поліції про те, що в аптеці були продані фальсифіковані ліки. У заяві необхідно вказати весь перелік документів, назва і кількість лікарських засобів. Тут слід зазначити, що для правоохоронних органів важливо не те, скільки упаковок підробних ліків залишилося в аптечному закладі, а важлива сама інформація про випадок.
  5. Надалі фальсифікат може бути знищений тільки за рішенням суду. У зв’язку з цим заявник буде визнаний у кримінальній справі потерпілим і за рішенням суду йому буде відшкодовано заподіяні збитки.

Не далеко України втекли і її сусіди – колишні країни-учасниці Варшавського договору, але, звісно, що підробок там значно менше…

Джерело:  Здоров’я 24.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності